0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineZdravje dlesni in ust: Za zdrav, lep in vesel nasmeh

Zdravje dlesni in ust: Za zdrav, lep in vesel nasmeh

MORDA VAS ZANIMA

Zelišča lahko pomagajo, da so usta zdrava, pa naj vas mučijo mehurčki, zobobol ali krvavenje dlesni. Če imate težave s katerimkoli od navedenih pojavov, to ne bo kazilo le vašega nasmeha, pač pa tudi vaše razpoloženje.

- Oglas -

Navadna melisa

Klinične študije kažejo, da je navadna melisa (Melissa officinalis) učinkovito zunanje zdravilo za mehurčke, ki jih povzroča virus herpesa. Skrajšuje namreč čas celjenja, preprečuje njihovo širitev in ublaži simptome. Ublažitev simptomov je vidna zlasti drugi dan izbruha, ko so po  navadi simptomi najizrazitejši. Ti učinki niso presenetljivi, ker laboratorijski preskusi kažejo, da zelišče, zlasti pa njegovo eterično olje, hitro ubije virus herpes simpleks tipa 1 ali 2.

Melisa

Krema iz navadne melise, ki so jo uporabili v omenjenih študijah, je bila zelo koncentrirana (vsebovala je 700 mg izvlečka navadne melise na gram). Poiščite komercialne pripravke z isto močjo ali pa prosite zeliščnega zdravilca, da vam jih pripravi. Lahko pa tudi sami poskusite pripraviti močan poparek navadne melise in tekočino uporabite v obvezi.

Če ste noseči ali dojite, navadno meliso uporabljajte le po nasvetu zdravstvenega strokovnjaka.

- Oglas -

Dišeči klinčevec

Dišeči klinčevec (Syzygium aromaticum) je izredno učinkovito zdravilo proti bolečinam in anestetik. Ko ga uporabimo pri zobobolu ali vnetih dlesnih, v nekaj minutah ublaži bolečino – čeprav le za kratek čas. Deluje tako, da zmanjša zaznavanje bolečine v prizadetem tkivu, ima pa tudi protibakterijske in protivnetne lastnosti.

Majhno količino eteričnega olja dišečega klinčevca kanite neposredno na prizadeto mesto. Če nimate eteričnega olja, to mesto blago zmasirajte z žbicami v prahu ali pa s popki, vendar ti niso tako učinkoviti kot eterično olje, ki vsebuje veliko evgenola, njegove najpomembnejše dejavne sestavine.

Klinčki

Olje dišečega klinčevca uporabljajte le za zunanje zdravljenje ust in dlesni in ga ne uživajte. Včasih lahko povzroči kontaktni dermatitis ali poslabša vzdraženje dlesni in sluznice. Če se to zgodi, ga nehajte uporabljati in si usta izperite z vodo. Olje dišečega klinčevca uporabite le kot kratkoročno zdravilo v nujnem primeru, dokler nimate dostopa do strokovne zobozdravniške oskrbe. Izogibajte se večkratni ali daljši uporabi tega zelišča, ker lahko poškoduje tkivo dlesni. Če ste noseči ali dojite, dišeči klinčevec uporabljajte le po nasvetu zdravstvenega strokovnjaka.

Komifora

Mira, guma (ali smola) drevesa komifore (Commiphora myrrha), se uporablja za zdravljenje ust in težav z dlesnimi v številnih svetovnih tradicionalnih sistemih zdravljenja. Je koristno in hitro delujoče zdravilo za čire v ustih, gingivitis, periodontitis in krvaveče dlesni. Je tudi učinkovito razkužilo, ki pomaga ublažiti natečenost in vnetje, deluje kot anestetik in spodbuja celjenje ran.

- Oglas -

Miro po navadi uporabljajo kot tinkturo, ki jo prodajajo zeliščarji. Z njo lahko premažete čire in okužbe v ustih ali pa jo primešate vodi (30 do 60 kapljic naenkrat), ki jo uporabite kot vodico za usta ali za grgranje, če imate bolj splošne težave z dlesnimi.

Komifore (Commiphora myrrha) ne smete zamenjati z dišečim koromačem (Myrrhis odorata). Če ste noseči ali dojite, komiforo uporabljajte le po nasvetu zdravstvenega strokovnjaka.

.

NAJNOVEJŠE