Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.
Zdravje & prehranaPakirana solata lahko predstavlja nevarnost za okužbo s salmonelo

Pakirana solata lahko predstavlja nevarnost za okužbo s salmonelo

MORDA VAS ZANIMA

Kupovanje nepakirane solate, ki jo nato očistite sami, je precej boljša izbira kot kupovanje že očiščene solate v plastičnih embalažah oziroma vrečkah. Za to obstaja mnogo razlogov, pred nedavnim objavljena študija pa je na ta spisek dodala še enega: pakirana solata predstavlja nevarnost za okužbo s salmonelo.

- Oglas -

solata v vrečki in salmonela

Pranje solate ni rešitev

Raziskava, ki so jo opravili na univerzi v Leicestru, je ponudila precej presenetljive rezultate. Tekočine, ki se izločajo iz razrezanih in poškodovanih listov, ne povzročajo le pospešenega razmnoževanja bakterije, imenovane Salmonella enterica, ampak povečujejo sposobnost patogenih bakterij, da se oprimejo listov solate in plastične embalaže. Tako se je bakterij precej težje znebiti. Dodatno pranje solate pod tekočo vodo, preden jo zaužijete, je pri tem povsem neučinkovito. Razmnoževanje bakterij lahko sicer nekoliko zmanjša shranjevanje že očiščene solate v hladilniku, a kljub temu poteka tudi v tem primeru proces precej hitreje kot pri sveži solati. Bakterija, ki povzroča salmonelo, lahko torej s pomočjo hranilnih snovi, ki se nahajajo v listih solate, preživi tudi v hladilniku. Tekočine iz predhodno narezanih listov ustvarijo nekakšen biofilm, kar omogoča bakterijam, da preživijo dlje časa.

Izjemno hitro razmnoževanje bakterij

Znanstveniki so izvedli tudi eksperiment, pri katerem so v posodo z vodo in razrezanimi listi solate dodali sto patogenih bakterij, v petih dneh pa se je njihovo število povečalo na več kot sto tisoč, kar močno presega število, potrebno za okužbo s salmonelo. Poleg tega so znanstveniki odkrili, da pride pri bakterijah v pakiranih izdelkih precej lažje do mutacij, kar poveča možnost za okužbo ljudi. Morebitna prisotnost bakterij, ki povzročajo salmonelo, v pakirani solati, lahko torej zaradi idealnih pogojev za njihovo pospešeno razmnoževanje zelo hitro privede do okužbe. Kupci pakirane solate naj bi torej z izdelkom ravnali podobno pazljivo kot z zamrznjenimi prehranskimi produkti.

Sam material embalaže naj ne bi imel posebnega vpliva na razrast bakterij, ampak so ključne tekočine iz solatnih listov. Poleg zelene solate naj bi bila še posebej problematična pakirana špinača. Raziskovalci sicer menijo, da se nam ni treba v celoti odpovedati pakirani solati, ampak bi morali biti pozorni predvsem na to, da je ne hranimo predolgo. Idealno bi bilo, da jo pojemo še isti dan, ko jo kupimo. Pozorni morate biti tudi na rok uporabe, naveden na embalaži, izogibajte pa se nakupu pakirane solate, ki je že na pogled stlačena oziroma v slabem stanju.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×