Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaNitrati in antioksidanti za boljši spomin

Nitrati in antioksidanti za boljši spomin

MORDA VAS ZANIMA

Ali nam prehrana lahko pomaga pri boljšem spominu? V strokovni publikaciji, ki jo izdaja Nitric Oxide Society, ugotavljajo, da prehrana, bogata z nitrati, izboljšuje naše umske sposobnosti, ker se nitrati s prebavo spremenijo v nitrite. Le-ti so sicer v prevelikih odmerkih rakotvorni, toda v zmernih količinah koristni, kajti širijo ožilje in olajšujejo pretok krvi. V večjih vsebnostih nitrite najdemo v špinači, rdeči pesi, cvetači in zeleni, zato naj bi bila omenjena živila možganom koristna.
Za boljši spominDaniel Kim-Shapiro je na ameriški univerzi Wake Forest spremljal majhno skupino starejših od 70 let, ki jim je priporočil štiridnevno prehrano, zelo obogateno z nitrati. Vsi so med drugim za zajtrk spili pol litra soka rdeče pese. Potem je njihove možgane pregledal z magnetno resonanco in odkril, da se je po obroku, obogatenem z nitrati, povečal krvni pretok prav v tistih možganskih predelih, ki jih sicer najbolj prizadene demenca.

- Oglas -

Poleg soka rdeče pese znanstveniki že nekaj časa vneto raziskujejo tudi vpliv borovničevega soka na možgane. To sadje je namreč bogato z antioksidanti. Odkrili so, da dva do trije kozarci borovničevega soka že v dveh mesecih občutno izboljšajo sposobnost učenja in pomnjenja pri starejših od 70 let.

Sedem let trajajoča norveška raziskava (Tromsø Study), ki je zajela pet tisoč šestdesetletnikov, je odkrila, da zmerno pitje vina (na primer kozarec ob obroku dvakrat na teden) izboljša rezultate pri kognitivnih preizkusih.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×