0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaTrebušček, čeprav ste vitki? To je 7 možnih razlogov za težavo …

Trebušček, čeprav ste vitki? To je 7 možnih razlogov za težavo …

MORDA VAS ZANIMA

Velik trebuh ni zgolj težava ljudi s čezmerno telesno težo. Tudi med osebami, ki so sicer vitke, se najde nemalo takšnih z nadpovprečno velikim trebuhom, ki lahko tako še bolj izstopa. Indeks telesne mase, ki je znotraj »normalnih vrednosti«, tako še ne pove dosti o postavi konkretne osebe. Če imate tudi sami težave s tem, da se ne morete kljub vitkosti nikakor znebiti trebuščka, je smiselno preučiti, ali ni morda v ozadju kateri od naslednjih razlogov …

- Oglas -

1. Zanemarjanje vaj za moč

Telo ljudi, ki so vitki, je lahko zelo neizoblikovano – in to kljub morebitni redni telesni aktivnosti. Čeprav je t. i. kardiovadba zagotovo zelo pomembna za zdravje, predvsem za srčno-žilni sistem, hkrati pa tudi za »kurjenje maščob«, se ne bi smeli omejiti zgolj na to vrsto treninga, še posebej če želite izoblikovati svoj trebuh. Zelo pomembne so tudi vaje za moč oziroma za oblikovanje mišic. To je lahko trening z lastno težo, še bolje pa je, da postopoma vključite tudi vaje z utežmi.

2. Napihnjenost

Razlog za nadpovprečno velik trebuh ni nujno povezan s čezmerno telesno maščobo, ampak je lahko težava tudi posledica tega, da ste večino časa napihnjeni. Za to so pogosto krive neustrezne prehranske izbire. Pomembno je predvsem izogibanje zelo slani hrani oziroma vnosu prevelikih količin natrija in gaziranim pijačam. Napihnjenost je lahko poleg tega povezana z mlečnimi izdelki in s tem, da posvetite premalo časa žvečenju hrane.

3. Stres

Manjše količina kortizola v telesu so sicer koristne, saj nam med drugim pomagajo pri tem, da ostanemo budni. Vendar lahko količine kortizola hitro presežejo zdravo mejo. Če ste pogosto pod stresom, lahko to pomeni, da so vrednosti kortizola praktično ves čas povišane, to pa lahko med drugim vpliva tudi na vašo postavo. Zelo pogosta posledica čezmernih količin kortizola v telesu je med drugim prav koncentrirano kopičenje maščobnih zalog na območju trebuha.

- Oglas -

4. Porušeno črevesno ravnovesje

Za preprečevanje čezmernega kopičenja maščob na trebuhu je zelo pomembna tudi skrb za zdrav črevesni mikrobiom. Preveliko število škodljivih bakterij v črevesju je namreč prav tako eden od dejavnikov, ki prispevajo k nadležnim maščobnim oblogam na trebuhu. Priporočamo, da povečate količino probiotikov v svoji prehrani – na primer tako, da pogosteje uživate fermentirana živila.

5. Slaba drža

Vaš trebuh morda v resnici niti ni tako velik, kot se zdi na prvi pogled. Vizualni vtis je namreč lahko posledica vaše slabe drže, ki lahko nato postopoma vpliva tudi na rahljanje trebušnih mišic. Pomembno je torej, da postanete bolj pozorni na svojo držo – tako med hojo kot med sedenjem. Če se pogosto zalotite v neustreznem položaju, si lahko pomagate tudi z določenimi pripomočki, namenjenimi izboljševanju drže, na primer s posebnimi opornimi trakovi.

6. Menopavza

Pospešeno kopičenje maščob na območju trebuha je lahko tudi znak, da se približujete menopavzi – še posebej če v preteklosti niste imeli tovrstnih težav. Težava je povezana predvsem z zmanjševanjem količine estrogena v telesu. Čeprav na dogajanje seveda ne morete vplivati neposredno, lahko težavo vendarle močno ublažite s pazljivejšo izbiro hrane in redno vadbo.

7. Kajenje

Pogosto slišimo, da naj bi kajenje pripomoglo k vitkosti, vendar se lahko začne prav zaradi te navade maščoba pospešeno kopičiti na trebušnem predelu. Če se ne morete nikakor znebiti trebuščka, je torej to še razlog več, zaradi katerega je smiselno opustiti kajenje. Čeprav boste imeli morda nekaj časa nekoliko povečan apetit, se bo vaša potreba po hrani sčasoma stabilizirala. Skrb, da ne bi mogli ohraniti vitke postave, je tako praviloma odveč, hkrati pa se boste precej lažje izognili pospešenemu kopičenju maščobe na območju trebuha.

NAJNOVEJŠE