Zdravje & prehranaShujševalne tablete: Zakaj so tako priljubljene?

Shujševalne tablete: Zakaj so tako priljubljene?

MORDA VAS ZANIMA

Veliko ljudi se odloča za raznovrstne diete, da bi ohranili idealno linijo. Nekateri pa v takšnih primerih posežejo tudi po raznih tabletah kot so shujševalne tablete, ki mnogokrat obljubljajo velike rezultate z zelo malo truda. Pa je res tako? Vam shujševalne tablete res lahko brez vadbe pomagajo izgubiti odvečne kilograme?

- Oglas -

Shujševalne tablete

V vseh deželah naše civilizacije so shujševalne diete pogost predmet pogovorov. Kar dežujejo opozorila, da je debelost ena najresnejših groženj za zdravje, pa vendar ta ostaja ena najtežje ozdravljivih bolezni. Naše prehrambne navade in družbeni običaji prispevajo k temu, da postaja problem vedno hujši.

Shujševalne tablete: Kaj se skriva v njih?

Shujševalnih tablet je danes na trgu ogromno, mnoge od njih pa vsebujejo dokaj podobne snovi. Zato smo izbrali nekaj najbolj pogostih in jih podrobneje opisali.

Hoodia: Je izvleček afriške rastline in bi naj na naraven način zmanjševala apetit. To pa dokazujejo tudi raziskave izvedene na podganah. Vendar pa še ni bilo izvedene nobene raziskave, kako ta rastlina vpliva na ljudi, zato ne moremo vedeti, ali ima na človeka enak učinek, kot na živali.

- Oglas -

Izvleček zelenega čaja: Kemična sestavina zelenega čaja im. katheini bi naj imela nek učinek na metabolizem. Vendar pa je na to temo zelo malo raziskav, poleg tega pa so lahko učinki tega čaja variirajo od družbe do družbe različno – ljudje, ki ta čaj pijejo redno že celo življenje bodo bolj suhi, kot pa debelejši človek, ki se je šele pred kratkim odločil za uživanje te vrste čaja zaradi hujšanja.

Hidroksicitrična kislina (angl. hydroxycitric acid) HCA – izvira iz jugovzhodnega azijskega drevesa, in naj bi zavirala apetit. Vendar pa je zgodba ista kot s hoodio, kjer ni bilo izvedenih raziskav, kako snov vpliva na človeka.

Guar gum – je narejen iz  semena rastline “guar“ in jepogosto zamenjan za aditiv s podobnim imenom. Izvleček bi naj dajal občutek polnosti in na ta način zmanjšal željo po hranjenju. Vendar pa raziskave kažejo, da sam po sebi ne zmanjšuje teže, povzroča pa drisko, pline ter zaporo črevesja.

Če ste imeli to sezono zopet namen na hitro shujšati pred prazniki, potem raje dvakrat premislite, če boste zares uporabili shujševalne tablete. Še vedno je najbol zdrav nasvet glede hujšanja ta – jejte v zmernih količinah, ob pravi uri, poleg tega pa se predvsem več gibajte, morda pa je za vas primerna ločevalna dieta.

Shujševalne tablete za hujšanje

Tudi pri dietah modne muhe

V načinu obravnavanje debelosti je bilo že toliko sprememb kot v ženski modi. Sama zagovarjam zdravljenje s popravljenim načinom prehrane, ki jo sestavlja meso, zelenjava in sadje; zaradi takšne prehrane ne ozdravimo samo debelosti, temveč tudi druga obolenja in bolezni. Shujševalne tablete odsvetujem vsakomur, saj na ta način ne moremo doseči dobrih in dolgotrajnih rezultatov.

Večina pacientov verjame, da je kis dober in ga kot sredstvo za hujšanje pridno uživajo. Sama sem drugačnega mnenja, saj je en od učinkov kisa ta, da vsrka fosfor iz telesa in spodbuja delovanje ščitnice. Ko se fosfor izčrpa, nadledvično delovanje oslabi, kajti fosfor je ena od aktivnih sestavih nadledvičnega izločanja. Ljudje, ki uporabljajo dieto s kisom, že po nekaj dneh dobijo simptome, kot so glavobol, zamašeno grlo, izkašljevanje , srčne bolečine, kisel znoj, izmenična vročica in tresenje ter hitro utripanje srca. Teža se začne zmanjševati zaradi povečane aktivnosti ščitnice in okvare nadledvične žleze. Kis je telesna odpadna snov in ga včasih lahko najdemo v urinu. Kadar ga jemljemo v majhnih količinah, ima lahko poživljajoč učinek, podobno kot limonin sok, vendar kisa ne smemo uporabljati za hujšanje!

- Oglas -

Slišala sem, da nekateri “strokovnjaki” celo svetujejo, da bi se borili proti debelosti in drugim boleznim s samo mesno prehrano ali celo vzeli shujševalne tablete, ki jim jih prodajo. Po mojem mnenju lahko prevelika količina beljakovin deluje toksično pri osebah, ki jim jetra ne delujejo dobro, zaradi tvorjenja toksičnih maščobnih kislin, pa lahko nastanejo turi in druge kožne bolezni. Dieta z visokimi količinami beljakovin nedvomno povzroča izgubo teže, pojavi pa se tveganje, da bo povzročila druge bolezni. Zato je ne priporočam. Kadar pridejo k meni na posvet veliki jedci mesa, iz njihove diete ne morem nasilno črtati mesa, ker bi umrli od onemoglosti. Zadeve se lotim postopoma po predhodni anamnezi in diagnostiki.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×