0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOdmašite nos enostavno in naravno

Odmašite nos enostavno in naravno

MORDA VAS ZANIMA

Prehladi so stalnica predvsem dveh letnih obdobij – prehoda iz pozne jeseni v zgodnjo zimo ter prehoda iz pozne zime v zgodnjo pomlad. Okužbe so navadno posledica zmanjšane odpornosti, najpogosteje pa se pojavijo v zgornjih dihalih, saj so prav ta v stalnem stiku z zunanjim okoljem ter so tako neposredno izpostavljena zraku in mikroorganizmom v njem. Eden izmed najpogostejših in najbolj nadležnih simptomov prehlada je tudi zamašen nos.

- Oglas -

Nos je zelo pomemben del človeškega telesa. Ne samo, da je vstopna točka dihalnih poti, temveč sodeluje tudi pri dihanju, vohanju in ustvarjanju zvoka našega glasu.

Odmašite zamašen nos

Njegova notranjost je obdana z vlažno, tanko sluznico, ki segreva in vlaži hladen zunanji zrak ter proizvaja lepljivo sluz, na katero se vežejo prah in drugi majhni delci. Na ta način pravzaprav klimatizira in filtrira zrak in je zato prva obrambna linija dihal, saj te varuje pred zunanjimi vplivi, ki so lahko nevarni za naše telo.

- Oglas -

Prav nos nas tako brani pred bakterijami, virusi, alergeni, onesnaženim zrakom, prašnimi delci in drugimi dražečimi snovmi iz okolja. Pri prehladu pa se nosna služnica ali izsuši, ali pa so migetalke v njej umazane in zlepljene. Takrat nas nos ne more učinkovito varovati pred dražečimi snovmi iz okolja.

Nekaj namigov, kako odmašiti nos

Zamašen nos je neprijetna nadloga, ki negativno vpliva ne le na počutje, temveč tudi na delo in družabno življenje. Pri odmaševanju si lahko pomagamo na več načinov. Eden izmed njih je uporaba enostavnega naravnega pripravka, ki so ga poznale že naše babice – slane vode! Raztopino si lahko na enostaven način pripravimo kar sami. Potrebujemo zgolj okrog devet gramov soli in liter mlačne vode. Sol raztopimo v vodi in mešanica za izpiranje nosu je pripravljena!

Pri odmaševanju zamašenega nosu opomaga tudi para iz zeliščnega čaja. Paro vdihujemo nad loncem vrelega čaja, denimo kamiličinega. Za večji učinek se čez glavo ogrnimo brisačo. Podoben učinek na odmaševanje nosu bo imel tudi obisk savne.

Poskrbimo tudi za to, da bo zrak v našem domu vlažen. Pomagamo si lahko z različnimi vlažilci zraka, ali pa na topel radiator položimo lonec vode s kapljico ali dvema najljubšega eteričnega olja.

- Oglas -

Kadar nam preglavice povzroča zamašen nos, imamo pogosto težave tudi s spanjem. Pri tem bo pomagalo že to, da si ponoči nekoliko dvignemo vzglavje.

.

NAJNOVEJŠE