0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana»Solatni čaj« – pot do boljšega spanca?

»Solatni čaj« – pot do boljšega spanca?

MORDA VAS ZANIMA

Recept za boljši spanec? Pitje »solatnega čaja«, torej vroče vode, v kateri ste namakali solatne liste! Tako vsaj menijo številni uporabniki omrežja TikTok, kjer je ta trend pred nedavnim pritegnil ogromno pozornosti. Začelo se je z videoposnetkom Shaple Hoque, ki si ga je ogledalo več milijonov ljudi. Številni so nato sledili postopku, ki je bil predstavljen v posnetku, in si tako pred spanjem tudi sami privoščili nenavaden čaj, pripravljen iz solate. Pa je delovalo? Lahko solatni čaj resnično pripomore k boljšemu spancu?

- Oglas -

Pozitivni učinki solate podprti z nekaj znanstvenimi študijami

Priprava napitka je v osnovi zelo preprosta. Potrebujete nekaj listov solate (najboljša izbira naj bi bila romanska solata), s katerimi napolnite skodelico za čaj. Nato zavrete vodo in jo prelijete po solatnih listih. Po približno 10 minutah mešanico precedite in si napitek privoščite, dokler je še topel.

Čeprav gre za trend, ki je pritegnil množično pozornost po zaslugi TikToka, ugotovitev, da lahko solatni čaj pomaga pri preprečevanju težav s spanjem, ni nekaj, kar bi zraslo na zelniku Shaple Hoque. Obstajajo namreč znanstvene študije, ki so se ukvarjale prav z vplivom solate na spanje oziroma z uporabo solate za doseganje sproščujočih učinkov. Ena od tovrstnih študij je bila pred nekaj leti objavljena v reviji Food Science and Biotechnology. Raziskovalci so takrat ugotovili, da lahko solata, natančneje romanska solata, resnično pripomore k boljšemu spancu, vendar pa je šlo za raziskavo, ki je bila izvedena na miših, obenem pa je treba opozoriti, da so bile uporabljene izolirane in tako precej bolj koncentrirane snovi iz solate. 

Za spanje naj bi bila najkoristnejša laktucin in laktukopikrin

Katere so torej tiste snovi v solati, ki naj bi bile koristne za spanje? Najpomembnejši vpliv naj bi imeli spojini oziroma fitokemikaliji, imenovani laktucin in laktukopikrin. Pri obeh spojinah so bili namreč odkriti pomirjajoči učinki, poleg tega pa gre za snovi z analgetičnim delovanjem, kar torej pomeni, da lahko pomagata pri blažitvi bolečin, kar lahko posredno prav tako pripomore k boljšem spanju. Če vas mučijo bolečine, boste seveda zaspali precej težje, kot bi sicer.

- Oglas -

Solatni čaj bistveno manj koncentriran od izvlečkov

Čeprav torej drži, da obstaja določena znanstvena podlaga, ki podpira trend, ki se je razširil na TikToku, se učinki solatnega čaja vendarle ne morejo primerjati z izvlečki, ki so bili pridobljeni z dolgotrajnim in kompleksnim procesom sušenja, predelave v prašek in ekstrakcijo. Izvlečki, pridobljeni iz solatnih listov, lahko tako vsebujejo zelo velike količine laktucina in laktukopikrina, zato so lahko resnično dobra naravna pomoč osebam, ki se spopadajo z različnimi težavami, povezanimi s spanjem, ali z napetostjo. Obenem ni povsem jasno, ali se laktucin in laktukopikrin med pripravo solatnega čaja zares izločita v tekočino in kakšen vpliv imajo na njiju zelo visoke temperature. Pozitivni učinki solate na spanje so znani tudi v nekaterih tradicionalnih zdravilskih praksah, predvsem v korejski tradiciji. Olje, pridobljeno iz solatnih semen, velja tako za priljubljen naravni dodatek za lajšanje težav s spanjem.

Solatni čaj pred spanjem? Zakaj pa ne!

Skodelica solatnega čaja pred spanjem tako nikakor ni čudežna rešitev. Učinki najverjetneje ne bodo nič boljši od učinkov, ki bi jih bilo mogoče pričakovati, če bi si pred odhodom v posteljo privoščili skledo solate (oziroma so lahko zaradi izpostavljenosti snovi v solatnih listih toploti celo slabši). Toda na srečo tu ne gre za enega tistih trendov, ki bi bili lahko nevarni za zdravje, zato ne bo nič narobe, če solatni čaj testirate sami. Kdove, morda pa vendarle izkusite obljubljene učinke in si tako zagotovite noč resnično sproščujočega, globokega spanca …

Preberite še:

.

NAJNOVEJŠE