0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Naredi sam (DIY)Tinktura iz lipe za lažjo pomiritev in boljši spanec

Tinktura iz lipe za lažjo pomiritev in boljši spanec

MORDA VAS ZANIMA

Tinkture iz listov in cvetov lipe je odlična naravna izbira za pomiritev živčnega sistema ter za ublažitev težav s spanjem. Učinek izvlečka iz delov lipe je namreč podoben učinku gamaaminobutanojske kisline. Omenjena kislina, ki je bolj znana kot GABA, je eden od najpomembnejših nevrotransmitorjev s pomirjajočim učinkom. Če zvečer zaradi nemira težko zaspite, je vsekakor smiselno preizkusiti lipovo tinkturo, saj gre za pripravek, ki vas pomiri, ne da bi pri tem tvegali odvisnost. S tinkturo iz delov lipe pa si lahko pomagate tudi čez dan, posebno v malce bolj stresnih obdobjih.

- Oglas -

Napotki za izdelavo in uporabo lipove tinkture

Dele lipe je mogoče uporabiti za izdelavo različnih pripravkov za boljše zdravje in počutje. Pogosto se na primer uporabljajo za izdelavo čajev. Tinktura je posebno praktična za uporabo, saj jo imate lahko vedno pri sebi, zaužitje pa nato ne zahteva posebne priprave.

Za izdelavo lipove tinkture potrebujete 30 gramov posušenih listov in cvetov lipe ter 150 mililitrov najmanj 40-odstotnega alkohola.

Posušene lipove liste in cvetove stresite v steklen kozarec za vlaganje. Če želite, jih lahko pred tem na grobo zmeljete. Nato prilijte alkohol. Poskrbite, da bodo listi in cvetovi popolnoma prekriti (po potrebi lahko dodate še malo alkohola).

- Oglas -

Kozarec zaprite s pokrovčkom in ga dobro pretresite. Nato nanj zapišite datum in ga postavite v temen, hladen prostor (na primer v kuhinjsko omarico).

Počakajte približno 3–5 tednov. Kozarec med čakanjem občasno pretresite.

Na koncu mešanico precedite skozi gosto cedilo ali skozi čisto bombažno tkanino. Tinkturo prelijte v stekleničko s kapalko. Pazite, da steklenička ne bo neposredno izpostavljena sončni svetlobi.

Ko boste želeli uporabiti tinkturo, jo preprosto nakapljajte na žlico in zaužijte. Če želite, jo lahko pred tem zmešate z manjšo količino vode. Priporočen odmerek je do največ 3 x 1 žlička tinkture na dan.

- Oglas -

Dodatne koristi pripravkov iz lipe

Tinktura in drugi pripravki iz delov lipe niso koristni samo za pomiritev oziroma za lajšanje težav s spanjem. Pomagajo lahko namreč pri najrazličnejših težavah, povezanih z zdravjem in počutjem.

Lipa spada med diaforetike, tj. snovi, ki spodbujajo znojenje, zato so lahko pripravki iz lipe odlična naravna pomoč pri premagovanju gripe in prehlada. Čaj, pripravljen iz delov lipe, spodbudi razširitev žil. To poskrbi za boljšo prekrvavitev. Kri lažje doseže kapilare, kar spodbudi znojenje. Telo se tako lažje ohladi, kar pomaga pri zniževanju telesne temperature (kot je znano, je vročina pogost odziv telesa v boju s tujki, ki povzročajo okužbe). Poleg tega pa limfociti (bele krvničke) lažje dosežejo cilj, kar poskrbi za učinkovitejši imunski odziv in s tem za hitrejše premagovanje bolezni.

S pripravki iz lipe si lahko pomagate tudi pri različnih prebavnih težavah. Posebno učinkoviti so pri lajšanju težav z napihnjenostjo in čezmernimi vetrovi. V delih lipe se namreč skrivajo snovi, ki niso pomirjajoče samo za živčni sistem, ampak tudi za črevesno sluznico.

Med tradicionalne načine uporabe lipovih pripravkov obenem spada lajšanje mišičnih krčev, na primer v nogah. Zaradi antispazmodičnega učinkovanja pa so lahko pripravki iz delov lipe tudi dragocena naravna pomoč pri blaženju menstrualnih krčev oziroma bolečine med menstruacijo.

V delih lipe lahko najdemo ogromno antioksidantov, ki so izjemno koristna protiutež škodljivim učinkom prostih radikalov. Uporaba tinkture iz lipe lahko tako zmanjša nevarnost za oksidativni stres in z njim povezane bolezni. Posebno bogata je s kvercetinom, tilirosidom in kemferolom.

Lipovi pripravki lahko zelo blagodejno vplivajo na srčno-žilni sistem. Vsebujejo namreč veliko snovi, ki spadajo med t. i. vazodilatorje, kamor med drugim uvrščamo tudi kvercetin in tilirosid. Gre za snovi, ki širijo oziroma sproščajo krvne žile. Antioksidanti v lipi pa obenem preprečujejo oksidacijo maščob.

.

NAJNOVEJŠE