0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeNovozelandski zdravniki začeli cepiti kar na prostem

Novozelandski zdravniki začeli cepiti kar na prostem

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjem času so začeli nekateri zdravniki z Nove Zelandije občasno seliti svoje ordinacije kar na prosto. Tako jih je mogoče opaziti na parkiriščih oziroma v parkirnih hišah in na različnih javnih površinah. Kaj jih je privedlo do tega na prvi pogled precej nenavadnega početja? Ta ukrep je povezan predvsem s poskusom preprečevanja širjenja ošpic, ki so postale na območju Canterburyja v zadnjem času velika težava. S cepljenjem  na prostem želijo  zmanjšati nevarnost za nadaljnje širjenje bolezni med pacienti, saj je tveganje za to seveda precej večje v zaprtih prostorih.

- Oglas -

Cepiva začeli zaradi povečanih potreb  pošiljati iz drugih delov države

Zaradi povečane potrebe po cepljenju naj bi začelo v novozelandski regiji Canterbury celo zmanjkovati zalog cepiva. Hkrati pa število na novo odkritih primerov bolezni narašča. Šlo naj bi za enega najhujših izbruhov ošpic po dolgih letih na tem območju. Po nekaterih ocenah naj bi kar približno 100.000 Novozelandcev in Novozelandk, ki živijo na območju Canterburyja, nujno potrebovalo cepljenje. Zdravniki s tega območja so dali pri tem prednost tistim, pri katerih je bila hitra zaščita še posebej pomembna, na primer majhnim otrokom in ljudem z drugimi boleznimi. Zaradi pomanjkanja pa so jim začeli nato pošiljati cepiva tudi z drugih koncev države.

Tisti, ki so prejeli zgolj en odmerek cepiva OMR, naj bi bili še vedno v rizični skupini

Ljudje, ki so bili rojeni pred letom 1969 in ki so prejeli dve dozi cepiva OMR, torej cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam, naj ne bi bili v nevarnosti. Po drugi strani pa naj bi bil pri tistih, ki so stari med 29 in 50 let, vendar so prejeli zgolj en odmerek, potreben še eden. Nedavna epidemija ošpic v Canterburyju je sicer močno povezana s prepričanjem, da naj bi cepivo OMR povečevalo tveganje za avtizem. Vendar pa je bila ta povezava že večkrat ovržena, med drugim tudi z nedavnim objavljeno obsežno študijo danskih znanstvenikov.

.

NAJNOVEJŠE