0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ZgodbeNerina Darman: Vedno iščem oazo zadovoljstva

Nerina Darman: Vedno iščem oazo zadovoljstva

MORDA VAS ZANIMA

»Življenje zelo rado preseneča z darovi in prav zares ne skopari z njimi,« pravi Nerina Darman, terapevtka vibracijskega samozdravljenja, raziskovalka in poznavalka specialnih znanj, kot so indijska astrologija džjotiš, ajurveda, joga, ki razume življenje kot pretok energije in zavesti. Svoja bogata spoznanja je strnila v dveh knjigah Blaženost bivanja in Iskra izvora, sicer pa poleg vodenja seminarjev in delavnic za osebno rast in samozdravljenje ter svetovanja že vrsto let preučuje vpliv blagodejnih vibracij, kot so denimo osemherčna Schumannova resonanca in skalarni valovi, na zdravje in počutje. V okviru zasebnega raziskovalnega centra Agniviton sodeluje pri razvijanju bioenergijskih pripomočkov za okrevanje, ohranjanje vrhunske forme, pomlajevanje in ravnovesje življenjskih funkcij, ki pripomorejo, da življenje laže teče.  

- Oglas -

Po izobrazbi ste naravoslovka, že vrsto let se ukvarjate z raziskovanjem energij in njihovim vplivom na zdravje, ste tudi terapevtka vibracijskega samozdravljenja. Kako to, da vas je pritegnilo prav to področje?

Pri desetih letih mi je mama kupila knjigo Zemlja, ki me je zelo pritegnila z razlago Zemljine atmosfere in skorje. To so bili prvi trenutki, ko sem zaznala, da se na tem področju v meni prebuja radovedna raziskovalna žilica. Pri štirinajstih pa mi je oče kupil knjigo Joga, znanost ljubezni slovenskega avtorja dr. Jurija Zalokarja, v kateri sem začutila notranji navdih, ki je vzplamtel v meni, tako da sem samostojno kar po tej knjigi začela vadbo. Diplomirala sem iz kemijske tehnologije, delala na fakulteti kot asistentka in opravila vse izpite za magisterij. Ko je profesor na fakulteti zbolel tik pred mojim zaključkom magisterija, sem začela samostojno podjetniško pot predavanj in izdelkov za zdravo življenje, pisanja knjig, člankov, priprave seminarjev in raznih delavnic za osebno rast in samozdravljenje.

Katere frekvence delujejo blagodejno na počutje in kako jih uporabljate?

V življenju vedno prisegam na naravo, ki je v milijonih let izoblikovala življenje v Zemljinem atmosferskem plašču z energijo Schumannove resonance. Doma imam pripomoček Bionis, ki trajno in skozi vse leto oddaja Schumannove osemherčne geo impulze in mi pričara košček izgubljene narave, ki smo jo izgubili zaradi računalnikov, zaprtih prostorov in umetnega poseganja v vreme in podnebne razmere. Kadar le lahko, si pretegnem dušo in telo na obhodu po neokrnjeni naravi, imam svoj priljubljeni grič blizu doma. Doma pa uporabljam še večvalovni oscilator Lakites po dr. Lakhovskem, ki deluje na kratkem valu celične radiobiologije in spodbuja celice k obnovi.

Nerina Darman

Nekje ste definirali, da je za vas življenje pretok energije in zavesti. Počutimo se dobro, ko smo pretočni. Kaj po vašem mnenju najbolj povzroča motnje v nihajnem ravnovesju posameznika?

Na vsakem koraku lahko naletimo na neugodne situacije in ovire, ki zmotijo naš notranji blagor, tudi čustvene neprijetnosti ali pa samo spomin nanje v obliki slabega občutka nas lahko vržejo iz nihajnega ravnovesja. Velikokrat je to slaba volja drugih ali pa neprimerno vedenje, ki krši dostojanstvo življenja. Izpostavljeni smo še agresivnemu elektrosmogu, ki dodatno psihofizično obremenjuje naše telo in počutje, pa umetno pridelana hrana in razna pretiravanja na vseh področjih. Preveliko osebno izpostavljanje za čim večjimi dosežki nam jemlje naravni bioritem življenja in sčasoma lahko povsem izgubimo občutek, kaj je dobro za naše zdravo počutje. 

- Oglas -

Eden od povzročiteljev bolezni so mikrobi. Te lahko uničimo z zaperji. Lahko poveste kaj več o svojih izkušnjah z Zaper-Zaperino terapijo, s kakšno frekvenco uniči ta zajedavce?

