Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Zdravilne rastlineZdravje dlesni in ust: Za zdrav, lep in vesel nasmeh

Zdravje dlesni in ust: Za zdrav, lep in vesel nasmeh

MORDA VAS ZANIMA

Zelišča lahko pomagajo, da so usta zdrava, pa naj vas mučijo mehurčki, zobobol ali krvavenje dlesni. Če imate težave s katerimkoli od navedenih pojavov, to ne bo kazilo le vašega nasmeha, pač pa tudi vaše razpoloženje.

Navadna melisa

- Oglas -

Klinične študije kažejo, da je navadna melisa (Melissa officinalis) učinkovito zunanje zdravilo za mehurčke, ki jih povzroča virus herpesa. Skrajšuje namreč čas celjenja, preprečuje njihovo širitev in ublaži simptome. Ublažitev simptomov je vidna zlasti drugi dan izbruha, ko so po  navadi simptomi najizrazitejši. Ti učinki niso presenetljivi, ker laboratorijski preskusi kažejo, da zelišče, zlasti pa njegovo eterično olje, hitro ubije virus herpes simpleks tipa 1 ali 2.

Melisa

Krema iz navadne melise, ki so jo uporabili v omenjenih študijah, je bila zelo koncentrirana (vsebovala je 700 mg izvlečka navadne melise na gram). Poiščite komercialne pripravke z isto močjo ali pa prosite zeliščnega zdravilca, da vam jih pripravi. Lahko pa tudi sami poskusite pripraviti močan poparek navadne melise in tekočino uporabite v obvezi.

Če ste noseči ali dojite, navadno meliso uporabljajte le po nasvetu zdravstvenega strokovnjaka.

Dišeči klinčevec

Dišeči klinčevec (Syzygium aromaticum) je izredno učinkovito zdravilo proti bolečinam in anestetik. Ko ga uporabimo pri zobobolu ali vnetih dlesnih, v nekaj minutah ublaži bolečino – čeprav le za kratek čas. Deluje tako, da zmanjša zaznavanje bolečine v prizadetem tkivu, ima pa tudi protibakterijske in protivnetne lastnosti.

- Oglas -

Majhno količino eteričnega olja dišečega klinčevca kanite neposredno na prizadeto mesto. Če nimate eteričnega olja, to mesto blago zmasirajte z žbicami v prahu ali pa s popki, vendar ti niso tako učinkoviti kot eterično olje, ki vsebuje veliko evgenola, njegove najpomembnejše dejavne sestavine.

Klinčki

Olje dišečega klinčevca uporabljajte le za zunanje zdravljenje ust in dlesni in ga ne uživajte. Včasih lahko povzroči kontaktni dermatitis ali poslabša vzdraženje dlesni in sluznice. Če se to zgodi, ga nehajte uporabljati in si usta izperite z vodo. Olje dišečega klinčevca uporabite le kot kratkoročno zdravilo v nujnem primeru, dokler nimate dostopa do strokovne zobozdravniške oskrbe. Izogibajte se večkratni ali daljši uporabi tega zelišča, ker lahko poškoduje tkivo dlesni. Če ste noseči ali dojite, dišeči klinčevec uporabljajte le po nasvetu zdravstvenega strokovnjaka.

Komifora

Mira, guma (ali smola) drevesa komifore (Commiphora myrrha), se uporablja za zdravljenje ust in težav z dlesnimi v številnih svetovnih tradicionalnih sistemih zdravljenja. Je koristno in hitro delujoče zdravilo za čire v ustih, gingivitis, periodontitis in krvaveče dlesni. Je tudi učinkovito razkužilo, ki pomaga ublažiti natečenost in vnetje, deluje kot anestetik in spodbuja celjenje ran.

Miro po navadi uporabljajo kot tinkturo, ki jo prodajajo zeliščarji. Z njo lahko premažete čire in okužbe v ustih ali pa jo primešate vodi (30 do 60 kapljic naenkrat), ki jo uporabite kot vodico za usta ali za grgranje, če imate bolj splošne težave z dlesnimi.

Komifore (Commiphora myrrha) ne smete zamenjati z dišečim koromačem (Myrrhis odorata). Če ste noseči ali dojite, komiforo uporabljajte le po nasvetu zdravstvenega strokovnjaka.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×