Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.

S katerimi rastlinami si lahko pomagamo pri težavah s srcem?

Tokrat bomo govorili o rastlinah, ki ugodno delujejo na zdravje srca in krvožilnega sistema.
Osebna rastOtroci narcisov: 7 pogostih osebnostnih lastnosti

Otroci narcisov: 7 pogostih osebnostnih lastnosti

MORDA VAS ZANIMA

Otroke oseb z narcistično osebnostno motnjo pogosto druži precej skupnih značilnosti. Te značilnosti so običajno opazne, tudi ko oseba odrasle. Najzgodnejša leta nas namreč močno zaznamujejo. Če ste jih preživeli v družbi starša z narcistično osebnostno motnjo, je to najverjetneje pomembno vplivalo na vaš razvoj. Otroci »narcisov« se kot odrasli nemalokrat spopadajo z izrazitimi težavami na različnih področjih. Preden se poskušate otresti negativnih vzorcev, ki ste jih »podedovali« od svojih staršev, je seveda nujno, da jih ozavestite. To je pomemben prvi korak proti lepši, mirnejši prihodnosti.

1. Močna želja, da bi ustregli vsem

- Oglas -

Pri otrocih narcisov je mogoče nemalokrat zaznati skorajda patološko željo po tem, da bi ustregli vsem. Posledično se bojijo reči ne, zato se lahko zapletejo v zelo neugodne situacije. Tuja čustva pogosto postavljajo pred svoja. Pri tem jih vodi občutek dolžnosti in/ali krivde. Že manjše nesoglasje lahko v njih vzbudi hudo paniko.

2. Nagnjenost k odvisnosti od odnosov

Otroci narcisov se pogosto zapletejo z osebami, pri katerih je mogoče opaziti vsaj zametke narcistične osebnostne motnje. Razlogi za to so sicer precej kompleksni, vendar so večinoma vsaj v osnovi povezani z željo po potrditvi. V partnerju vidijo drobce svojega starša, zato pri njem iščejo potrditev, ki je niso bili deležni kot otroci. To lahko privede do odvisnosti od odnosa. Otroci narcisov namreč sebe pogosto dojemajo izključno skozi tujo perspektivo. Morebitni razpad razmerja je lahko tako povezan z občutkom »razpada jaza«. Prav zato pogosto vztrajajo v odnosih, ki so zanje vse prej kot koristni.

3. Pomanjkanje samozavesti oz. občutek nezadostnosti

Pomanjkanje brezpogojne ljubezni v otroštvu in občutek, da niso bili nikoli dovolj dobri, pogosto privedeta do skrhane samozavesti. Ker so bili negativni dogodki tako izraziti, praviloma zasenčijo pozitivne plati odraščanja. Otroci narcisov se tako tudi kot odrasli pogosto osredotočajo predvsem na svoje napake, zato jih nemalokrat pesti kronično pomanjkanje samozavesti. Pogosti pa so tudi kronični občutki krivde in razmišljanje o tem, kaj bi lahko naredili drugače, da bi ustregli svojemu staršu in si prislužili njegovo ljubezen.

4. Nagnjenost k različnim oblikam zasvojenosti

Tveganje za različne oblike zasvojenosti, vključno z odvisnostjo od trdih drog, je pri ljudeh, ki so jih vzgajale osebe z narcistično osebnostno motnjo, nadpovprečno visoko. To je povezano z željo po potlačitvi negativnih čustev. Otroci narcisov raje izberejo praznino, saj se bojijo soočenja z nakopičeno bolečino.

5. Samopoškodovalne tendence

- Oglas -

Paničen beg pred psihično bolečino, povezano z odraščanjem ob osebi z narcistično osebnostno motnjo, lahko privede tudi do samopoškodovanja. Nagnjenost k samopoškodovalnim dejanjem je tako še ena od zelo pogostih lastnosti otrok narcisov, ki raje izberejo fizično kot psihično bolečino. Razvijejo pa se lahko tudi motnje hranjenja.

6. Perfekcionizem

Želja po nadzoru in po tem, da bi končno ustregli svojim staršem, je kriva za to, da je za številne otroke narcisov značilen perfekcionizem. Ne zadovoljijo se z ničimer drugim kot s popolnostjo, ki pa je seveda nedosegljiva. Osebe, ki so odraščale s staršem z narcistično osebnostjo motnjo, zato nemalokrat doleti izgorelost. Med stalnim zasledovanjem popolnosti se namreč povsem izčrpajo.

7. Tesnobnost

Še ena od zelo pogostih lastnosti otrok z narcistično osebnostno motnjo je nagnjenost k pretirani zaskrbljenosti oziroma k tesnobnosti. Tako gre za osebe, ki stalno razmišljajo o najhujših možnih scenarijih in ki jih mučijo najrazličnejši strahovi. Eden od najizrazitejših strahov je nedvomno strah pred zapuščenostjo. Tovrstne težave so posledica dejstva, da gre za ljudi, ki kot otroci niso mogli razviti varne navezanosti.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×