Zaper-Zaperino protimikrobna terapija daje energijo in polni naše »akumulatorje«. V vsako dlan oprimemo po eno bioresonančno sondo in skozi akupunkturne točke na dlaneh, ki so bolj prevodne od ostale površine, telo sprejme krepčilno energijo, ki je mikrobi ne prenesejo, njihova ovojnica poči in odmrejo. Zato v času terapije pijemo več vode in uživamo več vitamina C, da telo laže razgradi in izloči odmrle mikrobe in njihove toksine, tradicionalno pa se uporabljata še tinktura črnega oreha, pelina in en surov bio klinček vsak dan, ki ga nežno zdrobimo z zadnjimi zobmi in takoj poplaknemo. Klasična piramidna zaper frekvenca, ki deluje proti mikrobom, je 30 kHz, Zaper-Zaperino pa ima poleg nje še nastavitev na Schumannovo osemherčno geo frekvenco, ki jo uporabljam preventivno za energijsko osvežitev v popoldanskem času, da bolj učinkovito opravim vse dnevne aktivnosti.

Danes je človek izpostavljen številnim škodljivim vibracijam, elektrosmogu, sevanjem. Kaj je po vaših izkušnjah najboljši nevtralizator negativnih energij v okolju?

Takšna sevanja so v današnjem času neizogibna. Na Inštitutu za neionizirna sevanja potrjujejo, da se jih z ničimer ne da v celoti nevtralizirati ali pa se skriti pred njimi. V glavnem lahko ublažimo samo njihove posledice na telo, tako da plodno aktiviramo vitalne življenjske procese, da so bolj trpežni. V ta namen imam na polici v dnevni sobi večvalovni oscilator Lakites po dr. Lakhovskem, ki z mrežo harmoničnih in celicam prijaznih oscilacij na kratkem valu radiobiologije ustvarja krepčilno energijo, ki nam povrne v obremenitvah izgubljeno moč, prepreči, da se elektrosmog in čustveni stres preneseta na celice in jih oslabita. Trajno imam v stanovanju vključen Bionis, ki deluje na dolgem valu osemherčne Schumannove resonance in krepi komunikacijo med organi ter obema možganskima polovicama za optimalno krmiljenje vseživljenjskih procesov. Zame je nepogrešljiva tudi baterijska Teslova fontana, njeno prisotnost čutim kot subtilno podporo in blagor za počutje.

S čim si še pomagate do dobrega počutja poleg uporabe pripomočkov, ki oddajajo krepčilne vibracije?

Rada imam naravne antioksidante, v glavnem ne jemljem vitaminskih tablet, septolet in podobnih stvari, temveč si to priredim s skrbnim zaužitjem naravnih sestavin. Na primer za grlo vzamem kardamom v zrnu, olupim njegov zeleni ovoj, da pridem do drobnih temnih zrnc, ki so videti kot mak, in jih počasi grizljam, so čudovitega okusa, vplivajo pa tudi na mentalno vzdržljivost. Za prebavila na isti način jemljem kumino, tudi čisto navadno domačo kumino in komarček, pa orientalski kumin, ki je dober za ženski organizem in varuje kosti pred osteoporozo. Vsak dan z možem zaužijeva nekaj od surove zelenjave, včasih je to solata, na vrsto pa pridejo tudi košček kolerabe ali gomolja zelene, glavica brokolija, rezina pora, ena naribana surova rdeča pesa, paprika ali drobno narezan ingver, česen ali čebula. Največ, kar lahko človek naredi zase in za druge, pa so vitamini za dušo, to so drobci dobre volje in vedrine, na katero se naravnamo in jo realiziramo v odnosu s seboj in drugimi, tudi ko nismo ravno tako razpoloženi.

Nerina Darman

Ukvarjate se tudi z jogo, ajurvedo, džjotišem. Kako to znanje vključujete v svoj vsakdan?

Predvsem vem, da ljudje nismo popolni, da se razvijamo in da je vse minljivo in premostljivo, na tak ali drugačen način. Ajurveda mi pomaga zaznati, kdaj moram pravočasno in preventivno spiti topel čaj za ohranitev zdravja, kako ravnati v kakšnem letnem času, kdaj je po intelektualnem delu zadnji čas za telesno spremembo, kako sproti sanirati iz telesa sluz in kako se lotiti kakšnih simptomov. Džjotiš mi razkriva globljo plat življenja, za katero sem zelo hvaležna in mi pomaga k novim odzivom na ustvarjalen način, z njim lahko dam določene osebne odgovore iskalcem skrivnosti življenja. Joga me krepi s telesno držo, rada prezračim pljuča in upoštevam celosten pristop k življenju, vključno z vrednotami v odnosu do sebe in drugih.

- Oglas -

Telo in duh sta povezana. Za zdravje je zelo pomembna mentalna higiena. Kako skrbeti zanjo, kakšne so vaše izkušnje in kaj svetujete ljudem?

Pomembna je pozornost, da prepoznamo in vemo, kdaj nas kot začaran krog zavrti tobogan negativnih misli in občutkov, ki včasih samodejno kroži v naši notranjosti, jemlje prostor življenju in kali duševni mir. Drugi korak pa je notranja naravnanost na to, da so te moreče misli in občutki le začasen gost, ki mu ne damo pravnomočnosti in dokončne veljave v svoji notranjosti. Odločno se naravnamo, da je to samo neželeni obiskovalec, ki bo slej ko prej moral oditi. To je milost, ki jo lahko izzovemo, ne moremo pa kar tako sami odložiti svoje stiske, pa če bi še tako radi. Neki modrec je nekoč rekel, da ni čudež to, kar je videti kot čudež, temveč je čudež, da človek začne razmišljati in občutiti drugače, kot je prej, bolj svobodno. Prave ustvarjalne rešitve se skrivajo v optimalno svobodnem umu, blagohotnem razmisleku in vedrem počutju. To je pot, ki jo zavestno gojimo, medtem ko zavzeto pospravljamo na nerešenih področjih življenja.

