Osebna rastSrednja leta kot priložnost za nov začetek

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

MORDA VAS ZANIMA

Naključni opazovalec bi najverjetneje mislil, da ni z vašim življenjem nič narobe. Zdi se, da imate »vse« in da bi morali biti predvsem hvaležni. Toda globoko v sebi čutite, da vam nekaj manjka. Večino življenja ste se podrejali zunanjim pričakovanjem in počeli tisto, kar se je od vas pričakovalo. Zdaj pa ste nenadoma spoznali, da ste medtem izgubili svoj resnični jaz. Tovrstni občutki so še posebej pogosti ob prehodu v srednja leta. Morda se zdi, da je prepozno za nove začetke, toda to nikakor ne drži. Seveda pa ni najpametneje, da preprosto zrušite vse, kar ste zgradili doslej. Precej bolj smiseln je malce bolj premišljen pristop. Tako se boste izognili potencialnim usodnim napakam, ne da bi se morali odpovedati svoji želji po »nečem več« …

1. Sprostite prostor – metaforično in dobesedno

- Oglas -

Začetek vašega »samoodkrivanja« je lahko zelo preprost: znebite se nepotrebne krame, ki ste jo nakopičili v svojem domu. Pogosto se prepričujemo, da potrebujemo »ustvarjalni nered«, vendar večina od nas v resnici zelo težko razmišlja, če smo obdani s kaosom. Pametno je torej, da postopoma pospravite stanovanje, prostor za prostorom, in obdržite samo tisto, kar resnično potrebujete. Najverjetneje boste opazili, da ima proces izjemno terapevtski učinek. Medtem ko boste odstranjevali nepotrebno navlako, bodo postajale vaše misli vedno jasnejše. Občutili boste, da se sprošča tudi psihični »prostor«, ki ga boste lahko nato zapolnili s tistim, kar resnično šteje.

2. Razmislite, komu namenjate svoj čas

Najverjetneje ste že slišali za misel, da je vsakdo od nas povprečje petih ljudi, s katerimi preživi največ časa. Ali si vaša peterica zasluži oznako »sanjska«? Razmislite, kako ljudje, s katerimi se najpogosteje družite, vplivajo na vas. To ne pomeni, da morate popolnoma pretrgati stike z osebami, ki na vas nimajo najbolj pozitivnega vpliva. Vsekakor pa je smiselno, da ozavestite, da na razpolago nimate neomejene količine časa – in da je zelo pomembno, komu ga razdajate.

3. Dovolite si sanjati

Ne omejujte se. Zapišite vse svoje potlačene želje, cilje, neizživete sanje. Ne obremenjujte se s tem, ali je nekaj uresničljivo ali ne. Kaj je tisto, kar ste vedno želeli narediti, vendar niste za to nikoli zbrali poguma? Ob čem začutite prijetno vznemirjenje? Katero pot bi ubrali, če bi bili ponovno stari petnajst let in bi lahko »začeli znova«?

4. Preizkusite čim več novih stvari

Preizkusite čim več stvari, za katere doslej niste našli časa ali poguma. Morda boste ugotovili, da nekatere resnično niso za vas. S tem ni seveda nič narobe. Ta ugotovitev je precej znosnejša od nenehnega spraševanja, »kaj bi lahko bilo«.

5. Naredite selekcijo

- Oglas -

Na podlagi prejšnjih dveh točk poskušajte narediti selekcijo. Kaj je tisto, kar je ostalo na situ in čemur bi želeli posvetiti več pozornosti in časa? Katera ideja vas najbolj pritegne? V kateri dejavnosti ste najbolj uživali? Kdaj ste se počutili najbolj v stiku s svojim pravim jazom?

6. Oblikujte načrt

Ko ste našli pravo idejo (ali več idej), poskušajte narediti načrt, ki naj bo čim bolj precizen. Osredotočite se na svoj cilj, nato pa si pomagajte z »vzvratnim inženiringom«: kateri so tisti koraki, ki vodijo od vaše trenutne situacije do ciljev, ki jih imate v mislih? Kaj je tisto, kar morate narediti mesečno, tedensko, vsakodnevno?

7. Ne zapirajte se v pretesne okvirje

Zelo pomembno je, da ne obupate prehitro, vendar je po drugi strani pomembno tudi to, da ne ponavljate starih napak. Če vmes ugotovite, da nova pot, ki ste jo začrtali, ni optimalna, vas ne sme biti strah spremembe. Razmislite, kaj je šlo narobe, in naredite nov, boljši načrt. Z vsakim poskusom boste bližje tistemu, kar resnično želite. Predvsem pa bližje sebi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×