0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVeč časa v naravi, manjše tveganje za shizofrenijo

Več časa v naravi, manjše tveganje za shizofrenijo

MORDA VAS ZANIMA

Eden izmed osnovnih nasvetov za boljše zdravje je, da moramo poskušati preživeti čim več časa v naravi. Tako se naša pljuča nadihajo svežega zraka, obenem pa ujamemo nekaj sončnih žarkov, ki so zelo pomembni za tvorbo vitamina D v našem telesu. Poleg tega so ljudje, ki preživijo veliko časa v naravi, v povprečju precej bolj aktivni.

- Oglas -

Kako nam lahko pomaga narava?

Znano je, da lahko narava pomaga pri zmanjševanju tveganja za depresijo, glede na izsledke raziskav, ki so bile izvedene nedavno, pa naj bi čas, ki ga preživimo v naravi, pomagal celo pri zmanjševanju nevarnosti za shizofrenijo. Še posebej pomembno je, da otroci preživijo čim več časa v naravi – ko odrastejo, bodo tako precej manj dovzetni za najrazličnejše psihične težave …

Šizofrenija

Shizofrenija pogostejša pri ljudeh, ki živijo v večjih mestih

Danski raziskovalci so ugotovili, da življenje v bližini narave v zgodnjem otroštvu močno zmanjša tveganje za shizofrenijo pri odraslih. Narava ima tako še precej pomembnejši vpliv od tega, da zmanjšuje stres. Znanstveniki sicer še ne vedo povsem natančno, kaj povzroča shizofrenijo. Vendar pa obstaja že od 30. let prejšnjega stoletja zelo močna povezava med urbanim življenjem in omenjeno boleznijo. Urbanizacija pogosto pomeni večjo izoliranost od drugih ljudi in povečano izpostavljenost škodljivim snovem v zraku. Po drugi strani pa lahko bivanje na podeželju pripomore k zmanjšanju nevarnosti za težave s psihičnim zdravjem, med drugim tudi za shizofrenijo.

- Oglas -

Preverite: Shizofrenija: Kako jo prepoznamo in zdravimo

Koristno že življenje v bližini zelenih površin

V okviru raziskave so danski raziskovalci uporabili satelitske posnetke zelenih površin na Danskem med letoma 1985 in 2013. Te posnetke so nato primerjali s podatki o psihičnem zdravju oseb, rojenih med letoma 1985 in 2003. V študijo je bilo zajetih skoraj milijon ljudi. Pri nekaj več kot 7000 posameznikih se je razvila shizofrenija. Raziskovalci so ugotovili, da je bila pogostost shizofrenije precej večja pri tistih, ki so živeli v urbanem okolje, kjer niso imeli neposrednega dostopa do zelenih površin. Tudi ko so upoštevali spol, ekonomske razmere ipd., je bila prav količina časa, preživetega v naravi, eden najpomembnejših dejavnikov, ki so vplivali na shizofrenijo. To sicer še ne pomeni, da se bo pri vseh otrocih, ki v prvih letih življenja niso imeli pristnejšega stika z naravo, pojavila shizofrenija.

Vsekakor pa gre za enega izmed zelo pomembnih koščkov v mozaiku pri razumevanju te bolezni, ki ga nikakor ne smemo zanemariti. Kadar imate torej možnost za to, se odpravite v naravo – zagotovo bo imela izjemno pozitiven vpliv na vaše zdravje in počutje!

.

NAJNOVEJŠE