Osebna rastLjubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

MORDA VAS ZANIMA

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj. Ljubezen do sebe namreč zahteva celosten pristop oziroma različne prakse, ki so vpete v vaš vsakdan. Gre torej za projekt, ki se mu morate posvetiti z dušo, srcem in telesom. Trud se bo zagotovo obrestoval.

- Oglas -

Znebite se prepričanja, da se boste lahko vzljubili šele takrat, ko boste deležni tuje ljubezni. Pristna ljubezen do sebe je temelj … vse drugo bo prišlo povsem naravno. 

1. S sabo se pogovarjajte, kot bi se pogovarjali z otrokom

Pogovor s sabo ni nujno mišljen dobesedno. V mislih imamo predvsem t. i. notranji monolog, torej glas, ki ga »slišite« v svoji glavi. Če ste pogosto pretirano samokritični, si predstavljajte, da se pogovarjajte z otrokom – oziroma z otroško različico sebe. Do otrok smo namreč pogosto precej bolj sočutni kot do odraslih. Lažje jim odpustimo drobne napake in jim ponudimo brezpogojno ljubezen. Če boste na svoje napake pogledali skozi to prizmo, boste hitro ugotovili, da ste večino časa najverjetneje prestrogi do sebe. Pomanjkljivosti, ki jih stalno najdevate pri sebi, zelo verjetno niso tako hude, kot si predstavljate. Pomagajo lahko tudi konkretni triki. Poiščete lahko na primer svojo fotografijo iz otroštva in jo postavite na vidno mesto. Če ste še posebej samokritični takrat, ko uzrete svoj odsev v zrcalu, fotografijo postavite ob kopalniško ogledalo.

2. Ne bojte se reči ne

Ljudje, ki vas »imajo radi« samo zato, ker jim vedno ustrežete, niso vaši pravi prijatelji. Prej ko boste ponotranjili to preprosto dejstvo, hitreje se boste znebili strahu pred besedo »ne«. Če je vaš urnik povsem natrpan z aktivnostmi, v katerih ne uživate zares, je vsekakor čas za spremembe. Ko nečesa ne boste želeli narediti, to preprosto povejte. Osebe, ki vas resnično cenijo, bodo spoštovale vaše želje. Tako boste ugotovili, na koga se lahko resnično zanesete, obenem pa se bo okrepila vaša ljubezen do sebe.

3. Odkrijte, kaj je tisto, kar vas resnično izpolnjuje

Preden se lahko vzljubite, se morate poznati. Ali veste, kaj je tisto, kar vas resnično veseli in vam da občutek, da ste živi? Bi znali našteti svoje najpomembnejše vrednote? Kaj je tisto, kar vas dela neponovljive? Kako razumete smisel življenja? Katere so vaše najpomembnejše kvalitete? Odgovor na tovrstna vprašanja zahteva precej raziskovanja in refleksije. Čeprav se vam morda zdi, da se dobro poznate, boste na tem popotovanju odkrili ogromno zanimivih podrobnosti, ki so doslej ostajale v senci. Ne dopustite, da vsakodnevna naglica preglasi temeljna vprašanja, ki bi si jih moral zastaviti vsak človek.  

4. Spoštujte obljube, ki jih daste sebi

- Oglas -

Ne prelamljajte obljub, ki si jih daste. Če si nekaj obljubite, se obnašajte tako, kot bi to obljubili nekomu drugemu. Samospoštovanje je neločljivo povezano z ljubeznijo do sebe. Če stalno prelamljate obljube, ki si jih daste, si težko zaupate, posledično pa se ne morete zares spoštovati. To načelo upoštevajte tudi pri drobnih, navidezno nepomembnih obljubah. Če se na primer zjutraj odločite, da si boste popoldne vzeli čas za vadbo, to tudi storite. Ne osredotočajte se na končne cilje, ampak poskušajte preprosto držati besedo, ki ste si jo dali. Zagotovo boste začeli že kmalu opažati pomembne spremembe v samodojemanju.

5. Spremenite pogled na napake, ki ste jih naredili v preteklosti

Pomanjkanje ljubezni do sebe je pogosto tesno prepleteno z občutki krivde zaradi preteklih napak. Te napake lahko postanejo celo nekakšen obremenilni dokaz. Posledično verjamete, da si ne zaslužite (lastne) ljubezni. Navidezno brezizhoden krog samoobtoževanja lahko poskusite prekiniti s spremembo perspektive. Redno se opominjajte, da ste se zaradi teh napak najverjetneje naučili pomembnih lekcij, posledično pa postali močnejša, bolj empatična oseba. 

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×