0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaTo je najboljši naraven način proti povišanemu krvnemu tlaku

To je najboljši naraven način proti povišanemu krvnemu tlaku

MORDA VAS ZANIMA

Kot je mogoče sklepati na podlagi izsledkov študije, ki je bila pred nedavnim objavljena v znanstveni reviji European Journal of Preventive Cardiology, je pogostejše uživanje paradižnikov ena izmed najboljših naravnih metod za zniževanje krvnega tlaka. Za to naj bi bil v največji meri zaslužen likopen, močan antioksidant, ki se skriva v paradižniku.

- Oglas -

Glede na pogostost uživanja paradižnika oblikovane 4 skupine

V študiji je sodelovalo 7056 oseb, od tega se jih je 82,5 % spopadalo s hipertenzijo, tj. kronično povišanim krvnim tlakom. Glede na povprečno pogostost uživanja oziroma povprečno dnevno količino zaužitega paradižnika so bili sodelujoči razdeljeni v štiri skupine: 1) manj kot 44 gramov na dan, 2) 44–82 gramov na dan, 3) 82–110 gramov na dan in 4) več kot 110 gramov na dan.

Verjetnost za hipertenzijo manjša za kar do 36 %

V primerjavi s tistimi, ki so zaužili najmanj paradižnika, je bilo pri vseh drugih skupinah zaznano zniževanje krvnega tlaka. Posebno izrazite so bile razlike med prvo in četrto skupino. Verjetnost za hipertenzijo je bila tako pri tistih, ki so na dan v povprečju zaužili več kot 110 gramov paradižnika, v primerjavi s skupino, ki je dnevno v povprečju zaužila manj kot 44 gramov paradižnika, manjša za kar 36 %, torej za več kot tretjino.

Povečanje vnosa pomaga, tudi če je hipertenzija že prisotna

Tudi pri tistih, pri katerih je bila hipertenzija že diagnosticirana, so bili zaznani pozitivni vplivi pogostejšega uživanja paradižnika. Opažena je bila namreč korelacija med povečanjem vnosa paradižnika in znižanjem krvnega tlaka, posebno pri tistih z blažjo obliko hipertenzije.

- Oglas -
S paradižniki proti povišanemu krvnemu tlaku

Poleg likopena zelo koristen tudi kalij v paradižniku

Kot je bilo omenjeno že uvodoma, naj bi bili pozitivni učinki paradižnika v osnovi povezani z likopenom, vendar to ni edini razlog, zaradi katerega lahko paradižnik pomaga pri uravnavanju oziroma zniževanju krvnega tlaka. Paradižnik je obenem tudi dober vir kalija, ki je pomemben za uravnavanje natrija in vode v telesu, s tem pa za uravnavanje krvnega tlaka.

Likopen učinkuje podobno kot zdravila proti hipertenziji

Likopen, ki ga uvršamo med karotenoide, lahko zavre sproščanje encima, ki snov, imenovano angiotenzin, pretvori v angiotenzin II. To pomeni, da so učinki likopena podobni učinku zdravil za zniževanje krvnega tlaka (v mislih imamo t. i. zaviralce angiotenzin-konvertaze oziroma ACE-inhibitorje). Znižanje krvnega tlaka pa je obenem tudi posledica tega, da likopen spodbudi sproščanje dušikovega oksida, kar razširi žile in izboljša prekrvavitev, s čimer se pritisk na posamezne dele krvnih žil zmanjša.

Toplotna obdelava paradižnika lahko izboljša absorpcijo likopena

Študija ni preverjala, ali so bili pozitivni učinki odvisni od oblike oziroma od načina priprave paradižnika, toda domnevati je mogoče, da je za zniževanje krvnega tlaka posebno koristen toplotno obdelan paradižnik. Praviloma sicer velja, da je sadje in zelenjavo najbolje uživati surovo, vendar obstaja nekaj izjem, saj lahko toplotna obdelava izboljša biorazpoložljivost določenih snovi. Mednje spada tudi likopen. Toplotna obdelava torej telesu omogoči, da izkoristi več likopena iz paradižnika, posledično pa je mogoče pričakovati izrazitejše znižanje krvnega tlaka. Seveda pa to ne pomeni, da je koristen toplotno obdelan paradižnik v kakršni koli obliki.

Če želite zaščititi svoje zdravje, se je pametno izogibati čezmernemu uživanju kečapa in drugih pripravkov iz paradižnika, ki vsebujejo precej sladkorja in drugih snovi, ki lahko škodijo zdravju. Najbolje je, da pripravite domačo paradižnikovo omako, saj boste imeli tako popoln nadzor nad uporabljenimi sestavinami.

.

NAJNOVEJŠE