Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.

S katerimi rastlinami si lahko pomagamo pri težavah s srcem?

Tokrat bomo govorili o rastlinah, ki ugodno delujejo na zdravje srca in krvožilnega sistema.
Zdravje & prehranaSkrivnostni hepatitis pri otrocih povezan s covidom?

Skrivnostni hepatitis pri otrocih povezan s covidom?

MORDA VAS ZANIMA

Pred nekaj tedni je bila javnost seznanjena z nenavadnim porastom primerov resnega akutnega hepatitisa pri otrocih v zadnjih mesecih. O prvih primerih so poročali iz Velike Britanije, precej hitro pa so sledila še podobna poročila iz drugih evropskih, pa tudi neevropskih državah. Aprila je uspelo strokovnjakom najti najverjetnejšega krivca, in sicer adenovirus F tipa 41. Pred nedavnim pa je bila v znanstveni reviji Lancet objavljena študija, ki nakazuje, da je širjenje akutnega hepatitisa med otroki najverjetneje vsaj deloma povezano tudi s covidom oziroma z virusom SARS-CoV-2 …

Najverjetnejši krivec virus, ki doslej ni bil znan po negativnem vplivu na jetra

- Oglas -

Resna oblika akutnega hepatitisa, tj. vnetja jeter, je prizadela otroke, ki so bili pred tem večinoma povsem zdravi. Kot omenjeno, je iskanje krivca za skrivnostni fenomen postopoma privedlo do adenovirusa F tipa 41. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je bila okužba z adenovirusom potrjena pri najmanj 74 otrocih, pri katerih je bil v zadnjih mesecih diagnosticiran akutni hepatitis. Pri 18 od teh otrok je šlo za okužbo z adenovirusom F tipa 41. Povezava se zdi nenavadna, saj pred tem ni bilo znano, da lahko omenjeni tip adenovirusa ogrozi jetra.

Povezava z novim koronavirusom sprva odpisana kot naključje

V Veliki Britaniji – državi z največ primeri akutnega hepatitisa pri otrocih – je bil adenovirus F tipa 41 odkrit pri kar 75 odstotkih vseh otrok, ki so bili testirani. Pri 16 odstotkih je bila obenem potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2. Na prvi pogled se je zdelo, da gre zgolj za naključje. Šlo je namreč za obdobje z zelo visokim številom okužb z novim koronavirusom. Toda uvodoma omenjena študija nakazuje, da povezava morda vendarle ni bila naključna …

Covid kot manjkajoči člen, ki lahko pojasni nenadne spremembe učinkov virusa

Eno od glavnih vprašanj, s katerimi so se ukvarjali strokovnjaki, je bilo povezano s spremenjenimi vplivi okužbe z adenovirusom F tipa 41. Kot omenjeno, gre za virus oziroma tip virusa, ki se ni pred tem nikoli omenjal v povezavi z resnejšo nevarnostjo za poškodbe jeter. Kaj je bilo torej krivo za nenadno spremembo? Kot se zdi, je bil manjkajoči člen, ki so ga iskali strokovnjaki, prav covid oziroma okužba z virusom SARS-CoV-2.

Ostanki koronavirusa lahko prispevajo k čezmernemu odzivu imunskega sistema

Vzročno-posledična povezava med okužbo z adenovirusom F tipa 41 in akutnim hepatitisom pri otrocih sicer še ni dokončno potrjena, vendar je verjetnost za obstoj omenjene povezave zelo velika – vsaj v primerjavi z verjetnostjo za potrditev drugih hipotez, ki so bile predstavljene v zadnjih tednih. Če bo povezava potrjena, bo seveda treba najti smiselno razlago. Hipoteza, predstavljena v reviji The Lancet, se zdi vsekakor zelo zanimiva. Strokovnjaki, ki so se podpisali pod novo študijo, domnevajo, da nam je lahko pri pojasnjevanju skrivnostnega primera v pomoč covid. Tudi ko je oseba bolezen že prebolela, je namreč mogoče v prebavnem traktu najti ostanke virusa. To je krivo za ponavljajoče se sproščanje virusnih beljakovin, posledično pa za aktivacijo imunskega odziva.

- Oglas -

Okužba z adenovirusom kmalu po okužbi z novim koronavirusom je lahko zato zelo neugodna. Odziv telesa na okužbo z adenovirusom je pretiran, kar pomeni, da se sprosti prevelika količina vnetnih beljakovin. To pa lahko nato privede do vnetja jeter oziroma do akutnega hepatitisa. Čeprav adenovirus sam po sebi praviloma ni nevaren za jetra, vsaj ko gre za osebe z normalno delujočim imunskim sistemom. lahko predhodna okužba z virusom SARS-CoV-2 to spremeni.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×