Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaDiabetes tipa 2: Poseg, ki naj bi nadomestil potrebo po inzulinu

Diabetes tipa 2: Poseg, ki naj bi nadomestil potrebo po inzulinu

MORDA VAS ZANIMA

Diabetes tipa 2 je ena najbolj razširjenih bolezni sodobnega časa. Čeprav se krvni sladkor pri tej obliki diabetesa običajno uravnava predvsem s pomočjo prehrane in zdravil, je lahko včasih potrebno tudi vbrizgavanje inzulina. A kot vse kaže, je uspelo znanstvenikom razviti relativno preprost in nenevaren endoskopski poseg, ki lahko povsem odpravi potrebo po inzulinu. Po posegu tako ni več nujno, da si bolniki, pri katerih je bila diagnosticirana sladkorna bolezen tipa 2, redno vbrizgavajo inzulin.

Dvanajstnik

Uničevanje poškodovanih celic omogoči nastanek novih

- Oglas -

Uvodoma omenjeni postopek, predstavljen na kongresu evropskih gastroenterologov UEG Week, ki je letos potekal v spletni obliki, se imenuje »obnova oz. preplastitev sluznice dvanajstnika«. Temelji na obnovi naravne sposobnosti telesa za sintezo in uravnavanje inzulina. Na začetku zdravnik vstavi kateter v dvanajstnik, ki predstavlja prvi, hkrati pa tudi najkrajši odsek tankega črevesa. Sledi uničevanje sluzničnih celic, ki so jih zaradi razvoja sladkorne bolezni doletele spremembe. Uničevanje teh celic omogoči, da se razvijejo nove, zdrave celice in tkiva. O tem, da gre resnično za precej nezapleten postopek z minimalnimi tveganji, priča tudi to, da po posegu bolnikom ni treba ostati v bolnišnici, ampak lahko še isti dan odidejo domov.

Inzulin je nehalo uporabljati kar 75 odstotkov sodelujočih v preizkusu

Na Nizozemskem so že izvedli preizkus novega postopka. Izkazalo se je, da je zares izredno učinkovit. Po tem, ko je bil izveden opisani postopek na dvanajstniku, namreč kar 75 odstotkov bolnikov z diabetesom tipa 2 ni več potrebovalo inzulina (šlo je seveda za bolnike, ki so si pred tem pri obvladovanju diabetesa pomagali prav z inzulinom). Pri tem ni šlo zgolj za kratkotrajni učinek. Prostovoljce, ki so sodelovali v pilotni študiji novega postopka, so namreč spremljali dlje časa. Podatek, da je lahko brez inzulina živelo kar 75 odstotkov sodelujočih, se tako nanaša na preverjanje, izvedeno pol leta po preplastitvi sluznice dvanajstnika.

Inzulin diabetes tipa 2

»Stranski učinek« tudi izguba odvečnih kilogramov

Do izboljšanja je prišlo tudi pri tistih sodelujočih, ki so kljub postopku še vedno potrebovali inzulin. Možno je bilo namreč občutno znižanje odmerka. Pri večini prostovoljcev, ki so sodelovali pri preizkusu, pa je bil zaznan še en pozitiven učinek, in sicer je prišlo do občutnega znižanja indeksa telesne mase. Ker predstavlja prav čezmerna teža enega glavnih dejavnikov tveganja za diabetes tipa 2, hkrati pa tudi za resnejše zaplete pri tistih, pri katerih je bila že postavljena ta diagnoza, je to vsekakor zelo pomemben »bonus«. Hkrati pa so raziskovalci opazili še, da se je delež maščob v jetrih sodelujočih drastično zmanjšal, v povprečju kar za 50 odstotkov.

Poseg že pridobil znak CE, sledi še mednarodni preizkus

Nizozemski študiji bo sledil še mednarodni klinični preizkus postopka, ki bo vključeval 300 ljudi. Trenutni izsledki so vsekakor zelo obetajoči. Kot vse kaže, bi lahko šlo za prvi resnično učinkovit poseg za odpravo potrebe po dodajanju inzulina pri tistih, ki ga trenutno uporabljajo – oziroma vsej pri veliki večini. V Evropi je bil na primer postopku že dodeljen znak CE, ki potrjuje skladnost z osnovnimi varnostnimi smernicami. Za razvoj postopka je bilo sicer ključna ugotovitev, povezana z bariatrično operacijo oz. želodčnim obvodom. Zdravniki so namreč začeli opažati, da je bil pogost »stranski učinek« odprava diabetesa tipa 2. To jih je napeljalo k ideji, da morda niti ni potreben postopek, ki bi bil neposredno povezan s trebušno slinavko, ampak se lahko rešitev skriva v tankem črevesu. Preplastitev sluznice dvanajstnika, ki se je razvila iz teh opažanj, pa je seveda bistveno manj zapleten in nevaren poseg kot želodčni obvod.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×