Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Ekologija & okoljeNovozelandski zdravniki začeli cepiti kar na prostem

Novozelandski zdravniki začeli cepiti kar na prostem

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjem času so začeli nekateri zdravniki z Nove Zelandije občasno seliti svoje ordinacije kar na prosto. Tako jih je mogoče opaziti na parkiriščih oziroma v parkirnih hišah in na različnih javnih površinah. Kaj jih je privedlo do tega na prvi pogled precej nenavadnega početja? Ta ukrep je povezan predvsem s poskusom preprečevanja širjenja ošpic, ki so postale na območju Canterburyja v zadnjem času velika težava. S cepljenjem  na prostem želijo  zmanjšati nevarnost za nadaljnje širjenje bolezni med pacienti, saj je tveganje za to seveda precej večje v zaprtih prostorih.

Cepiva začeli zaradi povečanih potreb  pošiljati iz drugih delov države

- Oglas -

Zaradi povečane potrebe po cepljenju naj bi začelo v novozelandski regiji Canterbury celo zmanjkovati zalog cepiva. Hkrati pa število na novo odkritih primerov bolezni narašča. Šlo naj bi za enega najhujših izbruhov ošpic po dolgih letih na tem območju. Po nekaterih ocenah naj bi kar približno 100.000 Novozelandcev in Novozelandk, ki živijo na območju Canterburyja, nujno potrebovalo cepljenje. Zdravniki s tega območja so dali pri tem prednost tistim, pri katerih je bila hitra zaščita še posebej pomembna, na primer majhnim otrokom in ljudem z drugimi boleznimi. Zaradi pomanjkanja pa so jim začeli nato pošiljati cepiva tudi z drugih koncev države.

Tisti, ki so prejeli zgolj en odmerek cepiva OMR, naj bi bili še vedno v rizični skupini

Ljudje, ki so bili rojeni pred letom 1969 in ki so prejeli dve dozi cepiva OMR, torej cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam, naj ne bi bili v nevarnosti. Po drugi strani pa naj bi bil pri tistih, ki so stari med 29 in 50 let, vendar so prejeli zgolj en odmerek, potreben še eden. Nedavna epidemija ošpic v Canterburyju je sicer močno povezana s prepričanjem, da naj bi cepivo OMR povečevalo tveganje za avtizem. Vendar pa je bila ta povezava že večkrat ovržena, med drugim tudi z nedavnim objavljeno obsežno študijo danskih znanstvenikov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×