0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastPrepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

MORDA VAS ZANIMA

Številni ljudje so prepričani, da so najbolj srečni tisti pari, ki se praktično nikoli ne prepirajo. Vendar pa to ne drži nujno. Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem. Strah pred prepiri s partnerjem je še posebej pogost pri tistih ljudeh, ki v otroštvu niso imeli občutka varnosti. Vsako nesoglasje tako dojemajo kot razlog za paniko. Posledično začnejo težave potlačevati, kar pa ni najbolj produktivna dolgoročna strategija.

- Oglas -

Psihologi menijo, da so za zdrav odnos značilne tri osnovne faze: 1) harmonija, 2) poškodba in 3) celjenje. Te faze se izmenjujejo v ciklih. Za uspešno razmerje so pomembne vse tri faze. Čeprav je lahko faza poškodbe zelo boleča, se ji ne bi smeli izogibati, saj ponuja priložnost za rast. Po vsaki prestani »poškodbi«, ki ji sledi uspešno celjenje, postane razmerje nekoliko trdnejše.

Harmonična faza – le eden od ciklov v zdravem razmerju

O harmonični fazi govorimo v obdobjih brez večjih konfliktov. Partnerja imata občutek, da sta usklajena ekipa, kar se odraža tudi v njunem obnašanju. To seveda ne pomeni, da sta partnerja v tej fazi neločljiva. Morda se ne vidita večino dneva, toda kljub temu vesta, da obstaja oseba, na katero se lahko popolnoma zaneseta. Veselita se ponovnega srečanja in preživljanja časa v dvoje.

Tudi v tej fazi se lahko pojavijo manjša nesoglasja, ki pa se zelo hitro poležejo. Čeprav morda želite, da bi ta faza povsem prevladala nad drugimi, je to v praksi praktično neizvedljivo. Življenje je namreč polno vzponov in padec, kar je značilno tudi za razmerja. Prej ali slej se pojavi večja težava, ki lahko sproži jezo, razočaranje, žalost ipd. Nastopi torej faza poškodbe, ko se zdi, da se razmerje trga na koščke …

- Oglas -

Faza poškodbe – neprijetna, toda neizogibna

Ta faza je seveda najtežja oziroma najbolj boleča. Kot omenjeno, se ji poskušajo ljudje, ki so bili v otroštvu čustveno zanemarjeni, za vsako ceno izogniti. Toda pogosto je ta faza neizogibna. Morda se ji lahko sicer nekaj časa izogibate, toda prej ali slej si boste morali priznati, da obstaja težava, pred katero si ne morete več zatiskati oči. Dovolite si občutiti žalost, jezo in druga čustva, ki so se nakopičila v vas. Obenem pa je seveda pomembno, da to dopustite tudi svojemu partnerju.

Faza celjenja – faza, ki zahteva potrpežljivost in odkrito komunikacijo

Za uspešno celjenje po poškodbi je pomembno sodelovanje obeh partnerjev. To ne pomeni, da morata potlačiti svoja čustva. Prav tako pa niso potrebni panični kompromisi. Pomembno je predvsem to, da se spomnita, da sta ekipa – in da sta pripravljena vložiti čas in energijo v celjenje odnosa. Pogovarjajta se o svojih čustvih, željah, strahovih, idejah. Pri tem je nujno, da se poskušata vživeti v partnerjevo perspektivo. To morda ne bo prineslo takojšnje rešitve, vendar bo zagotovo pripomoglo k bolj empatičnim odzivom.

Občutek, da smo slišani, je vreden ogromno – tudi če se druga oseba morda ne strinja z nami. Postopek celjenja zahteva potrpežljivost. Za razrešitev določene težave je včasih potrebnih več ciklov, ki vam omogočajo, da se bolje spoznata. Obenem pa se krepi tudi občutek varnosti. Če sta pripravljena sodelovati v konfliktnih trenutkih, lahko to razkrije ogromno o vajinem odnosu in o vajini ljubezni. To, da sta se pripravljena boriti za ohranitev odnosa, okrepi občutek medsebojnega zaupanja. Ne predajte se torej prehitro. Faza celjenja je priložnost za skupno rast. V nov harmonični cikel bosta tako zakorakala močnejša kot kadar koli prej.

.

NAJNOVEJŠE