Veliko se piše o tem, kako nahraniti telo, manj pa, kako dušo, notranje bitje.

Hrana za dušo je plemenitost in stanje ljubezni, ko ljubimo, varujemo in negujemo življenje v sebi in drugih. Vsak ima v sebi viteza svetega grala. Občutimo ga, ko gledamo film in se samodejno globoko v sebi postavimo na stran dobrega. To je blagoslovljeno stanje, ki v življenju daje polno srce, to pa dela majhne in velike čudeže. Včasih rečem, če ljubiš enega človeka na svetu bolj kot samega sebe in svoj prav (lahko je to otrok, starš, partner, prijatelj) in to brezpogojno v dobrobit življenja, si rešen in ne podležeš pritisku časa in situacij. 

Katere vrednote vas vodijo v življenju?

Leta 2007 sem obiskala center Kirpal Sagar v Indiji, kjer sem se seznanila in zaživela z mojstrskimi vrednotami življenja, ki so mi blizu in sem pisala o njih že v svoji prvi knjigi Blaženost bivanja leta 2001 in tudi v drugi knjigi Iskra izvora 2002 (imajo ju skoraj v vseh knjižnicah). Prva vrednota je iskanje resnice, resnicoljubnost in oziroma iskrenost, tudi do samega sebe, da pogledamo situaciji v oči in raziščemo, za kaj zares gre, in si ne mažemo oči s pretvezami in izgovori, ki nikamor ne vodijo. Druga je krotkost, ki pomeni abstinenco od napadalnosti, opravljivosti, nastrojenosti in drugih vrst nasilja nad seboj in drugimi. Tretja je izenačen pogled življenja in je obenem ponižnost tam, kjer smo mogočni in z omalovaževanjem in krivdo spravljamo druge v energijsko podrejen položaj. Obenem pa prava vrednost in ljubezen sebi tudi v več kot očitnih lastnih šibkostih, da se energijsko potrudimo za dober občutek v sebi. Osnova sreče je, da se lahko vidiš v dobri luči. Četrta vrednota je zmernost, brez pretiravanj v hrani, pijači, delu, počitku in razvedrilu. Peta pa služenje, da damo tudi v neprofitnih situacijah na voljo svoj čas, sposobnosti, energijo in dobro voljo za skupno rast.

Po čem merite osebni in duhovni razvoj posameznika. Imate občutek, da se zavest ljudi kljub vsemu dviga ali ne?

Zavest ljudi se zelo razvija, zdaj smo evolucijsko gledano iz Sončeve aktivnosti v podobnem času kot v duhovno razvitih vedskih časih. Že res, da smo v širšem ciklusu z eno nogo še vedno v megleni kali jugi, vendar je znotraj tega trenutni bioritem razcveta. Stanje posameznika merim po tem, kaj naredi, ko mu kaj spodleti. Ali zavrže življenje ali pa ga ljubi na vedno nov način ali najde globoko v sebi vedno razlog za spoštovanje življenja in se dvigne. Ali je v njem vedno vsaj košček hvaležnosti in dobre volje iz naslova golega življenja, tudi če ni posebnega razloga za to.

Kakšen projekt vas trenutno zaposluje in kakšni so načrti za naprej?

Od leta 1990 sem aktivna v centru Alkivita, zadnja leta v Zavodu Agniviton, sodelujem z Medicinskim centrom Paracelzus, Ara založbo in s podjetjem Munaj, organizacijo dogodkov. Letošnji raziskovalno-tehnološki projekt je razvoj pripomočka Nanox s področja nanotehnologije, ki služi za krepitev zdravega počutja. Za prihodnost so na vrsti še drugi bioenergijski pripomočki, ki delujejo na specialnih naravnih zakonitostih.

Imate kakšno življenjsko vodilo ali sporočilo za bralce?

Dveh stvari se držim. Ena je, da je vedno več poti v isti smeri, in če se na eni pojavijo trenutno nepremostljive ovire, poiščem vzporednico, na kateri sem lahko aktivna naprej. Ko se stvari razpletejo, pa se rade volje vračam na prvotno pot. Druga pa je, da vedno iščem točko zadovoljstva, tudi v neugodnih situacijah si poiščem oazo, ki me pomirja in se v njej zavestno zadržujem, da lahko delam vsaj majhne korake naprej. Povezano je s hvaležnostjo za dobre stvari, ki so na voljo, se jih potrudim videti. Življenje zelo rado preseneča z darovi in prav zares ne skopari z njimi.

Kazalo vsebine pokaži
.

NAJNOVEJŠE