Severnim jelenom primanjkuje hrane zaradi podnebnih sprememb

Božič je že pred vrati, a zvesti Božičkovi pomočniki, severni jeleni, morda letos ne bodo mogli opraviti svoje naloge. Število severnih jelenov se namreč izjemno hitro zmanjšuje, kar naj bi bila posledica podnebnih sprememb, kot je razkrila pred kratkim objavljena študija britanske organizacije, ki se ukvarja z okoljsko problematiko. Podnebne spremembe so namreč krive za to, da pridejo severni jeleni vse težje do hrane.

Severni jelen

Zmanjševanje telesne teže severnih jelenov

Bližajoči se prazniki za marsikoga pomenijo nevarnost za pridobitev odvečnih kilogramov, pri severnih jelenih pa česa takšnega ni mogoče pričakovati. V zadnjih 16 letih se je namreč povprečna teža odraslih severnih jelenov zmanjšala za 12 odstotkov.  To se morda na prvi pogled ne zdi veliko, a za severne jelene to pomeni ogromno težav pri razmnoževanju, občutno pa se zmanjšujejo tudi njihove možnosti za preživetje.

Višje temperature pomenijo omejen dostop do hrane

Povprečne temperature na področju Arktike so danes višje za 2,8 °C v primerjavi s tistimi pred stotimi leti. Višje temperature v času zime pomenijo tudi več dežja, zaradi česar prihaja do zmrzovanja snega. Led tako onemogoča severnim jelenom, da bi prišli do lišajev, ki predstavljajo enega njihovih najpomembnejših virov hrane. Teža severnih jelenov se zato postopoma zmanjšuje, mnogi pa zaradi hudega pomanjkanja hrane celo poginejo. Konec leta 2013 oziroma na začetku leta 2014 je zaradi dolgotrajnega stradanja na sibirskem polotoku Jamal poginilo kar 61.000 severnih jelenov. Čeprav se povprečna teža severnih jelenov zmanjšuje, pa po drugi strani narašča njihovo število, kar pomeni, da je konkurenca pri boju za hrano še toliko večja.

Povejte svoje mnenje - kometirajte