0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaTriki za odstranjevanje vode iz ušesa

Triki za odstranjevanje vode iz ušesa

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno se vam je že vsaj enkrat v življenju zgodilo, da se vam je v ušesni kanal ujela voda. To je precej pogost pojav pri plavanju, vendar se lahko težava pojavi tudi po tuširanju oziroma ob vsakem stiku ušes z vodo. Občutek ujete vode v ušesu je precej neprijeten, pojavijo pa se lahko tudi težave s sluhom, zato je dobro, da veste, kako lahko ukrepate, če se tudi sami soočite s takšno težavo.

- Oglas -

Običajno se sicer ujeta voda izloči sama, a če se to ne zgodi, lahko pride tudi do infekcije. Z enim od spodaj naštetih trikov vam bo gotovo uspelo spodbuditi izločanje vode.

Začnite s preprostimi tehnikami

Najbolje bo, da za začetek poskusite z najbolj preprostimi in samoumevnimi metodami. Nežno povlecite uhelj, medtem ko je vaša glava nagnjena na stran. Z glavo lahko tudi malce potresete, da spodbudite gibanje vode. Včasih pa pomaga že to, da za nekaj minut ležete na bok. Vaše uho naj bo na brisači. Gravitacija pogosto poskrbi, da se voda počasi izloči, ne da bi se morali zateči k zahtevnejšim tehnikam.

Ustvarite vakuum

Pri odstranjevanju vode iz ušesa vam lahko pomaga tudi ustvarjanje vakuuma. To lahko naredite kar s pomočjo dlani. Glavo nagnite v stran in položite uho na rahlo upognjeno dlan, da ustvarite močan stik. Nekajkrat hitro izbočite in vbočite roko. Princip je podoben kot na primer pri pripomočku za odmaševanje odtokov. Na koncu nagnite glavo rahlo naprej, da lahko voda, ki se je ujela v ušesni kanal, izteče.

Pomagajte si s toplimi obkladki

Voda se včasih ujame v Evstahijevo cev, ki povezujejo srednje uho z žrelom. V tem primeru vam bodo najbolj pomagali topli obkladki. Čisto krpo zmočite pod toplo, a ne prevročo vodo. Nato jo dobro ožemite in položite na uho za približno 30 sekund. Odstranite in počakajte minuto, nato pa postopek še nekajkrat ponovite.

- Oglas -

Uporabite sušilnik za lase

Zelo preprost, a obenem zelo domiseln trik za odstranjevanje vode, ujete v ušesu, je uporaba sušilnika za lase. Pri tem morate seveda pazite, da ne pride do poškodbe. Sušilnik najprej nastavite na najnižjo jakost. Držite ga približno 30 centimetrov od ušesa in ga krajši čas usmerjajte proti ušesu. Če boste imeli srečo, bo to spodbudilo izhlapevanje ujete vode.

Izdelajte učinkovite kapljice iz kisa in alkohola

Ena od možnosti za odstranjevanje moteče in potencialno tudi nevarne vode iz ušesa je uporaba kapljic, ki jih izdelate sami. Za njihovo pripravo potrebujete alkohol in jabolčni kis. Takšne kapljice pospešijo izhlapevanje vode in ustavijo razrast bakterij, posledično pa lahko preprečijo resnejšo okužbo. Metoda je zelo koristna tudi v primeru, da v notranjosti ušesa ujeto ušesno maslo preprečuje vodi, da bi odtekla. Kapljice izdelate tako, da enostavno zmešate enako količino alkohola in jabolčnega kisa. S sterilizirano kapalko nakapljajte približno 3 kapljice mešanice v uho. Nežno podrgnite po zunanjosti ušesa. Nato počakajte približno 30 sekund in nagnite glavo na stran, da lahko voda odteče. Uporaba te tehnike se sicer odsvetuje tistim, ki imate vnetje zunanjega ušesa (t. i. plavalčevo uho) ali poškodovan bobnič.

Poskusite z uporabo olivnega olja

V primeru ujete vode v ušesu se mnogi po pomoč zatečejo tudi k olivnemu olju. Učinek olja je dvojni, saj lahko pospeši izločanje vode in obenem prepreči infekcijo. Olje najprej segrejte. Ne sme biti prevroče, saj lahko sicer poškodujete uho. Ko je olje toplo, nakapljajte nekaj kapljic v uho s čisto, sterilizirano kapalko. Za približno 10 minut se ulezite na bok (uho, v katerega se je ujela voda, mora gledati proti stropu). Nato sedite in nagnite glavo na stran in rahlo navzdol. Tako bo lahko olje izteklo iz ušesa skupaj z vodo.

Izkoristite moč pare

Para je še ena izmed zelo učinkovitih in preprostih možnosti za odstranjevanje vode iz ušesa. Postopek je podoben kot na primer v primeru inhalacije, ko vas muči zamašen nos. Večji lonec napolnite z vročo vodo in prekrijte glavo, ki jo nagnete nad lonec, s brisačo, da preprečite preveliko uhajanje pare. V tem položaju počakajte približno 5–10 minut.

Česa ne smete narediti in kdaj k zdravniku?

Če nobena izmed omenjenih tehnik ne deluje, ne smete postati panični in uporabiti prsta ali palčk za ušesa. To lahko namreč situacijo še dodatno poslabša. V uho lahko vnesete bakterije, potisnete vodo še globlje, poškodujete ušesni kanal ali predrete bobnič. Načeloma se bo voda izločila sama, čeprav je lahko občutek, ko čakate na to, malce neprijeten. Vendar pa morate v primeru, da je po dveh dneh v ušesu še vedno ujeta voda, čim prej k zdravniku. Podobno velja tudi, če zaznavate simptome okužbe. Na primer če uho postane močno otečeno, boleče in če se vaša telesna temperatura poviša. Nezdravljena infekcija lahko namreč v skrajnem primeru privede tudi do izgube sluha, zato ne odlašajte predolgo. Da preprečite ponovitev tovrstnih težav, pa vam svetujemo, da pri plavanju vedno uporabljate kakovostne zamaške za ušesa oziroma kapo za plavanje ter da po plavanju in tuširanju vedno temeljito zbrišite zunanji del ušesa s čisto brisačo.

NAJNOVEJŠE