Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Zdravje & prehranaSibirska borovnica, jagoda večne mladosti

Sibirska borovnica, jagoda večne mladosti

MORDA VAS ZANIMA

Sibirska borovnica ali Lonicera Kamtschatica je vrsta jagodičevja, polna antioksidantov, hkrati pa tudi prava vitaminska bomba, ki jo lahko vzgojimo kar na svojem vrtu.

Sibirska borovnica: Antikarcenogeni, antibakterijski, antialergijski plodovi

- Oglas -

Plodovi sibirske borovnice vsebujejo tudi magnezij, železo, baker in jod, zato jih ponekod zaradi izjemne vitaminske in mineralne sestave imenujejo tudi jagode večne mladosti. V tradicionalnih medicinah je sibirska borovnica cenjena rastlina. Jagode uporabljajo predvsem za zdravljenje bolezni srca, želodca, jeter, bolezni oči, kože in artritisa, zaradi vseh vitaminov in mineralov pa delujejo antikarcerogeno, antibakterijsko in antialergijsko.

Oprašujejo jih čmrlji

Sibirske borovnice so ene izmed prvih poslastic v letu, saj znajo plodovi včasih dozoreti že konec aprila, večinoma pa obrodijo v mesecu maju, od koder so dobile še en nadimek – »majske jagode«. Sadike so primerne za profesionalno in amatersko zasaditev. Ker cvetijo tako zgodaj, jih ne oprašujejo čebele, ker v takšnem mrazu še niso aktivne, temveč predvsem čmrlji, ki se iz ‘zimskega spanca’ zbudijo prej. Zaradi opraševanja je priporočljivo sajenje vsaj dveh različnih sort, a je bolje, da jih izberemo še več. Ena sadika sibirske borovnice daje 3-6 kg plodov, odvisno od sorte in širine zasaditve različnih sort.

Sibirska borovnica jagode

Sibirska borovnica je nezahtevna za gojenje

Sibirska borovnica ima plodove, ki so po okusu podobni tistim navadne borovnice, a so nekoliko bolj kiselkastega okusa. Za domačo pridelavo so primerne tudi za vse tiste, ki jim navadne ali ameriške borovnice ne uspevajo, saj niso tako zelo zahtevne glede prsti, odporne pa so tudi na izredno nizke temperature (zdržijo do -47 °C). Prenašajo tako šotna kot ilovnata tla in polsenčno do sončno rastišče.

Plodove moramo porabiti čim hitreje

Paziti pa moramo, da plodove sibirske borovnice porabimo čim prej, ker niti v hladilniku ne zdržijo prav dolgo. Če jih imate preveč, lahko iz njih skuhate marmelado ali džem, jih uporabite za sok ali pa jih zamrznete. Pri nakupu moramo paziti, saj videz vara – voščena prevleka, ki pokriva zrelo sadje in listje pred zimo, nam lahko daje vtis, da je rastlina tretirana, vendar je to naravna zaščita, ki jo sibirska borovnica sama ustvari zaradi obrambe proti sončnim žarkom, ki bi jo sicer preveč dehidrirali.

- Oglas -

Preberite še: Borovnice – slastni in zdravi sadeži iz gozda

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×