0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSuha nosna sluznica: hitre rešitve

Suha nosna sluznica: hitre rešitve

MORDA VAS ZANIMA

Suha, razdražena nosna sluznica je pogosta težava takrat, ko smo prehlajeni, vendar tovrstne težave niso nujno povezane samo z obdobji prebolevanja viroz. Za izsušen nos so lahko krivi tudi drugi dejavniki, na primer zadrževanje v prostorih, v katerih je zrak zaradi ogrevanja zelo suh, alergija ali dehidracija.

- Oglas -

Nos je zagotovo eden od najpomembnejših organov. Ne le da lahko z njegovo pomočjo zaznavamo najrazličnejše vonje, ampak je nos izredno pomemben tudi zaradi svoje obrambne funkcije. Dlačice v naših nosnicah so namreč del »prve obrambne linije«, podobno kot naša koža, saj ovirajo vstop prahu, alergenov, patogenih mikroorganizmov in drugih škodljivih snovi. Skrb za zdravo, dobro navlaženo nosno sluznico je zato zelo pomembna.

Pri tem naj opozorimo, da ne smete za vlaženje nosne sluznice nikoli uporabljati vazelina. Če vazelin najde pot do vaših pljuč, so namreč možne resne težave, vključno s posebno obliko pljučnice, ki je lahko izjemno nevarna (gre za t. i. lipoidno pljučnico).

Na srečo je na voljo precej alternativnih možnosti za hitro in učinkovito, obenem pa varno navlažitev nosne sluznice.

- Oglas -

1. Kokosovo olje

Težave z izsušenim nosom lahko razreši že majhna količina kokosovega olja. Gre za olje, ki bo izdatno navlažilo nosno sluznico. Olje obenem odlikuje prijeten vonj. Za piko na i pa poskrbijo protibakterijski učinki kokosovega olja. Olje najprej rahlo pogrejte, da preide v tekoče agregatno stanje. Pred uporabo se prepričajte, da olje ni prevroče, sicer se lahko opečete. Nato vrh čiste paličice za čiščenje ušes rahlo pomočite v kokosovo olje in s paličico nežno pomažite po notranjosti nosu.

2. Mandljevo olje + gel aloe vere

Za hitro navlažitev razdražene in izsušene nosne sluznice lahko poskrbi tudi kombinacija gela aloe vere in mandljevega olja. Olje bo zmehčalo občutljivo kožo v notranjosti nosu in preprečilo pospešeno izgubljanje vlage. Aloe vera pa pomiri razdraženo sluznico. Priporočamo, da gel aloe vere pred uporabo ohladite v hladilniku. Nato zmešajte ¼ žličke gela in ½ žličke mandljevega olja. Tudi tu si lahko pri nanosu pomagate z vatirano paličico.

3. Olje z vitaminom E

Vitamin E pripomore k učinkovitejšemu vlaženju nosne sluznice. Obenem pa gre za snov z izrazitim protivnetnim delovanjem, ki spada med močne antioksidante. Olje z dodatkom vitamina E je lahko zato odlična pomoč pri težavah s suhim nosom. Pomaga lahko tudi pri simptomih, za katere je kriv alergijski rinitis, bolj znan kot seneni nahod.

4. Olje pšeničnih kalčkov

Olje pšeničnih kalčkov velja za enega od najboljših virov vitamina E oziroma za olje, ki vsebuje največjo količino omenjenega vitamina med vsemi olji. Namesto posebnega olja z dodatkom vitamina E lahko zato za vlaženje izsušene nosne sluznice uporabite kar olje pšeničnih kalčkov. Zagotovo boste izboljšanje zaznali zelo hitro.

- Oglas -

5. Para

Namesto za neposredno vlaženje nosne sluznice se lahko odločite tudi za posredno vlaženje s pomočjo pare. Pri tem so vam na voljo različne metode – od inhalacij nad vrelo vodo do vroče prhe in kopeli. Para poskrbi za zelo hitro navlažitev nosne sluznice in za lažje dihanje.

6. Nižja temperatura + vlažilnik zraka

Zelo intenzivno ogrevanje prostorov ni dobro niti za okolje niti za denarnico. Škodljivo pa je tudi za vašo kožo in nosno sluznico. Če se pogosto spopadate z izsušenim nosom, je torej vsekakor priporočljivo, da poskušate temperaturo v svojem domu znižati vsaj za stopinjo ali dve. Obenem pa je smiselno, da si pomagate z vlažilnikom zraka.

7. Savna

Znano je, da savnanje spodbuja prekrvavitev in učinkovitejše razstrupljanje telesa ter da krepi imunski sistem. Metoda pa je med drugim koristna tudi za lajšanje težav z zelo suho, razdraženo nosno sluznico, toda le če izberete vrsto savne, v kateri zrak ni pretirano suh. Najboljša izbira je »turška savna«, znana tudi kot parna savna.

.

NAJNOVEJŠE