0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSveta bazilika: 5 potencialnih koristi

Sveta bazilika: 5 potencialnih koristi

MORDA VAS ZANIMA

Sveta bazilika (Ocimum sanctum) je rastlina, ki je ne smete zamenjevati z navadno baziliko (Ocimum basilicum), ki je pri nas precej bolj razširjena. Čeprav gre za rastlini, ki spadata v isto družino, obstajajo med njima pomembne razlike – tudi pri okusu. Navadna bazilika ima sladkast priokus, sveta bazilika pa rahlo pikantnega, ki nekoliko spominja na klinčke. Za čim bolj izrazit okus je sveto baziliko priporočljivo dodati jedem med kuhanjem, saj bo toplotna obdelava poskrbela, da se bodo lahko okusi razvili v polnosti. Okus pa seveda ni edina razlika. Za sveto baziliko je namreč značilen unikaten nabor koristi …

- Oglas -

1. Sveta bazilika kot adaptogen za lajšanje simptomov stresa

Ena od najbolj znanih koristi svete bazilike je povezana s tem, da gre za rastlino, ki jo uvrščamo med t. i. adaptogena zelišča. Adaptogeni pomagajo pri blaženju tesnobe oziroma negativnih učinkov stresa, saj je mogoče z njihovo pomočjo upočasniti sproščanje kortizola. V sveti baziliki je mogoče obenem najti fitokemikalije, ki lahko med drugim pomagajo pri zniževanju količine kortikosterona v krvi. Tovrstna uporaba svete bazilike je dobro poznana v tradicionalen ajurvedskem zdravilstvu. Prav zaradi te lastnosti je rastlina v ajurvedi izjemno cenjena. Tako je že dolga stoletja ena prvih izbir za pomoč pri napetosti in sorodnih težavah.

2. Sveta bazilika za lepšo in bolj zdravo kožo

Zaradi protibakterijskih in protiglivičnih lastnosti je lahko sveta bazilika tudi odlična izbira za nego kože. Kozmetični izdelki, ki vsebujejo izvlečke te rastline, lahko med drugim pomagajo pri preprečevanju aken in kožnih okužb. Blagodejne učinke za kožo pa ima lahko tudi vključevanje svete bazilike v različne jedi ali redno pitje čaja, pripravljenega iz te rastline. Pozitiven vpliv na kožo je posredno povezan tudi z adaptogenimi učinki bazilike. Za težave s kožo je namreč pogosto vsaj deloma kriv tudi stres. Zaradi stresa lahko na primer začnejo vaše pore izločati čezmerne količine maščobe, kar lahko privede do pojava aken. Za povrh pa lahko sveta bazilika spodbudi nastajanje kolagena in elastina. Posledično bo vaša koža bolj elastična in napeta, zaradi česar bo videti bolj mladostna.

3. Sveta bazilika kot pomoč pri preprečevanju diabetesa

Sladkorna bolezen tipa 2 je ena od najbolj razširjenih bolezni sodobnega časa. Preventivni ukrepi, s katerimi lahko zmanjšamo nevarnost za razvoj te bolezni, so tako izjemno pomembni, saj je tveganje pri precejšnjem delu populacije precej visoko. Eden od »pomožnih« preventivnih ukrepov je lahko tudi uporaba svete bazilike. Rastlina naj bi namreč pomagala pri naravnem zniževanju krvnega sladkorja. Največ zaslug za to ima snov, imenovana evgenol.

- Oglas -

4. Sveta bazilika in pozitiven vpliv na dihala

Sveta bazilika se pogosto priporoča tudi za lajšanje težav z dihali, kar je prav tako eden od načinov uporabe rastline, ki so znani že dolga stoletja. Pripravki iz rastline lahko na primer pomagajo pri redčenju sluzi, posledično pa pripomorejo k sprostitvi dihalnih poti in k lažjemu dihanju. Evgenol in druge fitokemikalije pa lahko obenem poskrbijo za protibakterijske učinke, s tem pa za lažje premagovanje okužb dihal.

5. Sveta bazilika za zdravje ustne votline

Sveta bazilika je lahko zelo uporabna tudi pri zaščiti vaših zob oziroma ustne votline. Tudi ta učinek je seveda v osnovi povezan predvsem s protibakterijskimi učinkovinami, ki so prisotne v rastlini. Tako lahko izdelki za nego zob in zobne votline, ki vsebujejo izvlečke oziroma olja svete bazilike, pomagajo pri preprečevanju kariesa in sorodnih težav, povezanih s čezmerno namnožitvijo škodljivih bakterij. Poleg tega pa je lahko sveta bazilika koristna tudi za pospeševanje celjenja drobnih razjedic v ustni votlini.

.

NAJNOVEJŠE