0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSončni vitamin – pot do izgube trebušne maščobe?

Sončni vitamin – pot do izgube trebušne maščobe?

MORDA VAS ZANIMA

Vitamin D je pogosto imenovan kar sončni vitamin. Razlog za to je, da lahko naše telo tvori omenjeni vitamin le v primeru, da smo dovolj pogosto izpostavljeni sončnim žarkom. Kot je znano, je vitamin D izjemno pomemben za močne kosti, obenem pa so ljudje, ki jim primanjkuje tega vitamina, precej bolj nagnjeni k depresiji in drugim razpoloženjskim motnjam. Vendar pa s tem koristi vitamina D nikakor niso izčrpane. Kot nakazuje ena izmed nedavnih raziskav, obstaja precejšnja verjetnost, da lahko več vitamina D pomaga tudi pri hujšanju, še posebej pri izgubi maščobe na predelu trebuha, ki je tudi najbolj nevarna za zdravje.

- Oglas -

Vitamin D

Zanimive ugotovitve nizozemskih endokrinologov

Izsledke omenjene raziskave so predstavili nizozemski znanstveniki, in sicer na srečanju evropskih endokrinologov, ki je potekalo v Barceloni v Španiji. V raziskavo so zajeli podatke približno 7000 posameznikov, ki so sodelovali pri nizozemski nacionalni raziskavi, povezani z debelostjo. Raziskovalci so ugotovili, da je bila raven vitamina D v telesu najnižja pri tistih ljudeh, ki so imeli največ nakopičene maščobe v predelu trebuha.

Vzročno-posledična povezava še ni dokončno potrjena

Čeprav je na podlagi raziskave mogoče ugotoviti, da obstaja zelo močna povezava med t. i. trebušno debelostjo in nizkimi količinami vitamina D v telesu, pa nizozemski endokrinologi, ki so izvedli raziskavi, opozarjajo, da s tem še ni dokončno potrjena vzročno-posledična povezava. Prav tako pa lahko le domnevamo, kaj je v tem primeru potencialni vzrok in kaj posledica. Je preveč maščobe na predelu trebuha krivo za nizke ravni vitamina D ali lahko pomanjkanje tega vitamina prispeva k prekomernemu kopičenju maščobe na omenjenem predelu? Kljub temu pa seveda nikakor ne škodi, če poskušate poskrbeti, da bo imelo vaše telo na voljo dovolj vitamina D. To velja še posebej za ljudi z diabetesom tipa 2.

- Oglas -

Pomanjkanje omenjenega vitamina lahko namreč pri diabetikih še dodatno poslabša simptome, zaradi prevelikega nihanja ravni sladkorja v krvi pa postane hujšanje še posebej težavno. Poleti je na srečo dovolj priložnosti za to, da vsak dan ujamete nekaj sonca, v manj sončnih delih leta pa je smiselno razmisliti tudi o prehranskih dopolnilih.

NAJNOVEJŠE