0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHolistična blažitev simptomov artritisa s pomočjo zelišč

Holistična blažitev simptomov artritisa s pomočjo zelišč

MORDA VAS ZANIMA

Za artritis so značilne bolečine v sklepih, ki so pogosto zelo hude. Tako ni presenetljivo, da se ljudje, ki se spopadajo z artritisom, pogosto osredotočijo predvsem na lajšanje bolečine, toda to žal ni dovolj. Ne glede na to, ali si pri lajšanju bolečin pomagate z naravnimi pripravki ali s protibolečinskimi sredstvi iz lekarne (običajno se pri artritisu uporabljajo t. i. nesteroidna protivnetna zdravila), zgolj protibolečinska terapija ne zadošča. Poleg neposredno prizadetega, tj. mišično-skeletnega sistema, je smiselno zajeti tudi druge sisteme, ki so posredno povezani z artritisom. Holistični pristop namreč poskrbi za najboljše rezultate.

- Oglas -

Tokrat v ospredje postavljamo zelišča. Ta sicer niso čudežna rešitev, vendar lahko z njihovo pomočjo občutno ublažite simptome artritisa in pri tem zajamete različne sisteme, ki vplivajo na artritis.

Protivnetna zelišča

Bolečine v sklepih so običajno povezane z vnetji. Čeprav ne smemo podcenjevati pomena ublažitve bolečine, saj lahko to poskrbi vsaj za začasno olajšanje, je še pomembnejše, da zajezite vnetje, saj bodo pozitivni učinki tako precej dolgotrajnejši.

Eno izmed najkoristnejših protivnetnih zelišč je rastlina z znanstvenim imenom Yucca schidigera. Gre za rastlino, ki uspeva predvsem na puščavskem območju Arizone, Kalifornije in Nevade, vendar jo je mogoče v obliki prehranskega dopolnila kupiti tudi pri nas. Za protivnetni učinek naj bi bili zaslužni predvsem steroidni saponini. Pri uporabi upoštevajte, da več ni nujno bolje. Blagodejne snovi v rastlini so zelo močne, zato zadostuje že majhen odmerek.

- Oglas -
Yucca schidigera

Protibolečinska zelišča

Brestovolistni oslad (Filipendula ulmaria) je odličen vir salicilatov, kar pomeni, da je po sestavi podoben aspirinu. Tako ni presenetljivo, da se lahko pripravki iz te rastline pohvalijo s protibolečinskim delovanjem. Protibolečinski učinek je sicer malce manj izrazit kot pri protibolečinskih zdravilih iz lekarne, vendar to pomeni, da je manjša tudi nevarnost za nezaželene stranske učinke. Brestovolistni oslad pa ni koristen samo zaradi neposrednega protibolečinskega učinka, ki je posledica salicilatov, ampak lahko pomaga tudi pri odstranjevanju sečne kisline in drugih odpadnih snovi, nakopičenih okoli razbolelih sklepov.

Za blaženje bolečin so obenem zelo koristna mazila z dodatkom kajenskega popra. Kapsaicin v kajenskem popru spodbudi prekrvavitev in s tem izločanje odpadnih kristalnih snovi, nakopičenih okoli sklepov. Poleg tega lahko kapsaicin prekine prenos t. i. snovi P po živčnih končičih, kar prekine signal za bolečino. Čeprav kajenski poper za hip dodatno razdraži območje, zaradi opisanega delovanje precej hitro sledi ublažitev bolečine.

Zelišča za podporo jetrom

Kot najverjetneje veste, so jetra zelo pomembna za razstrupljanje telesa. Če jih pri tem podpremo z zdravimi navadami in premišljeno izbranimi zeliščnimi pripravki, je odstranjevanje škodljivih snovi še učinkovitejše. Ena od posledic učinkovitejšega razstrupljanja je ublažitev vnetij v telesu, kar je lahko seveda zelo koristno tudi pri artritisu.

Odlična rastlina za bolj zdrava jetra je kopriva. Čaji, tinkture in drugi pripravki iz kopriv spodbudijo izločanje odpadnih snovi, vključno s sečno kislino. To lahko razbremeni jetra ter ublaži vnetja in bolečino.

- Oglas -

Kot ste najverjetneje že slišali, je za jetra zelo koristen tudi pegasti badelj. Za pozitiven vpliv pegastega badlja je v največji meri zaslužna snov, imenovana silimarin. Gre namreč za snov, ki spodbuja sproščanje glutationa – antioksidanta, ki je zelo pomemben za zdravje jeter in s tem za učinkovito razstrupljanje telesa.

Omeniti pa je treba tudi repinec. Ta okrepi delovanje jeter, ki posledično iz krvi lažje odstranijo dražilne snovi. Korenine repinca se lahko uporabljajo pri kuhanju (podobno kot podzemna zelenjava), iz njih pa se izdelujejo tudi prehranska dopolnila.

Zelišča za podporo ledvicam

Zelišča za podporo ledvicam

Četrti ključni steber pri holističnem blaženju simptomov artritisa je skrb za zdravje ledvic. Podobno kot jetra so tudi ledvice zelo pomembne za učinkovito razstrupljanje telesa. Z blagimi naravnimi diuretiki lahko spodbudite izločanje odpadnih snovi iz telesa. S tem se zmanjša nevarnost za kopičenje teh snovi okoli sklepov, kar bi lahko okrepilo simptome artritisa.

Za podporo ledvicam priporočamo pripravke iz regrata in/ali iz peteršilja (čaje, tinkture, kapsule itn.). Gre namreč za pripravke, ki spadajo med odlične naravne diuretike. Poleg tega pa obe rastlini odlikuje protivnetno učinkovanje.

Preberite tudi: Nad vnetja z ozkolistnim trpotcem

.

NAJNOVEJŠE