0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaSoda bikarbona & vodikov peroksid – vaša zaveznika pri čiščenju in pranju

Soda bikarbona & vodikov peroksid – vaša zaveznika pri čiščenju in pranju

MORDA VAS ZANIMA

Za temeljito čiščenje stanovanja in brezhibno čisto perilo ne potrebujete kopice čistil in detergentov. Pogosto se je bolje vrniti k osnovam, saj lahko navidezno precej skromen nabor sestavin poskrbi za precej boljše rezultate od množice kemikalij.

- Oglas -

Če tudi sami spoznavate, da je minimalističen pristop pogosto najbolj smiseln, vam svetujemo, da si priskrbite dve sestavini, in sicer sodo bikarbono ter vodikov peroksid. Zgolj s tema dvema sestavinama lahko namreč temeljito očistite ogromno površin v svojem domu ter poskrbite za resnično čisto perilo brez madežev in neprijetnih vonjav.

Soda bikarbona je posebno dobra izbira, saj tu ni nevarnosti za draženje. Pri vodikovem peroksidu morate biti malce bolj pazljivi, toda če boste poskrbeli za ustrezno zaščito kože in oči, ga lahko s pridom izkoristite pri številnih opravilih v gospodinjstvu, za katera ste doslej uporabljali kompleksnejša čistila, polna agresivnih sestavin.

Prijetnejši vonj perila

Soda bikarbona lahko absorbira oziroma nevtralizira trdovratne neprijetne vonje (znoj, cigaretni dim itn.), ki so se zažrle globoko v oblačila. Plastično kad napolnite z vodo in vanjo stresite 1–2 skodelici sode bikarbone. Nato v mešanico čez noč namočite problematične kose oblačil. Zjutraj jih operite v pralnem stroju. Če se je neprijeten vonj zažrl v oblačila, ki niso primerna za dolgotrajno namakanje in pranje v stroju, oblačila skupaj s skodelico sode bikarbone najmanj 24 ur pustite v zaprtem zaboju.

- Oglas -

Sredstvo za čiščenje fug

Kombinacija nežnega belilnega učinka vodikovega peroksida in rahlo grobe teksture sode bikarbone je kot nalašč za čiščenje fug med ploščicami. V posodici zmešajte ½ skodelice sode bikarbone, ¼ skodelice vodikovega peroksida in 1 žličko detergenta za pomivanje posode. Mešanico nato s pomočjo gobice nanesite na fuge. Počakajte najmanj 10 minut, na koncu pa gobice nežno zdrgnite s ščetko in jih zbrišite z vlažno krpo.

Beljenje perila

Zaradi belilnega učinka je vodikov peroksid zelo primeren za nego perila, ki je malce porumenelo in ki ni več tako belo, kot je bilo neposredno po nakupu. Preden ga napolnite s perilom, v boben pralnega stroja preprosto zlijte skodelico (približno 250 mililitrov) vodikovega peroksida in perilo operite kot običajno. Po želji pa lahko vodikov peroksid nalijete tudi v tretji prekat v predalčku, ki je namenjen sredstvom za predpranje, kamor spada tudi belilo.

Čiščenje vrat kabine za tuširanje

Pri čiščenju steklene kabine za tuširanje je potrebna pazljivost. Pretirano agresivna oziroma groba sredstva lahko namreč hitro poškodujejo površino. Kombinacija sode bikarbone in vodikovega peroksida je zelo primerna tudi za to nalogo, saj je po eni strani dovolj učinkovita, da hitro odstrani zasušene ostanke mila in umazanije, obenem pa dovolj nežna, da ni nevarnosti za poškodbe stekla. Sodo bikarbono in vodikov peroksid zmešajte v razmerju 4 : 1, nato pa sredstvo z gobico nanesite na zastekljeno površino in počakajte najmanj pol ure. Na koncu vrata nežno zdrgnite z gobico, katere površina ne sme biti pregroba. Ostanke čistilnega sredstva odstranite z gobico in vrata zbrišite s čisto krpo iz mikrovlaken.

Čiščenje kabine za tuširanje

Razkuževanje kozmetičnih pripomočkov

Pincete, pripomočke za vihanje trepalnic in druge kozmetične pripomočke je pametno vsaj občasno razkužiti, saj se s tem zmanjša tveganje za širjenje bakterij in okužbe. V posodico preprosto potopite manjšo količino vodikovega peroksida in vanj za približno 15–20 sekund potopite pripomočke, ki jih želite razkužiti. Nato pripomočke operite z vročo vodo in jih posušite.

- Oglas -

Čiščenje pekačev

Za lažje odstranjevanje zasušenih ostankov hrane in maščobe po dnu pekača najprej posujte sodo bikarbono. V razpršilko nato nalijte vodikov peroksid, ki ga popršite po sodi bikarboni, da postane rahlo vlažna, vendar ne povsem razmočena. Počakajte najmanj 8 ur, nato pa umazanijo preprosto odstranite z lopatico ter pekač očistite z vročo vodo in detergentom za pomivanje posode.

Odstranjevanje plesni z zidov

Pri odstranjevanju plesni z zidov so sicer praviloma najučinkovitejša belila na osnovi klora, vendar so tovrstna belila pogosto kriva za draženje kože, oči in dihal. Vodikov peroksid je zato dober kompromis. Najverjetneje boste morali nanesti več slojev, vendar bo tveganje za negativne posledice precej manjše. Vodikov peroksid nanesite s pomočjo gobice ali razpršilke. Plesen naj bo povsem prekrita, vendar morate paziti, da stene ne boste pretirano razmočili. Ostanke plesni na koncu odstranite z vlažno krpo in pustite, da se stena povsem posuši, nato pa postopek po potrebi ponovite tolikokrat, dokler ne boste zadovoljni z rezultatom.

Preberite tudi: Nasvet: Kako zares temeljito očistiti pralni stroj?

.

NAJNOVEJŠE