0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rast8 napak pri komunikaciji, ki lahko uničijo razmerje

8 napak pri komunikaciji, ki lahko uničijo razmerje

MORDA VAS ZANIMA

Dobre komunikacijske veščine so zagotovo ena od najboljših popotnic za življenje. Koristijo vam lahko na praktično vsakem koraku – med drugim tudi v partnerskih odnosih. Na žalost pa številni ljudje preprosto ne znajo komunicirati. Čeprav so morda njihovi nameni dobri, se zapletajo v škodljive komunikacijske vzorce. Prav ti vzorci pogosto načnejo partnerski odnos. V nadaljevanju lahko preverite, katere so tiste napake, ki bi se jim morali pri komunikaciji s partnerjem vsekakor izogniti …

- Oglas -

1. Pogrevanje preteklosti

Kopičenje drobnih zamer lahko privede do izbruhov, ki partnerja ujamejo povsem nepripravljenega. Če si v mislih stalno beležite partnerjeve napake, ne da bi kar koli rekli, to zagotovo ni zdravo za vajin odnos. V konfliktnih situacijah lahko tako na plan privrejo obtožbe, ki so povsem nepovezane s trenutno težavo. Na koncu tako niti ne vesta dobro, kaj je bil glavni razlog za prepir. Tudi če partner ve, da vas je nekaj prizadelo, je pametno, da se med prepiri izognete pogrevanju teh tem – še posebej če sicer trdite, da ste partnerju odpustili. To seveda ne pomeni, da morate potlačiti svoja čustva. Če vas določene stvari iz preteklosti še vedno mučijo, za pogovor raje izberite trenutek, ko bosta oba umirjena, po potrebi pa razmislite tudi o terapevtski pomoči.

2. Pričakovanje, da bo partner bral vaše misli

Konflikti v partnerskih razmerjih so pogosto posledica pričakovanja, da lahko partner bere vaše misli. Tako ste morda jezni, ker vaše potrebe niso bile upoštevane, pri tem pa se niti ne zavedate, da sploh niste povedali, kaj potrebujete. Tudi če sta s partnerjem zelo povezana, bi bilo nepošteno pričakovati, da bo preprosto uganil, česa si želite.

3. Posploševanje

Izogibajte se besedam, kot sta »vedno« in »nikoli«. Posploševanje pogosto privede do zelo defenzivne reakcije, prepir pa lahko tako traja tudi več dni. Ko izražate nezadovoljstvo z nečim, bodite specifični. Prav tako pa jasno izrazite, kakšna je po vašem mnenju rešitev konkretne težave.

- Oglas -

4. Kaznovanje z molkom

Nič ni narobe, če včasih potrebujete malce časa za razmislek in za to, da se umirite. Vendar partnerju to tudi povejte. Če se preprosto nehate pogovarjati z njim, je to pravzaprav nekakšno kaznovanje z molkom, ki je lahko zelo škodljivo za vajino razmerje, še posebej če gre za ponavljajoče se vedenjske vzorce.

5. Nezmožnost poslušanja

Morda se vam zdi, da partnerja poznate tako dobro, da že vnaprej veste, kaj bo rekel, zato vam ni treba zares poslušati, kaj vam sporoča. Tudi to je seveda recept za katastrofo. Če bosta govorila drug mimo drugega, ne da bi si resnično prisluhnila, ne bosta mogla nikoli najti kompromisa.

6. Zmerljivke

Pazite, da se ne boste nikoli zatekali k zmerljivkam, ne glede na to, kako jezni ali prizadeti ste. Če postanejo zmerljivke običajen sestavni del prepirov, je pot nazaj zelo težka, pogosto pa celo nemogoča.

7. Laži

Laganje je seveda ena največjih napak pri komunikaciji. S tem izdate partnerjevo zaupanje, s čimer praktično blokirate možnost uspešne komunikacije in poglabljanja odnosa. Pri tem upoštevajte, da so lahko pogosto zelo nevarne tudi navidezno nedolžne »bele laži«. Podobno pa velja za prikrivanje informacij. Morda se vam sicer zdi, da ščitite partnerjeva čustva, vendar dolgoročno to ni najboljši pristop. Resnica je lahko sicer v tistem trenutku boleča, toda zagotovo bistveno manj boleča od spoznanja, da je partner lagal.

- Oglas -

8. Pretirano intelektualiziranje čustev

Ljudje se pogosto bojijo pokazati svojo ranljivost – tudi pri komunikaciji s partnerjem. Namesto da bi poskušali čim bolj neposredno povedati, kako se počutijo, svoja čustva raje intelektualizirajo. Partner ima lahko tako občutek, da ste hladni in brezbrižni, posledično pa se umakne tudi sam. Analiza čustev je seveda lahko koristna, toda po drugi strani je v določenih situacijah pomembno, da o svojih čustvih spregovorite povsem neposredno in brez sramu.

Preberite še:

NAJNOVEJŠE