0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaNasvet: Kako zares temeljito očistiti pralni stroj?

Nasvet: Kako zares temeljito očistiti pralni stroj?

MORDA VAS ZANIMA

Umazan pralni stroj je eden izmed najpogostejših razlogov za neprijeten vonj oblačil po pranju. Postopoma se lahko v pralnem stroju nakopičijo ostanki detergenta za perilo in mehčalca, vodni kamen, plesen, bakterije itn. Posledično stroj ni več tako učinkovit, kot je bil na začetku. Tako je pomembno, da skrbite za redno čiščenje pralnega stroja. Pri tem ne potrebujete posebnih čistil. Zadostujejo popolnoma naravne sestavine, ki jih imate najverjetneje že doma. Seveda pa morate vedeti, kako se lotiti dela, da bo čiščenje karseda temeljito.

- Oglas -

Katere dele vse je treba očistiti?

Priporočamo, da za temeljito čiščenje pralnega stroja poskrbite vsaj nekajkrat letno. Najprej očistite predal za detergent. Predal je najbolje odstraniti in ga očistiti pod tekočo vodo. Za lažje čiščenje lahko uporabite še malce detergenta za pomivanje posode. Če so ostanki pralnega praška zasušeni, je priporočljivo, da predal najprej namočite v vročo milnico (vsaj za približno 15 minut). Pri čiščenju si lahko nato pomagate s staro ščetko za zobe, saj boste tako lažje dosegli težje dostopne kotičke.

Nato očistite filter. Tudi filter lahko po potrebi odstranite in namočite v vročo vodo, da boste lažje odstranili zasušeno umazanijo.

Posebno pozornost posvetite tesnilu oziroma mehu, saj se tam pogosto nabere ogromno umazanije. Odstranite večje delce, nato pa tesnilo nežno zdrgnite s staro zobno ščetko, ki jo pomakajte v vročo milnico. Na koncu tesnilo zbrišite s suho krpo iz mikrovlaken.

- Oglas -

Zdaj pride na vrsto še čiščenje bobna. Najpreprostejša možnost je uporaba vroče vode. Preprosto izberite program z dovolj visoko temperaturo in zaženite pralni stroj.

Če se je v notranjosti bobna razvil zelo neprijeten vonj, pa zgolj vroča voda najverjetneje ne bo dovolj. V tem primeru bo potrebno globinsko čiščenje, zato vam priporočamo, da izberete eno od možnosti, ki so opisane v nadaljevanju.

Čiščenje pralnega stroja

Čiščenje pralnega stroja s pralno sodo

Odlična naravna možnost za nevtralizacijo neprijetnih vonjav je uporaba natrijevega karbonata, ki je znan tudi kot pralna soda. Gre za snov, ki pomaga tudi pri mehčanju vode ter pri odstranjevanju maščob in umazanije.

Najprej se prepričajte, da je boben pralnega stroja prazen, nato pa vanj stresite približno 500 gramov pralne sode. Izberite program z najvišjo temperaturo in zaženite pralni stroj. To bo uničilo tudi bakterije, ki pogosto prispevajo k neprijetnemu vonju oblačil.

Pralno sodo lahko nato uporabljate tudi med pranjem perila (namesto mehčalca). Dodate jo lahko v predalček ali neposredno v boben. Če je voda zelo trda, uporabite 100 gramov pralne sode na cikel, če je voda srednje trda, 50 gramov, pri mehki vodi pa zadostuje približno 25 gramov pralne sode.

- Oglas -

Čiščenje pralnega stroja z alkoholnim kisom

Posebno dobra izbira za odstranjevanje neprijetnih vonjav je alkoholni kis, ki bo praktično v hipu razžrl zasušene ostanke umazanije in uničil bakterije. V predalček za detergent preprosto nalijte približno 500 mililitrov kisa, izberite cikel z najvišjo temperaturo in zaženite pralni stroj.

Preberite tudi: Uporaba kisa v gospodinjstvu: 7 najbolj priljubljenih možnosti

Čiščenje pralnega stroja s pasto iz sode bikarbone

Sodi bikarboni dodajte manjšo količino vode, da dobite gosto pasto, ki jo nanesite na vlažno gobico, s katero nato nežno zdrgnite boben pralnega stroja. Soda bikarbona je znana po tem, da absorbira neprijetne vonjave, obenem pa boste tako lažje odstranili trdovratnejšo umazanijo. Po želji lahko pasti dodate še nekaj kapljic poljubnega eteričnega olja.

Pasto iz sode bikarbone in vode lahko nato uporabite še za čiščenje zunanjosti pralnega stroja, ki se bo na koncu svetil, kot bi bil povsem nov (metoda je primerna za pralne stroje bele barve).

Več o tem: Soda bikarbona: 10 možnosti uporabe v vašem domu in na vrtu

.

NAJNOVEJŠE