0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAfte, neprijetne razjede v ustni votlini – najboljša naravna pomoč

Afte, neprijetne razjede v ustni votlini – najboljša naravna pomoč

MORDA VAS ZANIMA

Afte oziroma razjede se lahko pojavijo na različnih delih ustne sluznice, na jeziku ipd. Čeprav načeloma niso nevarne, pa so lahko zelo boleče oziroma povezane z neprijetnimi občutki. V večini primerov afte izginejo same od sebe po približno tednu dni, vendar lahko z določenimi ukrepi pospešite čas celjenja. Seveda pa je dobro, da poiščete tudi vzrok, zaradi katerega afte v vašem primeru sploh nastajajo, še posebej če gre za ponavljajočo se težavo, in ta vzrok nato tudi odpravite. Morda je sicer bolje govoriti o dejavnikih, ki lahko vplivajo na nastanek aft, saj natančen vzrok za ta pojav še ni znan. Med možne dejavnike pa med drugim sodijo pomanjkanje določenih vitaminov, na primer vitamina B12 ali folne kisline, stres, hormonsko neravnovesje, kajenje, jemanje določenih zdravil ipd. Kako torej z naravnimi metodami poskrbeti, da se aft znebite v najkrajšem možnem času?

- Oglas -

Pomagajte si s sodo bikarbono

Afte so še ena izmed mnogih težav, pri katerih vam lahko pomaga soda bikarbona. Ta bo poskrbela za ublažitev vnetja in za uravnovešenje pH-vrednosti v vaši ustni votlini. Najprej zmešajte žličko sode bikarbono z malce vode, da dobite gosto pasto. Nato to pasto nanesite na mesto, kjer se je pojavila afta, in pustite delovati 5–10 minut. Na koncu izperite z vodo. Načeloma bi moralo biti stanje občutno boljše že zelo hitro. Priporoča se sicer, da postopek ponovite najmanj trikrat dnevno – in sicer toliko časa, dokler niste zadovoljni z učinkom.

Izpiranje ustne votline s slano vodo

Zelo hitro olajšanje bo nastopilo tudi, če se odločite za izpiranje ust z vodo, ki ste ji primešali malce soli. Slana voda ima namreč antiseptični učinek, kar bo pomagalo tudi pri hitrejšem celjenju predela, kjer se je pojavila afta. Seveda pa je še pomembneje, da lahko s tem preprostim naravnim postopkom tudi preprečite potencialne okužbe. Za 1 liter tople vode uporabite približno 3 žlice soli. Dobro premešajte in si s to mešanico izpirajte usta vsaj 4-krat dnevno, če želite čim hitrejše rezultate.

Kamilični čaj – preprosta, a učinkovita naravna rešitev

Pri odpravi aft si lahko uspešno pomagate tudi s kamiličnim čajem. Kamilica je namreč znana po svojih pomirjajočih, protivnetnih in protibolečinskih učinkih. Obenem pa deluje tudi protibakterijsko. Kombinacija teh lastnosti naredi torej kamilico izjemno uporabno tudi v trenutkih, ko se soočamo z aftami. Najprej skuhajte kamilični čaj in počakajte, da se malce ohladi. Nato pa ga uporabite za izpiranje ustne votline, podobno, kot če bi uporabili slano vodo.

- Oglas -

Izkoristite zdravilno moč aloje vere

Imate doma aloje vero? Potem verjetno veste, da to ni samo čudovita okrasna rastlina, ampak so morda še bolj osupljivi njeni zdravilni učinki. Med drugim si lahko z aloje vero pomagate tudi pri odpravi aft oziroma pri pospeševanju njihovega celjenja. Aloje vera bo ublažila bolečine in vnetje ter pomagala pri preprečevanju okužb. Preprosto vzemite list aloje vere, ga odprite in iz njega iztisnite sok, ki ga nato nanesite na predel, kjer se je pojavila afta. Izperite usta s toplo vodo. Postopek ponavljajte najmanj trikrat dnevno. Če nimate dostopa do listov aloje vere, pa lahko gel kupite tudi v lekarni. Pred uporabo se prepričajte le, da je res primeren tudi za nanos znotraj ustne votline.

.

NAJNOVEJŠE