Zadnja leta se ogromno govori o ฤrevesnem mikrobiomu. ล tevilo raziskav, ki prinaลกajo nova spoznanja o pomembnosti ฤrevesnega mikrobioma za zdravje, naraลกฤa s skorajda eksponentno hitrostjo. ฤeprav je zdruลพba bakterij in drugih mikroorganizmov, ki naseljujejo naลกe ฤrevesje, zagotovo ลกe posebej pomembna, to ni edina tovrstna zdruลพba v naลกem telesu. Poznamo na primer tudi ustni mikrobiom, ki je prav tako izjemno raznolik. Sestavlja ga namreฤ kar pribliลพno 700 razliฤnih vrst bakterij.
Usta so vhod v naลกa prebavila; dogajanje v ustni votlini tako vpliva tudi na ฤrevesje. Seveda pa je ravnovesje mikroorganizmov v ustih pomembno tudi za zdrave zobe in dlesni. Kot je znano, lahko pretirana namnoลพitev ลกkodljivih bakterij privede do zobne gnilobe. Po drugi strani pa so koristne bakterije izjemno pomembne za zaลกฤito zob pred kislinami in za remineralizacijo zob. Tako je nujno, da poskrbite za zdrav ustni mikrobiom.
1. Izogibajte se sladki in pretirano kisli hrani
Pogosto uลพivanje sladkarij spodbuja razmnoลพevanje ลกkodljivih bakterij, ki jim ลกe posebej ustreza kislo okolje. Tako je pametno, da omejite vnos sladkorja, obenem pa se izogibajte pretirano kislim ลพivilom, ki so seveda problematiฤna tudi zato, ker lahko poลกkodujejo vaลกo zobno sklenino.
2. Redno uporabljajte zobno nitko
ล ฤetkanje zob ni dovolj. Za ustrezno ustno higieno je izjemno pomembna tudi redna uporaba zobne nitke, ki jo je priporoฤljivo uporabljati najmanj enkrat dnevno. S pomoฤjo zobne nitke lahko odstranite skrite ostanke hrane, ki vabijo ลกkodljive bakterije. ฤe ste nitko doslej uporabljali zelo sporadiฤno, priฤakujte, da bodo vaลกe dlesni na zaฤetku najverjetneje rahlo krvavele. Tega se ne smete ustraลกiti โ ฤe seveda ne gre za intenzivnejลกo krvavitev. ฤe so vaลกe dlesni nasploh zdrave, bi se morale precej hitro navaditi na novo rutino. Rahla krvavitev torej ne sme biti izgovor za opustitev uporabe zobne nitke. ฤe sumite, da bi bila lahko krvavitev znak resnejลกih teลพav, pa je seveda smiseln posvet z zdravnikom.
3. Ne pozabite na ฤiลกฤenje jezika
Naลก jezik je izjemno ugodno mesto za razmnoลพevanje ลกkodljivih bakterij. ลฝal pa si veฤina ljudi precej redko vzame ฤas za temeljito ฤiลกฤenje jezika. ฤe spadate mednje tudi sami, je vsekakor ฤas za spremembe โ med drugim tudi zato, ker so ลกkodljive bakterije na jeziku pogosto krive za neprijeten zadah. Priporoฤamo vam, da si priskrbite strgalo, ki je zasnovano tako, da lahko z njegovo pomoฤjo uฤinkovito oฤistite jezik.
4. Dan zaฤnite z ลพvrkljanjem olja
ลฝvrkljanje olja je starodavna ajurvedska praksa, ki je lahko med drugim koristna tudi za vzpostavitev zdravega ustnega mikrobioma. Priporoฤljivo je vsaj nekajminutno ลพvrkljanje, najbolje na teลกฤe. Obiฤajno se uporablja kokosovo olje, po ลพelji pa lahko za ลพvrkljanje uporabite tudi druga olja.
5. Izogibajte se ustnim vodam z alkoholom in drugimi agresivnimi sestavinami
Ustne vode z agresivnimi sestavinami lahko sicer uspeลกno uniฤijo ลกkodljive bakterije, vendar pa obenem ubijejo tudi ลกtevilne koristne bakterije z zaลกฤitnim delovanjem. Tako je bolje izbrati malce bolj naravno ustno vodo brez alkohola in drugih problematiฤnih sestavin.
6. Nauฤite se pravilnega dihanja
Pomembno je, da vdihujete skozi nos, ne skozi usta. Dihanje skozi usta namreฤ upoฤasni tvorbo sline, ki je izjemno pomembna za zdrav pH ustne votline, poslediฤno pa za uravnoveลกen ustni mikrobiom. Tako je nujno, da se nauฤite osnov pravilnega dihanja โ in da jih nato prenesete v prakso.
7. Uลพivajte fermentirana ลพivila, po potrebi pa tudi probiotiฤna dopolnila
Podobno kot za ฤrevesni mikrobiom so tudi za ustnega zelo koristna probiotiฤna ลพivila, torej ลพivila, ki vsebujejo koristne bakterije. Najpomembnejลกa skupina so fermentirana ลพivila, na primer kislo zelje. Za zdrav ustni mikrobiom je zato priporoฤljivo pogostejลกe uลพivanje tovrstnih ลพivil. ฤe ลพelite, pa si lahko pomagate tudi s probiotiฤnimi prehranskimi dopolnili. Pri tem ne pozabite, da potrebujejo probiotiki hrano, da lahko preลพivijo, in sicer t. i. prebiotike. Glavni vir prebiotikov so ลพivila, ki vsebujejo veliko vlaknin, torej predvsem razliฤne vrste sadja in zelenjave.