0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNenavaden porast resnih poškodb jeter pri otrocih

Nenavaden porast resnih poškodb jeter pri otrocih

MORDA VAS ZANIMA

Na začetku aprila je bila Svetovna zdravstvena organizacija obveščena o primerih zelo resne oblike akutnega hepatitisa pri otrocih na Škotskem. Šlo je za otroke, mlajše od 10 let. Običajno na Škotskem zabeležijo približno 7–8 hujših primerov hepatitisa pri otrocih na leto. Tri dni za tem je bilo število primerov v Veliki Britaniji že precej večje. Do takrat je bilo namreč skupno zabeleženih kar 74 tovrstnih primerov. Podobna poročila so začela prihajati tudi iz drugih držav, vključno z Združenimi državami Amerike, Irsko in Španijo. Pri Svetovni zdravstveni organizaciji so zelo zaskrbljeni, zato so se odločili za natančno spremljanje dogajanja …

- Oglas -

Zabeleženi celo primeri odpovedi jeter, ki so zahtevali transplantacijo

Akutni hepatitis je virusno vnetje jeter. Blažja oblika akutnega hepatitisa, ki ga lahko povzročijo različni virusi, je pri otrocih relativno pogosta, ne pa tudi hujša oblika. Nedavno dogajanje tako močno odstopa od tistega, česar so bili zdravniki vajeni doslej. Nanje se obrača vedno več staršev otrok, ki jih prizadelo zelo hudo vnetje jeter. V nekaterih primerih vnetje privede celo do odpovedi jeter, kar pomeni, da je potrebna transplantacija darovanega organa.

Pogosti simptomi zlatenica, trebušne bolečine, slabost, prebavne motnje in letargija

V študiji primera, ki se je nanašala na prve škotske bolnike, je med drugim navedeno, da je šlo za otroke, ki pred tem niso imeli resnejših zdravstvenih težav. Zaradi akutnega hepatitisa so morali ti otroci ostati v bolnišnici najmanj šest dni, trije izmed njih pa so potrebovali tudi transplantacijo jeter. Simptomi pri teh otrocih so bili podobni. Zelo pogost simptom je bila zlatenica, ki je bila zabeležena pri osmih od devetih obravnavanih otrok. Sedem otrok so prizadele precej hude trebušne bolečine, pri šestih pa je bila zabeležena huda slabost. Praktično vsi so imeli v tednih pred sprejemom v bolnišnico prebavne motnje (driska, bruhanje ipd.). Prav tako pa je bila pri večini otrok opazna letargičnost. Po drugi strani pa ni bilo večjih težav s povišano telesno temperaturo.

Za zdaj še ni jasno, kateri virus je kriv za nenavadno dogajanje

Razlog za nenavaden porast resne oblike akutnega hepatitisa za zdaj še ni povsem jasen. Laboratorijski testi niso potrdili prisotnosti virusov hepatitisa A, B, C, D ali E. Pri nekaterih otrocih je bila ugotovljena okužba z virusom SARS-CoV-2 in/ali adenovirusom, ki pa praviloma nista neposredno povezana z jetri, čeprav ta možnost ni povsem izključena. Strokovnjaki tako še ne morejo podati dokončnega odgovora o tem, kaj je krivo za dogajanje, vendar sumijo, da je v ozadju najverjetneje virus. Za hepatitis so lahko namreč krivi najrazličnejši virusi, vključno z virusom Epstein-Barr, ki se v zadnjem času omenja predvsem v povezavi z multiplo sklerozo.

- Oglas -

Neobičajni simptomi zahtevajo takojšen posvet z zdravnikom

Povečevanje števila primerov resnega hepatitisa oziroma hude oblike vnetja jeter pri otrocih je vsekakor zaskrbljujoče, vendar strokovnjaki poudarjajo, da vendarle obstaja tudi »pozitivna plat«. Jetra so namreč znana po izjemnih samoobnovitvenih sposobnostih. Poleg tega pa je virusni hepatitis za otroke vendarle precej manj nevaren kot za odrasle, podobno kot velja za večino virusnih okužb. Seveda pa morajo starši oziroma skrbniki, ki pri otrocih opazijo nenavadne simptome, ki bi bili lahko povezani z vnetjem jeter, nemudoma poiskati zdravniško pomoč. Strokovnjaki, ki delujejo v okviru Svetovne zdravstvene organizacije, in drugi znanstveniki poskušajo medtem identificirati virus, ki je kriv za neobičajen porast primerov, obenem pa poskušajo odkriti morebitne toksine v zbranih vzorcih tkiv.

.

NAJNOVEJŠE