0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVročinski izpuščaji: simptomi in najboljše naravne rešitve

Vročinski izpuščaji: simptomi in najboljše naravne rešitve

MORDA VAS ZANIMA

Vročinski izpuščaji lahko v teh dneh presenetijo tako otroke kot odrasle. Še posebej radi se pojavijo na vratu, ramenih in prsih. Običajno so vročinski izpuščaji povezani z znojem, ki se je »ujel« pod kožo, in so lahko precej neprijetni, saj povzročajo srbenje in druge težave.

- Oglas -

V večini primerov sicer obisk zdravnika ni potreben, kar pa še ne pomeni, da morate enostavno čakati, da vročinski izpuščaji izginejo. Pomagate si namreč lahko z nekaterimi zelo učinkovitimi naravnimi metodami za odpravo vročinskih izpuščajev.

Kako prepoznati vročinske izpuščaje?

Običajno so znaki, da gre za vročinske izpuščaje, zelo očitni. Na koži se pojavijo rdeče bulice, ki jih spremlja srbečica. Poleg vratu, ramen in prsi se vročinski izpuščaji pogosto pojavijo tudi na tistih predelih, kjer se vaša koža drgne ob oblačil, za dojenčke pa so zelo značilni tudi vročinski izpuščaji na obrazu. Do reakcije običajno pride takoj, včasih pa lahko traja tudi nekaj dni, preden na koži opazimo izpuščaj. V nekaterih primerih se lahko na koži pojavijo tudi nekakšni drobni žulji, spet v drugih pa lahko koža tudi rahlo oteče.

- Oglas -

Problematična kombinacija vročine in vlage

Vročinski izpuščaji so sicer najpogostejši v zelo vročem, obenem pa tudi zelo vlažnem vremenu. Takrat se namreč močneje znojimo, zaradi česar lahko postanejo žleze znojnice preobremenjene. Pride lahko do njihove blokade, znoj pa se tako zadržuje pod kožo. Najboljša preventiva je torej ta, da se ne zadržujete predolgo v zelo vročih prostorih oziroma na prostem, kadar so temperature zelo visoke. Nosite ohlapna oblačila in poskrbite za redno tuširanje s hladno vodo. Ko se izpuščaji že pojavijo, jih lahko ublažite tudi z določenimi kremami, ki jih dobite v lekarni, še bolje pa bo, da najprej preizkusite naravne rešitve, saj so lahko te izjemno učinkovite – in to brez nezaželenih stranskih učinkov.

Soda bikarbona

Vročinske izpuščaje lahko zelo uspešno ublažite s kopeljo z dodatkom sode bikarbone. Vse, kar morate narediti, je, da kad napolnite s toplo vodo, v katero nato vmešajte približno 3 žlice sode bikarbone. Namakanje v mešanici naj traja 20 minut, nato pa pustite, da se koža naravno posuši.

Aloje vera

Gel z aloje vero je prav tako zelo dobra rešitev za ublažitev srbečice, ki spremlja vročinske izpuščaje. Gel nanesite neposredno na izpuščaj in nežno vtrite v kožo. Postopek ponavljajte, dokler ne opazite izboljšanja. Po želji si lahko pomagate tudi s sokom, ki ga iztisnete iz listov aloje vere, če imate rastlino pri roki.

Kopel z ovsenimi kosmiči

Alternativa kopeli s sodo bikarbono je lahko tudi kopel, ki ji dodate ovsene kosmiče. Najbolje je, da uporabite nekaj žlic fino mletih kosmičev. Tudi v tem primeru naj kopel traja približno 20 minut. Opazili boste, da bo na koncu vaša koža precej manj razdražena, vročinski izpuščaj pa bo manj izrazit.

- Oglas -

Kocke ledu

Izjemno preprosta, a zelo učinkovita metoda, s katero težko zgrešite, je uporaba ledu. Na prizadeta območja enostavno položite kocke ledu, ki bodo ublažile otekanje, vnetje in srbečico. To lahko naredite večkrat dnevno, dokler ne začnejo vročinski izpuščaji postopoma izginjati.

Čičerikina moka

V primeru vročinskih izpuščajev si lahko hitro in uspešno pomagate tudi s čičerikino moko. Najprej zmešajte čičerikino moko z malce vode, da dobite gosto pasto, ki jo nato nanesite na izpuščaje. Počakajte, da se posuši. To bo ublažilo vnetje in pomagalo pri obnovi kože.

Rumena glina

Zdravilno pasto za nego vročinskih izpuščajev lahko pripravite tudi iz rumene gline in vode. Tudi v tem primeru počakajte, da se mešanica, ki ste jo nanesli na koži, povsem posuši, preden jo sperete z vodo.

Listi neema

Še tretja možnost za pripravo negovalne paste pa je kombinacija zmletih listov rastline, imenovane neem, in vode. Neemovi listi namreč uničujejo bakterije, obenem pa delujejo antiseptično, zato bo takšen pripravek pomiril kožo in ublažil srbečico, ki spremlja vročinske izpuščaje.

.

NAJNOVEJŠE