0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPredspomladansko pikantno razstrupljanje

Predspomladansko pikantno razstrupljanje

MORDA VAS ZANIMA

Razstrupljanje običajno povezujemo s pomladnimi meseci. Zdi se namreč, da je pomlad, ko se narava počasi prebuja iz zimskega spanja, kot nalašč za to, da tudi svoje telo očistimo škodljivih snovi, ki so se nakopičile čez zimo, in ga pripravimo na nov cikel. Vendar pa nikakor ni nujno, da je malce intenzivnejše razstrupljanje telesa omejeno samo na obdobje pomladi. Še več: spomladansko razstrupljanje bo še učinkovitejše, če boste še pred začetkom pomladi pripravili dobro podlago. Tako vam priporočamo malce drugačno – zimsko oziroma predspomladansko pikantno razstrupljanje. Pikantne začimbe lahko telo uspešno predramijo in ga prijetno pogrejejo, obenem pa spodbudijo izločanje neuporabnih oziroma škodljivih snovi.

- Oglas -

Ali je razstrupljanje telesa zares potrebno?

Za začetek je dobro vedeti, da je lahko razstrupljanje telesa sicer koristno, vendar nikakor ni nujno. Človeško telo se lahko namreč pohvali z lastnim, zelo učinkovitim razstrupljevalnim sistemom, ki ga sestavljajo organi, kot so jetra, ledvice in koža. Tako se ne bi smeli pretirano zanašati na razne poste oziroma kratkotrajne, časovno zamejene programe razstrupljanja. Pomembno je namreč, da za svoje telo skrbite vse dni v letu. Če želite, da je naravni proces razstrupljanja karseda učinkovit, morate poskrbeti za temelje, tj. za zdravo prehrano ter dovolj gibanja in spanja. Kratkotrajno razstrupljanje pa je lahko nato pika na i oziroma rahel potisk v pravo smer.

Spodbuda za prekrvavitev, žleze znojnice in metabolizem

Kot omenjeno, so v zimskih mesecih posebno dobra izbira za okrepitev naravnega procesa razstrupljanja pikantne začimbe. Te lahko spodbudijo prekrvavitev, kar omogoči učinkovitejše odstranjevanje škodljivih snovi iz telesa. Med tovrstne začimbe denimo spada kajenski poper, ki med potjo skozi telo rahlo vzdraži območja oziroma membrane, ki se jih dotakne, kar poskrbi za hitro pospešitev krvnega obtoka. Pikantne začimbe obenem spodbudijo metabolizem, kar lahko olajša hujšanje oziroma vzdrževanje zdrave telesne teže. Poleg tega pa gre za začimbe, ki spodbujajo znojenje – kot nekakšna blaga oblika savnanja, ki je, kot je znano, zelo koristno za spodbuditev razstrupljanja.

Ingver – odlična zamenjava za malce pikantnejše začimbe

Kaj pa, če zelo pikantnih začimb ne prenašate najbolje? V tem primeru se je pri zimskem oziroma predspomladanskim razstrupljanju najbolje osredotočiti na začimbe z malce manj izrazitim, a še vedno ostrim okusom. V to skupino na primer spada ingver. Rezultat bo podoben kot pri klasičnih pikantnih začimbah, le da bo nevarnost za čezmerno vzdraženje membran precej manjša. Podobno kot pikantne začimbe lahko tudi začimbe iz te skupine spodbudijo prekrvavitev in metabolizem ter poskrbijo za prijeten občutek toplote.

- Oglas -

Količino začimb povečujte postopoma

Ne glede na to, za katero skupino začimb se odločite, je pomembno, da začnete počasi. Če boste začimbe uporabili za pripravo razstrupljevalnih napitkov, na začetku uporabite malce manjšo količino od tiste, ki je navedena v receptu (to načelo je priporočljivo upoštevati tudi pri spodnjem receptu), nato pa lahko količino postopoma povečujete. Tako se bo telo lažje privadilo na pikantne oziroma ostre okuse. Seveda pa razstrupljevalni napitki niso edina možnost. Začimbe,ki spodbujajo razstrupljanje, lahko vključite v najrazličnejše jedi (enolončnice, juhe, omake, rižote, namazi itn.).

Razstrupljevalni napitek z ingverjem in čilijem v prahu

SESTAVINE

  • 2 litra vode
  • večji kos ingverjeve korenine
  • ½ žličke čilija v prahu
  • 4 večje limone
  • javorov sirup (po okusu)

NAVODILA ZA PRIPRAVO NAPITKA

Vodo nalijte v večjo kozico in jo zavrite. Ko voda zavre, znižajte temperaturo in dodajte ingver, ki ste ga pred tem olupili in nasekljali na koščke. Kozico delno pokrite s pokrovko in počasi segrevajte približno 20 minut.

Kozico odstavite s štedilnika in v tekočino vmešajte čili v prahu. Dobro premešajte in pokrijte. Nato počakajte nekaj ur, najbolje pa do naslednjega jutra.

- Oglas -

Na koncu tekočino precedite in jo prelijte v večji vrč. Dodajte sveže iztisnjen limonin sok ter javorov sirup. Dobro premešajte. V kozarec stresite nekaj kock ledu in dodajte pikantni razstrupljevalni napitek.

.

NAJNOVEJŠE