Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
ŽivaliPozitivni učinki domačih živali

Pozitivni učinki domačih živali

MORDA VAS ZANIMA

Druženje in prijateljevanje med človekom in živalmi sega daleč v zgodovino. Poti človeka in psa so se po raziskavah denimo križale pred približno 15.000 leti – psi so človeka spremljali pri lovu, v bojih in varovali njihove posesti. Mačke so stari Egipčani častili po božje, na Kitajskem pa so verjeli, da lahko iz mačjih oči napovedujejo čas. Ljudje so tako skozi zgodovino vedno bolj spoznavali prednosti, pa tudi ugodne učinke svojih hišnih ljubljenčkov. Danes temu z raziskavami pritrjujejo tudi številni znanstveniki.

- Oglas -

Pozitivni učinki domačih živali

Večina lastnikov psov, mačk ali drugih hišnih živali bo potrdila, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So zvesti prijatelji, vdani družabniki in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Celo zaznajo lahko, kako se človek počuti – kuža nas denimo tolaži, ko smo žalostni, mačka pa nam leže na trebuh, če nas ta boli. Celo opazovanje živali v naravi – denimo srnjadi v gozdu ali ptičkov na drevesih – nas navdaja z mirnostjo.

Pozitivne učinke živali na telesno in duševno zdravje pa so potrdile tudi številne raziskave. Znanstveniki so tako na primer dokazali, da so imeli med bolniki, ki so utrpeli srčni infarkt, večje možnosti za ozdravitev tisti, ki so imeli domačo žival. Redno sprehajanje s psom ali zgolj božanje mačke naj bi po študijah pripomoglo tudi k nižanju krvnega pritiska, ravni holesterola, srčnega utripa in premagovanju stresa.

Raziskovalci so dokazali tudi, da živali pomagajo zmanjševati število bolezni. Ena izmed študij, ki so jo izvedli v Avstraliji, tako pojasnjuje, da ljudje, ki imajo kužka ali muco, redkeje obiščejo zdravnika kot tisti, ki hišnih ljubljenčkov nimajo. Morda temu v prid govori tudi dejstvo, da hišni ljubljenčki vsaj posredno poskrbijo, da imamo večjo motivacijo in da se več gibamo.

- Oglas -

Psi lahko svoje lastnike posredno varujejo pred depresijo. Skrbijo namreč za to, da se vsakodnevno gibamo, se pri tem naužijemo dnevne svetlobe in širimo svojo socialno mrežo s spoznavanjem novih ljudi. Pasji zdravilci lahko bolniku tako pomagajo premagovati stres, dokazano pa je tudi, da pozitivno učinkujejo pri boleznih srca.

Mačke pa lahko, sodeč po rezultatih raziskave, ki jo je opravil profesor na Univerzi v Bonu Reinhold Bergler, celo prispevajo k odpravljanju življenjskih težav. Bergler je preučeval 150 oseb, ki so se znašle v krizni situaciji. Polovica jih je živela brez domače živali, druga polovica pa skupaj z mačko. Presenetljivo je, da sta skoraj dve tretjini oseb, ki niso imele domače živali, za reševanje težav poiskali psihoterapevtsko pomoč, medtem ko to pri lastnikih mačk ni bilo potrebno.

Po Berglerjevem mnenju nas mačke razveseljujejo in tudi tolažijo, v primeru soočanja s težavami pa služijo kot katalizator. Ko se ljudje brez hišnih živali niso mogli soočiti z življenjskimi težavami, so tisti z mačkami probleme aktivno premagali in razvili pozitiven pogled na svet.

To je le nekaj izmed razlogov, zaradi katerih je danes vse več živali – tako psov, kot mačk – prisotnih v bolnišnicah, domovih za ostarele in celo v vrtcih. V Belgiji denimo mačkam in psom dovoljujejo obiskovanje njihovih bolnih lastnikov v bolnišnicah, v Veliki Britaniji pa so »zdravilne« bele mačke celo na voljo v nekaterih lekarnah.

Pri nas je denimo precej razširjena terapija s psi, ki pomagajo izboljšati počutje tako mladim, starim, bolnim, obnemoglim ali kako drugače prizadetim. Drugod po Evropi pa terapevtske živali uporabljajo tudi za druge namene. Direktor zaporav Saxerriet v Švici Martin Vinzens denimo že več let uporablja živali pri terapijah za kaznjence. Po njegovem mnenju namreč terapevtske živali pomagajo pri izboljševanju sklepanja odnosov in socialni interakciji zapornikov, pa tudi pri spodbujanju občutka lastne vrednosti, odgovornosti, zaupanja vase in samozavesti.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×