0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineGobe reishi – pot do izjemnega zdravja?

Gobe reishi – pot do izjemnega zdravja?

MORDA VAS ZANIMA

Gobe reishi (Gandoderma lucidum) se v alternativnem zdravilstvu uporabljajo že vsaj 2000 let. Najbolj cenjene in razširjene so na Japonskem in Kitajskem, kjer jih imenujejo celo gobe nesmrtnosti, pri nas pa se za to vrsto gob uporablja tudi poimenovanje svetlikava pološčenka. Gre za drevesne gobe, ki rastejo na štorih listavcev, predvsem v krajih z zelo vročim in vlažnim podnebjem. Poznamo več različnih vrst gob reishi, vendar so najbolj znane in cenjene tiste z rdečim klobukom. Včasih so bile to izključno divje gobe, danes pa jih ponekod tudi načrtno kultivirajo oziroma vzgajajo, s čimer so postala prehranska dopolnila, ki vsebujejo gobe reishi, dostopna širšemu krogu ljudi po svetu. Gobe reishi v prahu lahko na primer dodate kavi, čaju ali smoothiju. Zakaj bi to sploh počeli? Uživanje teh gob naj bi imelo izjemno pozitivne vplive na zdravje …

- Oglas -

Odličen vir antioksidantov za zaščito jeter

Velik delež gob seveda predstavlja voda. Gobe reishi pri tem niso izjema, vendar pa lahko hkrati v njih najdemo ogromno za telo koristnih vitaminov in mineralov. V primerjavi z drugimi vrstami vsebujejo gobe reishi še posebej visok antioksidantov, ki se lahko obenem pohvalijo z izjemno biološko aktivnostjo, zato so pozitivni učinki na naše telo še toliko izrazitejši. V vzhodni medicini so se gobe reishi še posebej pogosto priporočale za zaščito jeter.

Gobe reishi za zdravje

Pomoč pri krepitvi imunskega sistema

V starodavnih kitajskih tekstih je pogosto navedeno, da gobe reishi spodbujajo našo življenjsko energijo in podaljšujejo življenje. Tovrstne trditve je seveda težko potrditi s sodobnimi znanstvenimi pristopi. Vendar pa po drugi strani obstajajo raziskave, katerih izsledki kažejo, da imajo gobe reishi zelo pozitiven vpliv na naš imunski sistem. Z uživanjem teh gob v različnih oblikah lahko uspešno okrepimo imunsko obrambo pred škodljivimi mikroorganizmi in drugimi snovmi, ki bi sicer predstavljale nevarnost za naše zdravje.

Z gobami reishi v boj proti raku?

Verjetno še posebej zanimive so navedbe, da naj bi bilo mogoče s pomočjo gob reishi lažje premagati raka, kar je povezano z že omenjenim pozitivnim vplivom na imunski sistem. Študija, ki je bila leta 2003 objavljena v reviji Integrative Cancer Therapies, denimo potrjuje, da lahko aktivne sestavine v gobah reishi pomagajo pri zaustavitvi razraščanja rakastih celic. To naj bi bilo povezano predvsem z dejstvom, da te sestavine oziroma snovi blokirajo delovanje encimov, ki povzročajo vnetja v telesu.

- Oglas -

Zaščita možganov pred nevrodegenerativnimi boleznimi

Gobe reishi se pogosto omenja tudi v povezavi z zmanjševanjem tveganja za nevrodegenerativne bolezni, kakršna je na primer Alzheimerjeva bolezen. Začetne raziskave  na tem področju se zdijo zelo obetavne. Z gobami reishi naj bi bilo mogoče celo ublažiti simptome Parkinsonove bolezni. Koristne pa niso le kot zaščita oziroma pomoč pri nevrodegenerativnih boleznih, ampak lahko pomagajo tudi pri depresiji, stalni utrujenosti in pri kroničnih bolečinah.

.

NAJNOVEJŠE