DomovZdravilne rastlineSvetlobni koren se v zeliščarstvu uporablja že tisočletja

Svetlobni koren se v zeliščarstvu uporablja že tisočletja

Konec marca in v aprilu je obdobje, ko začnemo vzgojo svetlobnega korena (Dioscorea batatas). Izhaja s Kitajske, kjer ima še posebej pomenljivo ime. In to z razlogom. Svetlobni koren tam imenujejo ga Šan Jao, kar v prevodu pomeni gorska medicina.

Tradicionalna kitajska medicina verjame v njegove številne pozitivne učinke. Danes je uporaba vsestranska, še posebej zato, ker ima nevtralen okus in ga z lahkoto kombiniramo z jedmi. Svetlobni koren je podrobneje predstavila doktorica kmetijskih ved Maja Turinek, ki skupaj z možem Matjažem vodi ekološko in biodinamično kmetijo v Jarenini. “Naše osnovno poslanstvo je pridelava hrane za ljudi, ki se zavedajo pomena lokalne, sezonske hrane in dejstva, da je hrana več kot živilo.” Zato se boste na njihovi kmetiji lahko srečali tudi s svetlobnim korenom.

- Oglas -

“S to rastlino sem se prvič srečala leta 2006, ko sem obiskala sejem v Nemčiji. Slučajno me je pritegnila, zato sem se dogovorila za prakso pri podjetju, kjer sem spoznala Ralfa Roessnerja, ki se trudi, da bi se svetlobni koren v Evropi čim bolj razširil. Že kar nekaj časa zato z veseljem opazujemo, kako se svetlobni koren s povezovanjem posameznikov širi na vedno več naših vrtov,” nam zaupa.

Napolni nas energetsko

“Zaradi svojega delovanja na fizični ravni ga kitajsko zeliščarstvo uporablja že tisočletja. Vsebuje skoraj vsa esencialna hranila, ki jih telo potrebuje. Njegovo uživanje priporočajo za podporo hormonskemu ravnovesju in pomembnih organskih funkcij prebavnega in presnovnega sistema.” Pomaga nam krepiti imunski sistem, deluje pa tudi protivnetno. “Na energetski ravni pa govorimo o krepitvi, saj nas s svojo sposobnostjo skladiščenja svetlobnih sil večslojno podpre.”

Svetlobni koren

Priprava primernih pogojev za rast

Če se bomo odločili za gojenje svetlobnega korena, moramo poskrbeti za primeren prostor in pogoje. Je namreč vzpenjavka, podobno kot fižol, zato lahko zraste v višino tudi dva metra. Temu primerno moramo pripraviti oporo, po kateri se bo rastlina vzpenjala. “Najbolje to dosežemo z lesenim ogrodjem v obliki črke V in vrvico ali mrežo, ki omogoča vzpenjanje do višine dveh metrov.”

- Oglas -

Del rastline, ki je viden nad zemljo, je podoben slaku, kot zanimivost pa omenimo, da se po opori vzpenja vedno v nasprotni smeri urinega kazalca. Del, ki raste pod zeljo, imenujemo koren. Ta je odebeljen in raven, če poskrbimo za pravilne pogoje gojenja. V dolžino najpogosteje zraste do enega metra ter v širino do 7 centimetrov. Naj nas ne preseneti notranjost, ki je nekoliko sluzasta in bela. Vas pa bodo prav zagotovo presenetili njegovi izredno dišeči cvetovi.

“Svetlobni koren potrebuje za rast in razvoj na vrhu debelo plast (15 do 20 cm) dobro uležanega, vsaj dvoletnega komposta. Pod njim plast slame, ki naj bo debela 10 cm. Pod slamo damo še debelo plast (100 do 140 cm) finega rečnega peska ali mivke, da lahko koren nemoteno raste in da se odvečna voda primerno odceja. Kompost je treba v rastni sezoni dodajati,” svetuje sogovornica.

Sajenje in vzgoja

V nodiju nekaterih listov se oblikujejo zračni gomoljčki (bubile), ki so namenjeni razmnoževanju. Poberemo jih v jesenskem času, ko opazimo, da začnejo deli rastline rumeneti. Najprimernejši čas za začetek gojenja svetlobnega korena je v zadnjih dneh meseca marca. “Svetlobni koren se razmnožuje vegetativno. Ena možnost je, da posadimo zračne gomolje (bubile), ki jih moške rastline oblikujejo v nodiju listov.

- Oglas -

Druga možnost pa je sajenje korenov. Iz zračnega gomolja zraste krajši koren. V primeru, da posejemo tega, pa dobimo ob spravilu jeseni velike korene. V Sloveniji imamo načeloma rastline iz preverjenega vira in so vse moške rastline. V primeru, da vir ni preverjen, se lahko zgodi, da je koren od ženske rastline, ki nas po uživanju samo nasiti in ne energetsko nahrani. V primeru sajenja zračnih gomoljev (bubilov) jih lahko damo v globoke lonce (tudi do 40 cm), ki jih v primeru ugodnih vremenskih razmer prestavimo na prosto.

Gomoljčke sadimo v razmiku 3 do 5 cm. Uporabimo lahko tudi šotne lončke, vendar moramo biti pozorni, da jih presadimo na končno mesto čim prej, da se glavna korenina ne poškoduje, kar lahko povzroči nepravilno obliko korena.”  S premikom sadik na prosto počakamo, da mine nevarnost zmrzali. Sadike posadimo v razmiku 5–10 centimetrov, skupaj s šotnim lončkom in tako preprečimo poškodbo korena. Lonček se bo sčasoma razgradil in zato ne bo omejeval nadaljnje rasti gomolja.

