0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNitrati in antioksidanti za boljši spomin

Nitrati in antioksidanti za boljši spomin

MORDA VAS ZANIMA

Ali nam prehrana lahko pomaga pri boljšem spominu? V strokovni publikaciji, ki jo izdaja Nitric Oxide Society, ugotavljajo, da prehrana, bogata z nitrati, izboljšuje naše umske sposobnosti, ker se nitrati s prebavo spremenijo v nitrite. Le-ti so sicer v prevelikih odmerkih rakotvorni, toda v zmernih količinah koristni, kajti širijo ožilje in olajšujejo pretok krvi. V večjih vsebnostih nitrite najdemo v špinači, rdeči pesi, cvetači in zeleni, zato naj bi bila omenjena živila možganom koristna.
Za boljši spominDaniel Kim-Shapiro je na ameriški univerzi Wake Forest spremljal majhno skupino starejših od 70 let, ki jim je priporočil štiridnevno prehrano, zelo obogateno z nitrati. Vsi so med drugim za zajtrk spili pol litra soka rdeče pese. Potem je njihove možgane pregledal z magnetno resonanco in odkril, da se je po obroku, obogatenem z nitrati, povečal krvni pretok prav v tistih možganskih predelih, ki jih sicer najbolj prizadene demenca.

- Oglas -

Poleg soka rdeče pese znanstveniki že nekaj časa vneto raziskujejo tudi vpliv borovničevega soka na možgane. To sadje je namreč bogato z antioksidanti. Odkrili so, da dva do trije kozarci borovničevega soka že v dveh mesecih občutno izboljšajo sposobnost učenja in pomnjenja pri starejših od 70 let.

Sedem let trajajoča norveška raziskava (Tromsø Study), ki je zajela pet tisoč šestdesetletnikov, je odkrila, da zmerno pitje vina (na primer kozarec ob obroku dvakrat na teden) izboljša rezultate pri kognitivnih preizkusih.

.

NAJNOVEJŠE