Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Zdravje & prehranaZakaj vaše dlesni krvavijo med ščetkanjem ali nitkanjem zob?

Zakaj vaše dlesni krvavijo med ščetkanjem ali nitkanjem zob?

MORDA VAS ZANIMA

Ali pogosto opažate, da začnejo vaše dlesni krvaveti, medtem ko si umivate zobe ali uporabljate zobno nitko? Zgolj občasna krvavitev načeloma ni problematična. To je lahko na primer posledica koščka hrane, ki opraska dlesni. Vendar pa lahko po drugi strani pogoste krvavitve dlesni opozarjajo na resnejše težave. Tako je pomembno, da čim prej odkrijete vzrok zanje …

- Oglas -

Krvavenje dlesni

Gingivitis (vnetje dlesni)

Zaradi kopičenja oblog na zobeh se lahko sčasoma razvije gingivtis oziroma vnetje dlesni. Običajno sprva niso prisotne bolečine. Praktično edini znak so prav krvavitve med umivanjem zob in odstranjevanjem ostankov hrane iz medzobnih prostorov s pomočjo nitke. Tako mnogi ljudje poiščejo pomoč precej pozno. Pri tem pa je treba vedeti, da se lahko vnetje dlesni postopoma razvije v parodontozo, ki lahko v skrajnem primeru vodi tudi do izgube precejšnjega števila zob. Pomembno je torej, da ne ignorirate krvavitev in da čim prej obiščete svojega zobozdravnika.

Kajenje

Eden izmed razlogov za pogosto krvavenje dlesni je lahko tudi kajenje. Med vdihovanjem cigaretnega dima lahko na dlesnih pogosto ostajajo škodljive snovi, ki jih dražijo in ki jih običajno ni mogoče povsem odstraniti niti z redno ustno higieno. Pri kadilcih obstaja hkrati tudi močno povečano tveganje za parodontozo. Kajenje torej ne prizadene zgolj vaših zob, ampak so v resni nevarnosti tudi dlesni. Še en razlog veš, da poskušate čim prej opustiti to vse prej kot zdravo navado.

Pomanjkanje pomembnih hranilnih snovi

Neustrezna prehrana ima lahko med drugim tudi negativen vpliv na vaše dlesni. Če med ščetkanjem in nitkanjem pogosto opažate krvavenje dlesni, je torej vsekakor smiselno, da se čim prej opravi analiza krvi. Tako lahko ugotovite, ali vašemu telesu zares primanjkuje določenih hranil, in poskušate to seveda čim prej popraviti.

Neustrezna ustna higiena

- Oglas -

Eden izmed razlogov za pogosto krvavenje dlesni je seveda lahko tudi slaba ustna higiena. To pa lahko pomeni marsikaj. Najbolj očiten znak neustrezne ustne higiene je seveda neredno ščetkanje. Težave imate lahko tudi zaradi tega, ker pogosto pozabite na zobno nitko. Še eden izmed krivcev za krvavenje dlesni pa je lahko tudi ta, da med ščetkanjem premočno pritiskate ali da uporabljate ščetko s pretrdimi ščetinami.

Stranski učinek določenih zdravil

Včasih so za krvavenje dlesni kriva tudi določena zdravila. To je lahko na primer nezaželen stranski učinek nekaterih zdravil za zniževanje krvnega tlaka, antihistaminikov, antidepresivov itn. Če torej pogosto opažate krvavenje dlesni, o tem čim prej obvestite zdravnika, ki vam je predpisal zdravila.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×