0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZ maco do hormonskega ravnovesja

Z maco do hormonskega ravnovesja

MORDA VAS ZANIMA

V koreninah mace (Lepidium meyenii) – rastline, ki uspeva predvsem v perujskem delu Andov – se skrivajo snovi, ki podpirajo proizvodnjo pomembnih hormonov. Pripravki iz mace so lahko zato odlična naravna pomoč pri doseganju hormonskega ravnovesja.

- Oglas -

Osnovne informacije o maci

Maca je bogata z najrazličnejšimi pomembnimi hranili. Med najpomembnejše snovi, ki jih lahko najdemo v koreninah te rastline, spadajo vitamin C, baker, železo, kalij, vitamin B6, glukozinolati, polifenoli in aminokisline. Nekatere izmed teh snovi – na primer polifenoli in vitamin C – spadajo med močne antioksidante, ki zagotavljajo zaščito pred negativnimi vplivi prostih radikalov in s tem pred oksidativnim stresom, ki je v ozadju najrazličnejših kroničnih bolezni.

Poleg impresivne hranilne sestave maco odlikuje tudi dejstvo, da gre za t. i. adaptogen. To pomeni, da lahko telesu pomaga pri prilagoditvi na najrazličnejše stresorje. Prav ta lastnost v kombinaciji z določenimi hranili, ki jih vsebuje, je zaslužna za to, da lahko maca olajša sintezo različnih hormonov. Sama po sebi sicer ne vsebuje nobenih hormonov, vendar je zaradi opisanih lastnosti kljub temu izjemno pomembna za hormonsko zdravje. Med drugim lahko pomaga pri težavah z zanositvijo, pri hipotiroidizmu (nezadostno izločanje ščitničnih hormonov) in pri težavah z libidom.

Maca kot pomoč pri adrenalni izgorelosti

Adrenalna izgorelost sicer vsaj za zdaj še ni uradno priznana diagnoza, vendar ljudje vse pogosteje opisujejo precej podobne simptome, ki naj bi bili vsaj deloma povezani z nepravilnim oziroma čezmernim delovanjem nadledvične žleze. Tako naj bi bili skup simptomov, za katere se je uveljavil izraz adrenalna izgorelost, posledica prevelike količine stresnih hormonov v telesu. Kot omenjeno, lahko maca kot adaptogen ublaži odziv na stresorje, zato je lahko zelo koristna v boju z adrenalno izgorelostjo. Posebno koristni naj bi bili alkaloidi v maci, ki pozitivno vplivajo na povezavo med hipotalamusom in hipofizo, kar podpre delovanje nadledvične žleze – pa tudi drugih pomembnih žlez v človeškem telesu.

- Oglas -
Maca za hormonsko ravnovesje

Maca – »naravni afrodiziak« in podpora med prehodom v menopavzo

Maca velja za odličen naravni afrodiziak, saj pomaga pri težavah z nizkim libidom. Koristna je lahko celo pri blažjih oblikah erektilne disfunkcije, zato se zanjo včasih uporablja kar poimenovanje »naravna viagra«. Včasih se maca priporoča tudi za lajšanje težav, ki se pogosto pojavljajo med prehodom v menopavzo. Ne le da lahko ublaži težave z nizkim libidom, ampak lahko pomaga tudi pri drugih težavah, ki so značilne za to obdobje, na primer pri vročinskih oblivih.

Rastlina, ki lahko olajša zanositev

S pomočjo pripravkov iz mace je mogoče povečati možnosti za zanositev. Zelo koristna je lahko na primer za povečanje števila spermijev in izboljšanje njihove kakovosti. Obenem spodbuja nastajanje pomembnih hormonov, ki so nujni za zanositev (za to so v veliki meri zaslužni minerali in esencialne maščobne kisline v maci). Pri tem upoštevajte, da se pripravki iz mace ne smejo uporabljati med samo nosečnostjo in v obdobju dojenja.

Naravna pomoč pri uravnavanju razpoloženja

Naše razpoloženje je seveda v veliki meri odvisno prav od hormonov. Tako ni presenetljivo, da lahko maca pomaga tudi pri blažjih oblikah razpoloženjskih motenj, na primer pri depresiji. Pri tem je pomembno, da se pred začetkom uporabe pripravkok iz mace posvetujete z zdravnikom oziroma s psihiatrom, posebno če jemljete antidepresive. Maca je lahko obenem koristna tudi za ljudi, ki se spopadajo z anksioznostjo. Pomaga namreč pri povišanem krvnem tlaku, ki je pogost simptom pri anksioznih motnjah. Seveda pa to pomeni, da je lahko maca koristen dodatek tudi za tiste, ki sicer nimajo težav z anksioznostjo, vendar se kljub temu spopadajo s hipertenzijo.

NAJNOVEJŠE