0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZakaj vaše dlesni krvavijo med ščetkanjem ali nitkanjem zob?

Zakaj vaše dlesni krvavijo med ščetkanjem ali nitkanjem zob?

MORDA VAS ZANIMA

Ali pogosto opažate, da začnejo vaše dlesni krvaveti, medtem ko si umivate zobe ali uporabljate zobno nitko? Zgolj občasna krvavitev načeloma ni problematična. To je lahko na primer posledica koščka hrane, ki opraska dlesni. Vendar pa lahko po drugi strani pogoste krvavitve dlesni opozarjajo na resnejše težave. Tako je pomembno, da čim prej odkrijete vzrok zanje …

Gingivitis (vnetje dlesni)

- Oglas -

Zaradi kopičenja oblog na zobeh se lahko sčasoma razvije gingivtis oziroma vnetje dlesni. Običajno sprva niso prisotne bolečine. Praktično edini znak so prav krvavitve med umivanjem zob in odstranjevanjem ostankov hrane iz medzobnih prostorov s pomočjo nitke. Tako mnogi ljudje poiščejo pomoč precej pozno. Pri tem pa je treba vedeti, da se lahko vnetje dlesni postopoma razvije v parodontozo, ki lahko v skrajnem primeru vodi tudi do izgube precejšnjega števila zob. Pomembno je torej, da ne ignorirate krvavitev in da čim prej obiščete svojega zobozdravnika.

Kajenje

Eden izmed razlogov za pogosto krvavenje dlesni je lahko tudi kajenje. Med vdihovanjem cigaretnega dima lahko na dlesnih pogosto ostajajo škodljive snovi, ki jih dražijo in ki jih običajno ni mogoče povsem odstraniti niti z redno ustno higieno. Pri kadilcih obstaja hkrati tudi močno povečano tveganje za parodontozo. Kajenje torej ne prizadene zgolj vaših zob, ampak so v resni nevarnosti tudi dlesni. Še en razlog veš, da poskušate čim prej opustiti to vse prej kot zdravo navado.

Pomanjkanje pomembnih hranilnih snovi

Neustrezna prehrana ima lahko med drugim tudi negativen vpliv na vaše dlesni. Če med ščetkanjem in nitkanjem pogosto opažate krvavenje dlesni, je torej vsekakor smiselno, da se čim prej opravi analiza krvi. Tako lahko ugotovite, ali vašemu telesu zares primanjkuje določenih hranil, in poskušate to seveda čim prej popraviti.

Neustrezna ustna higiena

Eden izmed razlogov za pogosto krvavenje dlesni je seveda lahko tudi slaba ustna higiena. To pa lahko pomeni marsikaj. Najbolj očiten znak neustrezne ustne higiene je seveda neredno ščetkanje. Težave imate lahko tudi zaradi tega, ker pogosto pozabite na zobno nitko. Še eden izmed krivcev za krvavenje dlesni pa je lahko tudi ta, da med ščetkanjem premočno pritiskate ali da uporabljate ščetko s pretrdimi ščetinami.

Stranski učinek določenih zdravil

- Oglas -

Včasih so za krvavenje dlesni kriva tudi določena zdravila. To je lahko na primer nezaželen stranski učinek nekaterih zdravil za zniževanje krvnega tlaka, antihistaminikov, antidepresivov itn. Če torej pogosto opažate krvavenje dlesni, o tem čim prej obvestite zdravnika, ki vam je predpisal zdravila.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×