0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Šport & RekreacijaSlabost po vadbi? Tako se ji lahko izognete …

Slabost po vadbi? Tako se ji lahko izognete …

MORDA VAS ZANIMA

Ali se vas po vadbi pogosto poloti slabost? Običajno vadimo zato, da bi se počutili bolje, in čeprav lahko vadba po eni strani resnično poskrbi za pospešeno sproščanje endorfinov, je možna tudi nasprotna reakcija: zelo slabo počutje oziroma slabost.

- Oglas -

Kaj je krivo za slabost po vadbi in kako se ji lahko izognete?

Med vadbo se dotok krvi do prebavil upočasni

Med intenzivnejšo telesno aktivnostjo se poveča dotok krvi do najbolj obremenjenih mišic, pa tudi do možganov, pljuč in srca. Za povečan dotok poskrbi simpatični del avtonomnega živčevja, ki pomaga uravnavati naše nehotene oziroma nezavedne telesne odzive, vključno s srčnim utripom, krvnim tlakom in prebavnim procesom. Simpatično živčevje, ki ga običajno povezujemo z odzivom »boj ali beg«, vpliva na razširitev arterij, zato se lahko proti organom, ki so najbolj obremenjeni, usmeri večja količina krvi, s tem pa tudi kisika.

Simpatični del našega avtonomnega živčevja pa med vadbo sočasno poskrbi za kar do 80-odstotno zožitev tistih krvnih žil, ki so povezane z našimi prebavili. To je neizogibno, saj telo ne razpolaga z neomejeno količino krvi, zato so potrebni kompromisi. Simpatično živčevje torej oceni, da prebavila med vadbo ne potrebujejo veliko kisika, zato ga preusmeri proti tkivom s povečano potrebo ko kisiku. Ta fenomen je neodvisen od tega, ali ste pred vadbo jedli ali ne. Obrok pred vadbo lahko zato stvari precej zaplete …

- Oglas -

Hrana neposredno pred vadbo lahko v vašem telesu povzroči precej zmede

Vnos hrane neposredno pred vadbo raztegne vaš želodec. Tako se začne pospešeno sproščanje kisline in encimov, ki so potrebni za to, da lahko telo hrano uspešno prebavi. Med procesom prebavljanja postanejo trebušne mišice precej aktivnejše, posledično pa potrebujejo več kisika. Povečana potreba po kisiku pa se pojavi tudi v drugih delih prebavnega trakta. Tako pride do konflikta, saj se za kisik borijo različna tkiva v telesu. To lahko privede do slabosti po vadbi ali že med samo vadbo.

Poleg tega morate upoštevati, da je pri nekaterih vajah stiskanje želodca in drugih organov v naši trebušni votlini praktično neizogibno. To pa seveda pomeni, da je možna še izrazitejša slabost. Ena takšnih vaj so denimo počepi, med katerimi trebušna prepona oziroma diafragma pritisne na trebušne organe, hkrati pa se pridružijo tudi druge trebušne mišice.

Kdaj jesti in katera živila izbrati?

Premišljeno načrtovanje obrokov je torej eden od najboljših načinov, kako se izogniti slabosti med vadbo in po njej. Čeprav je lahko slabost povezana tudi z drugimi razlogi, je zanjo najpogosteje kriv prav neustrezen čas prehranjevanja, še posebej v kombinaciji z živili, ki niso najboljša izbira pred vadbo. Kdaj torej jesti? Upoštevajte, da sta za razgradnjo hrane v želodcu in za prehod hranil v tanko črevo praviloma potrebni vsaj dve uri. Če vam je po vadbi in/ali med samo vadbo pogosto slabo, je torej pametno, da se hrani izogibate vsaj približno dve uri pred načrtovano aktivnostjo.

Slabost pa lahko poskušate ublažiti oziroma preprečiti tudi z nekoliko bolj premišljenim izborom živil. Nevarnost za slabost je večja, če pred vadbo uživate zelo mastno hrano, še posebej če gre za nasičene maščobe, pa tudi hrano, ki vsebujejo zelo veliko beljakovin in celo vlaknin. Pred vadbo so praviloma najboljša izbira zdravi viri ogljikovih hidratov, na primer banane in sladki krompir. Obenem pa pazite, da boste pred vadbo popili dovolj vode, vendar ne preveč. Tako dehidracija kot pretiravanje z vodo namreč povečata verjetnost za slabost med vadbo in po njej.

.

NAJNOVEJŠE