“Kadar sadimo manjše korene, jih moramo saditi v visoke grede ali jarke, ki omogočajo rast v globino (vsaj 1,4 m). Korene položimo vodoravno in jih pokrijemo s plastjo komposta. Ker je rastlina občutljiva na zmrzal, korene posadimo takoj, ko ni več tovrstne nevarnosti. Za začetno zaščito pred hladnimi jutri ali poletno pripeko lahko po sajenju zemljo zastremo z zastirko iz slame ali sveže trave.”

Pobiranje in skladiščenje

Svetlobni koren raste in zori od meseca maja do oktobra. Gomolje, ki so primerni za pobiranje, poberemo med koncem septembra in začetkom decembra. Opazili bomo, da se nadzemni del rastline v jesenskih mesecih obarva in začne sušiti. “Spravilo opravimo ročno najkasneje pred nastopom prve zmrzali. Najprej odstranimo zgornjo kompostno in slamnato plast. V primeru gojenja v visokih gredah lahko eno leseno stranico odstranimo in od strani odstranjujemo fini pesek ali mivko. Pri pridelavi v jarkih pa na začetku jarka sledimo prvemu korenu v globino.

Pri izkopavanju bodimo previdni, saj je svetlobni koren zelo krhek. Za skladiščenje izberemo topel in suh prostor, v katerem koreni niso izpostavljeni svetlobi ali električnemu sevanju,” nam podrobneje predstavi sogovornica. Ob koncu gojenja se bomo lahko veselili gomoljev, težkih med 10–20 kilogramov.

Škodljivci

Odličen je podatek, da v našem okolju ni znanih škodljivcev ali bolezni, ki bi ogrožale naš pridelek svetlobnega korena. Kljub temu pa malce previdnosti ne bo odveč. “Pozorni moramo biti na to, da jarke ali visoke grede zaščitimo z mrežami pred mišmi ali voluharji, saj jim tovrstno okolje godi. Prav tako moramo biti pozorni na zadostno količino razpoložljive vode, saj kompostna plast ne more zadržati potrebne količine vode v primeru, da nekaj dni ne dežuje.”

Kako pripraviti svetlobni koren recepti

Svetlobni koren v prehrani

“V primeru, da je svetlobni koren skladiščen optimalno in ni izpostavljen električnemu sevanju, ostane po tem, ko ga odrežemo, bel. Kar je tudi znak njegove kakovosti. V primeru, da se obarva sivo, ga ne uporabljamo.” Svetlobni koren lahko uživamo na različne načine. Najbolje je, da uživamo surovega.

Poznavalci posplošeno pravijo, da je nadomestek krompirja. Zato ga lahko uporabimo povsod, kamor bi sicer v naš jedilnik dodali krompir. “Njegova funkcija delovanja je v energetskem smislu nasprotna krompirju, ki nas prizemljuje. V skladu s priporočili bi morali krompir v naši prehrani postopoma nadomestiti s svetlobnim korenom.” Svežega lahko dodamo v solate. Pokuhamo ga lahko v enolončnicah. “V primeru kuhanja uporabljamo plinski štedilnik ali kuhamo na drva in v primeru pečenja izklopimo ventilacijo pečice.

Z izpostavljanjem različnim elektromagnetnim poljem in tudi toplotno obdelavo uničimo veliko zdravilnih učinkovin živil. Pogosto ga posušimo in uporabimo kot dodatek v zeliščni soli, žitni kavi, kosmičih ali v čisti zmleti obliki. Vendar moramo biti pri tem pozorni, da korena ne spiramo z vodo. Kolobarje narežemo ročno. Pri sušenju in mletju pa ne sme biti neposredno izpostavljen elektromagnetnim silam in svetlobi.”

Recepti

Katja Temnik, lastnica biodinamičnega vrta v Žičah, pa je z nami delila še dva uporabna načina priprave, ki ju pogosto uporablja tudi sama.

1. Čips iz korena

Svežo korenino narežemo na tanke kolobarje in razporedimo na peki papir na pladnju, ki ga postavimo na toplo mesto v hiši. Pazimo, da pri sušenju ni izpostavljen neposredni sončni svetlobi. Korenina se hitro suši. Čips shranimo v dobro zaprtem kozarcu. Vsak dan si privoščimo eno do dve rezini. Katja Temnik svetuje, da korenino jemo predvsem v dopoldanskem času, ker nas ta lahko budi in bi posledično lahko vplivala na naš spanec.

2. Smuti s ščepcem korenovega prahu

Čips zmeljemo v prah in ga jemljemo 1–2 noževi konici na dan. Tolikšen odmerek navaja in priporoča tuja literatura za krepitev hormonskega ravnovesja in zdrav imunski sistem. Prah lahko zmešamo v vodi ali pa v katero izmed jedi. Odlično pa se poda tudi v sadno-zelenjavni smuti iz jabolk, borovnic, banane, brokolija in špinače.

Sara Lipovšek
Sara Lipovšek
Sara Lipovšek je novinarka, ki ji nobeno področje ni tuje. Svoje članke rada podpre z nasveti strokovnjakov, ki jim dodajo še bolj poglobljen vpogled.

NAJNOVEJŠE