0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAquafaba (voda stročnic): kako jo lahko uporabite?

Aquafaba (voda stročnic): kako jo lahko uporabite?

MORDA VAS ZANIMA

Ste že slišali za aquafabo? Pod tem malce nenavadnim imenom aquafaba se ne skriva nič drugega kot voda, ki ostane v pločevinki ali pri kuhanju stročnic. Najpogosteje je sicer s poimenovanjem aquafaba mišljena čičerikina voda.

- Oglas -

Kljub temu da gre torej v resnici za zelo enostavno stvar, pa boste presenečeni, kaj vse lahko ustvarite z vodo stročnic. Predstavljamo vam nekaj najbolj zanimivih možnosti za uporabo. Ko boste naslednjič kuhali oziroma jedli stročnice, nikar ne zavrzite vode, v kateri so se kuhale! 

Aquafaba kot nadomestek jajc pri peki

V praktično vseh receptih lahko jajca zamenjate z vodo stročnic. Tri žlice ustrezajo enemu jajcu. Voda stročnic deluje kot izvrstno vezivo, zato praktično ne boste opazili razlike. Uporabite jo lahko v piškotih, tortah in drugih receptih, ki zahtevajo uporabo jajc.

Španski vetrci

Krhki, snežno beli piškoti, znani kot španski vetrci, se tradicionalno pripravljajo iz beljakov in sladkorja. Vendar pa lahko beljake mirno zamenjate tudi z aquafabo. S pomočjo električnega mešalnika stepite vodo stročnic in sladkor, tako, kot bi to storili pri klasičnih španskih vetrcih. Že v nekaj minutah se bo zmes strdila in postala podobna stepenim beljakom.

- Oglas -

Sladoled brez mleka

Pri sladoledih, ki ne vsebujejo mleka, je pogosta težava ta, da so pretrdi in preledeni. Z uporabo vode stročnic lahko končno izdelate rastlinski sladoled, ki bo mehek in kremast ter tako po teksturi skoraj identičen mlečnemu. 

Rastlinska majoneza

V receptih za majonezo lahko jajčne rumenjake enostavno zamenjate s tremi žlicami vode stročnic. Presenečeni boste, kako okusno majonezo lahko tako dobite. Tako pripravljena majoneza lahko zdrži precej dlje od klasične. V nepredušno zaprti posodi jo lahko v hladilniku mirno hranite teden dni. Majoneza bo ohranila svežino, posamezne sestavine pa se ne bodo ločile. 

Rastlinski sir brez soje

Tisti, ki želite izdelati okusen in zdrav nadomestek klasičnega sira, a pri tem ne želite uporabiti soje, si lahko pomagate tudi z vodo stročnic. Ta je namreč izvrstna alternativa sojinemu lecitinu, ki se običajno uporablja kot emulgator v kupljenih rastlinskih sirih.

Veganske sladkorne penice (»marshmallows«)

Tudi sladkorne penice je mogoče izdelati brez uporabe živalskih izdelkov. V receptu nadomestite jajca z vodo stročnic. Če je predvidena tudi uporaba želatine, pa jo lahko zamenjate z agarjem.

.

NAJNOVEJŠE