Zdravje & prehranaSlaba prehrana, ki mogoče le ni tako slaba?

Slaba prehrana, ki mogoče le ni tako slaba?

MORDA VAS ZANIMA

Ljudje danes predpostavljamo, da je že skoraj vse kar uživamo slabo za nas. Mogoče pa nekatere stvari le niso tako slabe, kot se včasih množično promovira. Še vedno pa velja pravilo, da je nabolje jesti vsega po malem, poleg tega pa določena živila uživamo že stoletja.

Jajca

- Oglas -

Jajc se že dolga leta drži slab sloves, saj bi naj vsebovala veliko holesterola. Vendar pa so zdravstveni strokovnjaki pravijo, da nasičene maščobe še bolj škodujejo zdravju, kot pa holesterol. Poleg tega pa vas bodo jajca veliko bolj nasitila, kar pomeni, da boste na koncu dneva zaužili manj kalorij, kot bi jih navadno. Lutein v rumenjaku pa bi naj tveganje za starostno degeneracijo vida.

Čokolada

Čokolada bi naj vsebovala veliko maščob ter sladkorja in ker je tako odličnega okusa je prav gotovo slaba za vas, kajne? To ne drži povsem! Temna čokolada vsebuje flavanole, antioksidante, poleg tega pa naj bi dobro vplivala na redčenje krvi, kar je dobro za ljudi, ki imajo težave s pregosto krvjo. Temna čokolada pa poleg naštetega dobro vpliva tudi na razpoloženje.

Krompir

Za krompir pravijo, da ima visok glikemični indeks. Ta indeks nam pove, kako hitro različna živila dvignejo sladkor v krvi. To pa lahko predstavlja problem za ljudi z diabetesom.
Dobra novica pa je ta, da je krompir dober vir vlaknin ter tudi vitamina C in razen, če ne jeste surovega krompirja, omenjeni glikemični indeks nima tako velikega vpliva na dvig sladkorja v krvi.

Če pa mu dodate še malce olivnega olja, se glikemični indeks še zniža, saj dodane maščobe olivnega olja upočasnijo absorbcijo krompirjevih ogljikovih hidratov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×