0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeNedavno izumrle živalske vrste (1. del)

Nedavno izumrle živalske vrste (1. del)

MORDA VAS ZANIMA

Tokratna serija člankov je posvečena živalskim vrstam, ki so v zadnjih letih za vedno izginile z našega planeta.

- Oglas -

Zlata krastača

Kot prvo izmed teh izumrlih živali smo izbrali tako imenovano zlato krastačo, katera seveda ni edina žival, ki je izumrla v preteklih štiridesetih letih, vendar pa je verjetno najbol živih barv med temi živalmi.

Flourescentno dvoživko je bilo moč najti na visokih grebenih Costa Rice, vendar pa se lahko zahvalimo onesnaževanju ter glivičnim obolenjem kože, da je ta vrsta izumrla že leta 1989.

Leopard z Zanizibarja

Za leoparda z Zanzibarja znanstveniki niso čisto prepričani, ali je ta dejansko res že izumrl, saj krožijo govorice, da ga domačini tu in tam še vedno videvajo. Uradno naj bi izumrl leopard leta 1996. Vseeno pa je omenjena podvrsta leoparda našla svoj ‘dom’ na razstavi v Tanzaniji.

- Oglas -

Razlog za izumrtje te živali je dokaj ‘smešen’, saj so lokalne vraže, ki pravijo, da so te leoparde imele za ljubljenčke čarovnice, povzročile množično iztrebljanje te živalske vrste. Leoparde so lokalni prebivalci tako videli kot nevarne predatorje, ki jih je potrebno uničiti. Pri tem pa je sodelovala celo tamkajšnja vlada.

Po’ouli

Je vrsta ptice, ki je (bila) znana le na otoku Maui, odkrili pa so jo leta 1970. Do leta 1997 je populacija omenjene ptice drastično padla, saj so tega leta na otoku prebivale le še 3 takšne ptice. Poskusi parjenja teh ptic pa so kmalu spodleteli, zato so Po’oulija sedem let za tem razglasili kot izumrlo vrsto.

Razlogi za izumrtje pa so: izguba naravnega prostora, razne nove bolezni, novi plenilci ter pomanjkanje hrane.

Veliki beli Madeiranski metulj

Tega metulja so našli v dolinah gozda Laurisilve na otokih Maderia (Portugalska). Ta metulj je bil bližnji sorodnik velikega belega metulja, ki je poznan in razširjen po Evropi, Afriki in Aziji.

- Oglas -

Izumrtje metulja pa je povzročila izguba naravnega okolja ter onesnaženosti zaradi gnojil, ki se uporabljajo v kmetijstvu.

V naslednjih člankih bomo na kratko predstavili še več takšnih čudovitih bitij, ki so nekoč naseljevala naš planet, vendar pa so tudi po zaslugi človeka bila za vedno prisiljena zapustiti naš planet.

.

NAJNOVEJŠE