0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSirtuinska dieta, ki dopušča uživanje čokolade in rdečega vina!

Sirtuinska dieta, ki dopušča uživanje čokolade in rdečega vina!

MORDA VAS ZANIMA

Ste že slišali za t. i. sirtuinsko dieto? Sirtuinska dieta je postala znana predvsem po zaslugi zvezdnic, kot je Adele. Za mnoge je postala še posebej zanimiva, ko so slišali, da dovoljuje tudi uživanje živil, kot sta čokolada in rdeče vino – torej dveh živil, ki sta prepovedani pri praktično kateri koli drugi dieti. Za kaj natančno torej gre?

- Oglas -
Adele hujšanje
Pred kratim Adele z objavo fotografije na Instagramu, kjer je močno shujšana, vzbudila veliko zanimanje za to dieto. Foto: Instagram

Siruini – beljakovine, ki naj bi pomagale pri pospešitvi našega metabolizma

Dieto sta razvili dve nutricionistki, zaposleni v zasebnem fitnes centru, kjer sta delali predvsem z zvezdniki. Glavni razlog, zaradi katerega naj bi bila ta dieta uspešna, je aktivacija »gena za vitkost«. Osnovi za oblikovanje priporočil glede prehranjevanja predstavljajo raziskave, povezane s t. i. sirtuini. Gre za skupino sedmih beljakovin, ki jih je mogoče najti v našem telesu in ki vplivajo na različne procese, vključno z metabolizmom. Poleg tega naj bi imeli sirtuini tudi pomembno vlogo pri zaviranju vnetij in pri podaljševanju življenjske dobe. Sirtutinska dieta tako v ospredje postavlja predvsem tista živila, ki spodbujanje nastajanje teh beljakovin.

Seznam top sirtuinskih živil

Katera so torej najpomembnejša »sirtživila«? Poleg že omenjene čokolade (oziroma bolj natančno: temne čokolade z vsaj 85-odstotnim deležem kakava) in rdečega vina na ta seznam sodijo še jagode, ohrovt, čebula, peteršilj, soja, olivno olje, ajda, čaj matcha, orehi, kurkuma, rukola, kapre, kava, borovnice, datlji, luštrek, rdeči radič in čili.

Je izguba kilogramov povezana predvsem s kaloričnimi omejitvami?

Poleg vključevanja naštetih živil dieta vsaj na začetku zahteva precejšnje omejevanje števila kalorij, kar je tudi glavni očitek kritikov. Ti so prepričani, da morebitno zmanjšanje telesne teže ni neposredno povezano s sirtživili, ampak predvsem z zmanjšanim kaloričnim vnosom. Obenem pa pri tem običajno ne gre za izgubo odvečnih maščob, ampak predvsem vode – oziroma glikogenskih rezerv, pri čemer pa gre za molekule, ki so shranjene skupaj z molekulami vode. Tako vsaj za zdaj ni posebnih dokazov, da je sirtuinska dieta učinkovitejša od drugih diet, ki temeljijo izključno na omejevanju kalorij.

- Oglas -
Sirtuinska dieta štetje kalorij

Kako poteka sirtuinska dieta?

Pomemben element sirtuinske diete predstavlja tudi redno uživanje posebnega zelenega soka. Ta je pripravljen iz ohrovta, rukole, peteršilja, zelene, ingverja, zelenih jabolk, limone in zelenega čaja – večinoma torej iz sirtuinskih živil.

Dieta traja tri tedne, sestavljena pa je iz dveh faz. Prva faza traja teden dni. Prve tri dni je kalorični vnos omejen zgolj na 1000 kalorij dnevno. Poleg treh kozarcev zelenega soka, ki si jih pripravite dnevno, tako zaužijete zgolj en obrok, ki je seveda sestavljen predvsem iz sirtuinskih živil. Četrti, peti, šesti in sedmi dan se nato kalorično vnos poviša na 1500 kalorij, kar v praksi pomeni dva s sirutinskimi živili bogata obroka in dva kozarca zelenega soka.

V drugi fazi, ki torej traja dva tedna, ni posebnih omejitev glede kalorij, v središču pa so seveda še vedno recepti, ki temeljijo na sirtuinskih živilih. Omenjeni fazi se lahko po potrebi ponovita, dokler niste zadovoljni z rezultatom. Po zaključku diete se priporoča, da na svoj jedilnik še naprej redno vključujete sirtuinska živila, podobno pa velja tudi za zeleni sok.

Sirtuinska dieta – da ali ne?

Čeprav obstaja kar nekaj ljudi, ki so navdušeni nad sirtuinsko dieto, na žalost ni pravih dokazov, ki bi potrjevali, da je ta dieta zares pametna izbira z vidika hujšanja in izboljšanja zdravja. Vendar pa so praktično vsa živila, ki veljajo za osnovna živila pri tej dieti, dokazano zdrava, zato zagotovo ne bo škodilo, če se pogosteje znajdejo na vašem jedilniku. Pri določenih, kot je na primer rdeče vino, pa morate seveda upoštevati načelo zmernosti.

Preberite tudi: Veganska ketonska dieta: ideja za 7-dnevni jedilnik

.

NAJNOVEJŠE