0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaTerapija z zeleno svetlobo – rešitev za osebe, ki se bojujejo z...

Terapija z zeleno svetlobo – rešitev za osebe, ki se bojujejo z migrenami?

MORDA VAS ZANIMA

Spopadanje s ponavljajočimi se epizodami migrene, ki veljajo za eno od najbolj razširjenih zdravstvenih težav na svetu, je vse prej kot prijetno. Na voljo so sicer določene metode, s pomočjo katerih je mogoče ublažiti simptome, vendar so te metode pogosto povezane z nezaželenimi stranskimi učinki – ali pa preprosto niso tako učinkovite, kot bi želeli, da bi bile. Številni znanstveniki zato posvečajo ogromno časa in energije iskanju resnično učinkovite metode za spopadanje z migrenami.

- Oglas -

Zdi se, da se je ekipa znanstvenikov z ameriške univerze v Arizoni, ki jo je vodil dr. Mohab Ibrahim, dokopala do zelo zanimivega spoznanja, ki bi lahko imelo v prihodnje pomemben vpliv na obravnavo pacientov z migrenami. Ekipa je namreč ugotovila, da je lahko za lajšanje bolečine, značilne za migrenske napade, zelo učinkovita terapija z zeleno svetlobo, tovrstna terapija pa lahko obenem pripomore tudi k zmanjšanju pogostosti epizod migrene. 

V klinično študijo vključene osebe z epizodnimi napadi in kroničnimi migrenami

Šlo je za prvo klinično študijo doslej, ki je bila namenjena preučevanju vpliva zelene svetlobe na osebe, ki trpijo za migrenami. V študiji je sodelovalo 29 oseb. Med njimi so bile tako osebe, ki se spopadajo s t. i. epizodnimi migrenskimi napadi, kot osebe s kronično migreno (o kronični migreni govorimo, ko so bolečine prisotne 15 dni v mesecu ali več). Po terapiji z zeleno svetlobo se je povprečno število dni v mesecu z migrenskimi glavoboli zmanjšalo pri kar 60 odstotkih sodelujočih. Za veliko večino je to pomenilo več kot 50-odstotno zmanjšanje števila dni, ko so jih mučili glavoboli. Pozitivne spremembe, povezane s tem vidikom, so bile še posebej izrazite pri osebah, ki imajo težave z epizodnimi migrenskimi napadi.

Sodelujočim je bilo sicer na začetku rečeno, da bodo morali ob koncu raziskave vrniti naprave za izvajanje terapije z zeleno svetlobo, ki so jim bile posojene. Toda ko jim je bila na koncu ponujena možnost, da naprave odkupijo, se je zanjo odločilo kar 28 oseb, kar je zagotovo zelo zgovoren znak uspešnosti terapije.

- Oglas -

Zaznana je bila tudi korelacija med izpostavljenostjo zeleni svetlobi in izboljšanim spancem

Možnost blaženja simptomov migren z zeleno svetlobo bi lahko močno zmanjšala potrebo po uporabi zdravil oziroma protibolečinskih sredstev, s čimer bi se zmanjšala nevarnost za nezaželene stranske učinke. Ne le da med raziskavo niso bili zaznani tovrstni učinki, ampak je bila terapija z zeleno svetlobo povezana celo z dodatnimi pozitivnimi vplivi. Med drugim se je izkazalo, da lahko zelena svetloba pomaga celo pri težavah s spanjem.

Zelo pomembno je, da se terapija izvaja pod strokovnim nadzorom

Raziskava je sicer potekala v dveh delih. Prvih 10 tednov so sodelujoči izvajali terapijo z belo svetlobo, po 2 tednih premora pa je sledilo še 10-tedensko obdobje redne izpostavljenosti zeleni svetlobi. Sodelujoči so med raziskavo izpolnjevali standardne vprašalnike, namenjene spremljanju števila in intenzivnosti glavobolov ter vpliva migrenskih napadov na kakovost življenja. Analiza teh vprašalnikov je razkrila, da se je intenzivnost bolečine po terapiji z zeleno svetlobo v povprečju zmanjšala za kar približno 60 odstotkov. Obenem je zelena svetloba vplivala na skrajšanje časa povprečnega migrenskega napada. Kakovost življenja sodelujočih se je tako bistveno izboljšala.

Raziskovalci pri tem poudarjajo, da je pri terapiji z zeleno svetlobo zelo pomembna izbira ustrezne intenzivnosti, hkrati pa je potrebna prilagoditev trajanja posamezne seanse. Podobno kot pri zdravilih naj bi tako tudi tu obstajal »idealen odmerek«, zato je pomembno, da se terapija izvaja pod strokovnim nadzorom.

Preberite tudi: Migrena: simptomi, zdravljenje in pomoč iz domače lekarne

.

NAJNOVEJŠE