Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaSončni vitamin – pot do izgube trebušne maščobe?

Sončni vitamin – pot do izgube trebušne maščobe?

MORDA VAS ZANIMA

Vitamin D je pogosto imenovan kar sončni vitamin. Razlog za to je, da lahko naše telo tvori omenjeni vitamin le v primeru, da smo dovolj pogosto izpostavljeni sončnim žarkom. Kot je znano, je vitamin D izjemno pomemben za močne kosti, obenem pa so ljudje, ki jim primanjkuje tega vitamina, precej bolj nagnjeni k depresiji in drugim razpoloženjskim motnjam. Vendar pa s tem koristi vitamina D nikakor niso izčrpane. Kot nakazuje ena izmed nedavnih raziskav, obstaja precejšnja verjetnost, da lahko več vitamina D pomaga tudi pri hujšanju, še posebej pri izgubi maščobe na predelu trebuha, ki je tudi najbolj nevarna za zdravje.

- Oglas -

Vitamin D

Zanimive ugotovitve nizozemskih endokrinologov

Izsledke omenjene raziskave so predstavili nizozemski znanstveniki, in sicer na srečanju evropskih endokrinologov, ki je potekalo v Barceloni v Španiji. V raziskavo so zajeli podatke približno 7000 posameznikov, ki so sodelovali pri nizozemski nacionalni raziskavi, povezani z debelostjo. Raziskovalci so ugotovili, da je bila raven vitamina D v telesu najnižja pri tistih ljudeh, ki so imeli največ nakopičene maščobe v predelu trebuha.

Vzročno-posledična povezava še ni dokončno potrjena

Čeprav je na podlagi raziskave mogoče ugotoviti, da obstaja zelo močna povezava med t. i. trebušno debelostjo in nizkimi količinami vitamina D v telesu, pa nizozemski endokrinologi, ki so izvedli raziskavi, opozarjajo, da s tem še ni dokončno potrjena vzročno-posledična povezava. Prav tako pa lahko le domnevamo, kaj je v tem primeru potencialni vzrok in kaj posledica. Je preveč maščobe na predelu trebuha krivo za nizke ravni vitamina D ali lahko pomanjkanje tega vitamina prispeva k prekomernemu kopičenju maščobe na omenjenem predelu? Kljub temu pa seveda nikakor ne škodi, če poskušate poskrbeti, da bo imelo vaše telo na voljo dovolj vitamina D. To velja še posebej za ljudi z diabetesom tipa 2.

Pomanjkanje omenjenega vitamina lahko namreč pri diabetikih še dodatno poslabša simptome, zaradi prevelikega nihanja ravni sladkorja v krvi pa postane hujšanje še posebej težavno. Poleti je na srečo dovolj priložnosti za to, da vsak dan ujamete nekaj sonca, v manj sončnih delih leta pa je smiselno razmisliti tudi o prehranskih dopolnilih.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×