0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

DomovRubrikePredstavljamoPrehranski mit 1: “Beljakovin uživamo prej preveč kot premalo?”

Prehranski mit 1: “Beljakovin uživamo prej preveč kot premalo?”

Drži ravno nasprotno – večini bi prej koristilo, če bi bili bolj pozorni, da njihovi obroki vključujejo tudi dobre vire beljakovin in bi teh zaužili kak gram več.

Sicer drži, da so minimalna priporočila za vnos beljakovin (okoli 1 g/kg telesne mase) dovolj nizka, da jih je možno doseči s prehrano, ki je vsaj približno uravnotežena.

Toda doseganje zgolj minimalnih priporočil je še precej daleč od vnosa beljakovin, ki najbolj podpira cilje, kot so izboljšanje telesne forme, izguba odvečne maščobe ali pridobivanje mišic.  Za ta namen potrebujemo vsaj 1,5 g beljakovin na kg telesne mase na dan, še boljše pa vse do okoli 2 g/kg.

Tudi ta, višja priporočila, je možno doseči z uravnoteženo prehrano, vendar bo to težje in se ne bo zgodilo kar slučajno. Živila, ki so v splošnem najpopularnejša, niso posebno dobri viri beljakovin. Npr. mleko, navadni jogurti, polnomastni siri, jajca ali predelane mesnine praviloma vsebujejo manj beljakovin in več maščob in/ali ogljikovih hidratov, zato ne spadajo med zelo dobre vire beljakovin.

Doseganje višjega oz. »idealnega« vnosa beljakovin s prehrano od nas zahteva, da pomembnejšo vlogo v prehrani namenjamo zares odličnim virom beljakovin. V skupini mlečnih izdelkov so to recimo skyr, kvark ali beljakovinski pudingi oz. napitki, ki se izkažejo kot še posebno vsestranski. Takšna je npr. tudi linija Mercatorjevih beljakovinskih izdelkov Active Zone.

Izdelki Mercator ActiveZone

“Mercatorjev beljakovinski puding Active Zone je odličen vir beljakovin, saj večino energijske vrednosti v njem predstavljajo prav beljakovine (in ne ogljikovi hidrati ali maščobe). V primerjavi z večino konvencionalnih mlečnih izdelkov ima tudi manj maščob, saj je narejen iz posnetega mleka in nima dodanih sladkorjev, temveč vsebuje samo tistih nekaj gramov naravno prisotnega mlečnega sladkorja.” Mario Sambolec, nutricionist,  pravi, da je okus sicer subjektiven, a so njemu Mercatorjevi beljakovinski pudingi Active Zone zelo všeč in jih skupaj s kakšnim kosom sadja rad uporabi kot malico ali sladico, ko potrebuje priročen ter okusen vir beljakovin.

Beljakovine, kdo jih potrebuje več, ženske ali moški?

Priporočila po vnosu beljakovin so v splošnem smislu vezana na našo telesno maso – moški imajo, splošno gledano, te več, od tod sledijo malo višje absolutne dnevne potrebe v primerjavi z ženskami. Pri čemer ne velja spregledati, da intenzivna telesna vadba, nosečnost in dojenje prav tako lahko povečajo potrebni dnevni vnos beljakovin pri ženskah in je ta lahko večji od moških s sedečimi poklici.

K ustrezni prehrani sodi tudi ustrezna vadba, zato vabljeni v 30-dnevni Active Zone izziv

In ker nihče v resnici ne želi obsedeti, k primerni prehrani paše ustrezna vadba, zato sta Mario Sambolec in Sara Tatalovič, oba izkušena trenerja, pripravila 30-dnevi Active Zone izziv, primeren tako za ženske kot za moške, kjer vsak dan spoznavamo po eno ključno vajo in s tem postopno nadgrajujemo našo fizično pripravljenost. Po 30-ih dneh si sami izberemo vaje, ki jih bomo redno opravljali in tako zadržali ustrezno fizično pripravljenost, brez agresivnih treningov, postopno in po lastnih zmožnostih. Z izzivi sta začela v februarju, tako da se jima čim prej pridružite na msoseka.tv.

Prehranske nasvete je pripravil Mario Sambolec, ustanovitelj podjetja Feelgood, nutricionist MNU, PN1, ACA, trener in predavatelj Fitnes zveze Slovenije.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -