0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiPod lobanjo enoletnice se je skrivala njena »sestra dvojčica«

Pod lobanjo enoletnice se je skrivala njena »sestra dvojčica«

MORDA VAS ZANIMA

Zdravniki so na Kitajskem pred nedavnim naleteli na zelo nenavaden primer, o katerem so poročali v februarski izdaji revije znanstvene publikacije Neurology. Pod lobanjo enoletne deklice, ki je bila v bolnišnico sprejeta zaradi težav pri razvoju motoričnih sposobnosti, jih je namreč čakal šokanten prizor …

- Oglas -

Tvorba, odkrita pod dekličino lobanjo, spominjala na človeški fetus

Poleg težav z motoriko je k temu, da so se dekličini starši odločili za obisk bolnišnice, prispevalo tudi dejstvo, da je imela deklica vse bolj zadebeljeno lobanjo. Zdravniki, ki so bili obveščeni o simptomih, so se seveda nemudoma odločila za t. i. CT-slikanje. Gre za slikanje s pomočjo računalniške tomografije, ki lahko ponudi zelo natančen vpogled v stanje organov, vključno s stanjem možganov. Zbrani posnetki se nato uporabijo za diagnosticiranje različnih bolezni. Zdravniki so sicer pričakovali, da se razlog za nenavadne simptome, ki so prizadeli enoletnico, skriva prav v njeni glavi, vendar jih je prizor, na katerega so naleteli, kljub temu zelo šokiral. Pod lobanjo so namreč odkrili tvorbo, ki je spominjala na človeški zarodek oziroma razvijajoči se plod. Kot je mogoče sklepati, so bili možgani zaradi te tvorbe močno stisnjeni, zaznano pa je bilo tudi pospešeno kopičenje tekočine.

Pod lobanjo enoletnice se je skrivala njena sestra dvojčica

Kljub nerazvitosti je bilo mogoče zaznati zametke posameznih delov telesa

V poročilu je navedeno, da so se zdravniki po odkritju nenavadne tvorbe nemudoma odločili za operativni poseg, s katerim so sprostili prostor v dekličini lobanji, primer pa je bil označen kot primer »intraventikularnega ploda v plodu«. Gre za pojav, ki je v medicini znan kot fetus in fetu. Šlo je torej za dekličino nerojeno »sestro dvojčico«. Tvorba, odkrita v dekličinih možganih, sicer ni bila pretirano razvita, vendar je bilo kljub temu mogoče razločiti posamezne dele telesa. Tako je bilo že mogoče zaznati zgornje okončine in zametke prstov. Na žalost je poročilo, objavljeno v reviji Neurology, precej skopo s podatki o dekličinem stanju. Tako ni jasno, ali je enoletnica po operativnem posegu uspešno okrevala.

Fenomen posledica nepopolne delitve blastocist v zgodnjih fazah nosečnosti

Fetus in fetu je sicer zelo redek pojav, vendar pred nedavnim odkrit kitajski primer vendarle ni bil povsem unikaten. V medicinski literaturi je bilo namreč mogoče občasno naleteti na opise tovrstnih primerov. Domneva se, da gre za nepravilnost, ki običajno izvira iz najzgodnejših faz razvoja zarodka oziroma nosečnosti. V osnovi gre sicer za nosečnost z dvojčki, vendar pa je za pojav fetus in fetu značilna nepopolna izpeljava delitve blastocist. Eden od zarodkov ostane tako ujet v drugem zarodku. Razvoj ujetega zarodka se posledično ustavi, vendar ostaja zaradi krvi, ki mu jo zagotavlja njegov nesojeni dvojček, še vedno vsaj teoretično živ.

- Oglas -

Približno dva primera fetusa v fetusu na milijon rojstev

Kot omenjeno, primer kitajske enoletnice kljub nenavadnosti ni bil popoln unikum. Leta 1982 so na primer zdravniki v eni izmed londonskih bolnišnic v telesu 6-tedenskega dojenčka, ki je bil v bolnišnico prav tako sprejet zaradi povečanega obsega glave, podobno kot kitajska deklica, odkrili kar 14 centimetrov dolg fetus. Ker je bil fetus že zelo velik, je bil tudi zelo razvit. Ne le da je bilo mogoče razločiti okončine, ampak se je začela razvijati tudi njegova glava. Ocenjuje se, da je pojav fetus in fetu zgodi enkrat na vsakih 500.000 rojstev. Primeri, ko nerazvit fetus vpliva na možgane svojega nesojenega sorojenca, pa so še precej redkejši.

.

NAJNOVEJŠE