DomovZdravje & prehranaAquafaba (voda stročnic): kako jo lahko uporabite?

Aquafaba (voda stročnic): kako jo lahko uporabite?

Ste že slišali za aquafabo? Pod tem malce nenavadnim imenom aquafaba se ne skriva nič drugega kot voda, ki ostane v pločevinki ali pri kuhanju stročnic. Najpogosteje je sicer s poimenovanjem aquafaba mišljena čičerikina voda.

- Oglas -

Aquafaba - voda strocnic

Kljub temu da gre torej v resnici za zelo enostavno stvar, pa boste presenečeni, kaj vse lahko ustvarite z vodo stročnic. Predstavljamo vam nekaj najbolj zanimivih možnosti za uporabo. Ko boste naslednjič kuhali oziroma jedli stročnice, nikar ne zavrzite vode, v kateri so se kuhale! 

Aquafaba kot nadomestek jajc pri peki

V praktično vseh receptih lahko jajca zamenjate z vodo stročnic. Tri žlice ustrezajo enemu jajcu. Voda stročnic deluje kot izvrstno vezivo, zato praktično ne boste opazili razlike. Uporabite jo lahko v piškotih, tortah in drugih receptih, ki zahtevajo uporabo jajc.

Španski vetrci

- Oglas -

Krhki, snežno beli piškoti, znani kot španski vetrci, se tradicionalno pripravljajo iz beljakov in sladkorja. Vendar pa lahko beljake mirno zamenjate tudi z aquafabo. S pomočjo električnega mešalnika stepite vodo stročnic in sladkor, tako, kot bi to storili pri klasičnih španskih vetrcih. Že v nekaj minutah se bo zmes strdila in postala podobna stepenim beljakom.

Sladoled brez mleka

Pri sladoledih, ki ne vsebujejo mleka, je pogosta težava ta, da so pretrdi in preledeni. Z uporabo vode stročnic lahko končno izdelate rastlinski sladoled, ki bo mehek in kremast ter tako po teksturi skoraj identičen mlečnemu. 

Rastlinska majoneza

V receptih za majonezo lahko jajčne rumenjake enostavno zamenjate s tremi žlicami vode stročnic. Presenečeni boste, kako okusno majonezo lahko tako dobite. Tako pripravljena majoneza lahko zdrži precej dlje od klasične. V nepredušno zaprti posodi jo lahko v hladilniku mirno hranite teden dni. Majoneza bo ohranila svežino, posamezne sestavine pa se ne bodo ločile. 

Rastlinski sir brez soje

Tisti, ki želite izdelati okusen in zdrav nadomestek klasičnega sira, a pri tem ne želite uporabiti soje, si lahko pomagate tudi z vodo stročnic. Ta je namreč izvrstna alternativa sojinemu lecitinu, ki se običajno uporablja kot emulgator v kupljenih rastlinskih sirih.

Veganske sladkorne penice (»marshmallows«)

- Oglas -

Tudi sladkorne penice je mogoče izdelati brez uporabe živalskih izdelkov. V receptu nadomestite jajca z vodo stročnic. Če je predvidena tudi uporaba želatine, pa jo lahko zamenjate z agarjem.

- Oglas -
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×