Zdravje & prehranaPrehlad sredi poletja? Poskrbite za čim hitrejše okrevanje!

Prehlad sredi poletja? Poskrbite za čim hitrejše okrevanje!

MORDA VAS ZANIMA

Prehladi so sicer pogostejši v hladnejših mesecih, vendar nas včasih presenetijo tudi poleti. Simptomi so nemalokrat podobni tistim, značilnim za alergijo. Vsekakor je poletje še posebej neprimeren čas za to, da zbolite, saj večina takrat načrtuje svoj dopust. A s pametnim pristopom lahko prehlad premagate precej hitreje in nato nadaljujete z uživanjem v radostih, ki jih prinaša poletje …

- Oglas -

Prehlad poleti resitev

Izpiranje nosu s solno raztopino

Slana voda pomaga pri redčenju sluzi in sproščanju dihalnih poti. Zavrite 2,5 decilitra vode, ki ji nato dodajte žličko soli. Mešanico nato počasi nakapljajte v nosnice. Glava naj bo pri tem nagnjena nazaj. Nato nežno izpihajte nos. Postopek ponovite do trikrat dnevno.

Namig: Odmašite nos enostavno in naravno

Inhalacije nad paro

Pri lažjem dihanju vam bodo močno pomagale tudi inhalacije nad paro. Segrejte vodo, ki ji dodajte nekaj kapljic eteričnega olja evkaliptusa ali mete. Sklonite se nad lonec in prekrijte glavo z brisačo. Počasi vdihujte paro, in sicer približno 10 minut. Zelo koristne so tudi vroče prhe, pri katerih se ustvari veliko pare.

- Oglas -

Pripomočki proti prehladu

Ingver

Uporaba ingverja ni rezervirana samo za zimske mesece. Tudi če zbolite poleti, vam bo pitje ingverjevega čaja pomagalo pri tem, da okrevate hitreje, kot bi sicer. Uporabite lahko svež ingver ali ingver v prahu. Če vas boli grlo, pa priporočamo tudi ingverjeve pastile.

Česen

Čeprav je česen znan predvsem kot odličen naravni antibiotik, pomaga tudi v boju z drugimi vrstami škodljivih mikrobov (virusi ipd.). Poleg tega pa okrepi vaš imunski sistem. Ključna snov, zaradi katere so učinki česna tako blagodejni, je alicin. Pripravite si česnovo juho ali česnov čaj. Priporočljivo pa je tudi pitje napitka, ki ga pripravite iz 2 decilitrov vode, 1 stroka sesekljanega česna, 2 žlic limoninega soka in ščepca kajenskega popra.

Preberite tudi: Vitamin C: zakaj je pomemben in njegovo vsestransko delovanje

Vitamin  C

Tudi če vas prehlad preseneti v poletnih mesecih, je eden izmed osnovnih ukrepov ta, da povečate vnos vitamina C. Na srečo poleti to ni prevelika težava, saj imamo na voljo ogromno svežega sadja in zelenjave. Uživajte čim več paprike, limon, ohrovta, grenivk, brokolija, jagod in drugih živil, bogatih z vitaminom C. Vaš imunski sistem bo tako postal mnogo močnejši, prehlad pa bo že kmalu le še neprijeten spomin.

NAJNOVEJŠE