Zdravje & prehranaPakirana solata lahko predstavlja nevarnost za okužbo s salmonelo

Pakirana solata lahko predstavlja nevarnost za okužbo s salmonelo

MORDA VAS ZANIMA

Kupovanje nepakirane solate, ki jo nato očistite sami, je precej boljša izbira kot kupovanje že očiščene solate v plastičnih embalažah oziroma vrečkah. Za to obstaja mnogo razlogov, pred nedavnim objavljena študija pa je na ta spisek dodala še enega: pakirana solata predstavlja nevarnost za okužbo s salmonelo.

- Oglas -

solata v vrečki in salmonela

Pranje solate ni rešitev

Raziskava, ki so jo opravili na univerzi v Leicestru, je ponudila precej presenetljive rezultate. Tekočine, ki se izločajo iz razrezanih in poškodovanih listov, ne povzročajo le pospešenega razmnoževanja bakterije, imenovane Salmonella enterica, ampak povečujejo sposobnost patogenih bakterij, da se oprimejo listov solate in plastične embalaže. Tako se je bakterij precej težje znebiti. Dodatno pranje solate pod tekočo vodo, preden jo zaužijete, je pri tem povsem neučinkovito. Razmnoževanje bakterij lahko sicer nekoliko zmanjša shranjevanje že očiščene solate v hladilniku, a kljub temu poteka tudi v tem primeru proces precej hitreje kot pri sveži solati. Bakterija, ki povzroča salmonelo, lahko torej s pomočjo hranilnih snovi, ki se nahajajo v listih solate, preživi tudi v hladilniku. Tekočine iz predhodno narezanih listov ustvarijo nekakšen biofilm, kar omogoča bakterijam, da preživijo dlje časa.

Izjemno hitro razmnoževanje bakterij

Znanstveniki so izvedli tudi eksperiment, pri katerem so v posodo z vodo in razrezanimi listi solate dodali sto patogenih bakterij, v petih dneh pa se je njihovo število povečalo na več kot sto tisoč, kar močno presega število, potrebno za okužbo s salmonelo. Poleg tega so znanstveniki odkrili, da pride pri bakterijah v pakiranih izdelkih precej lažje do mutacij, kar poveča možnost za okužbo ljudi. Morebitna prisotnost bakterij, ki povzročajo salmonelo, v pakirani solati, lahko torej zaradi idealnih pogojev za njihovo pospešeno razmnoževanje zelo hitro privede do okužbe. Kupci pakirane solate naj bi torej z izdelkom ravnali podobno pazljivo kot z zamrznjenimi prehranskimi produkti.

Sam material embalaže naj ne bi imel posebnega vpliva na razrast bakterij, ampak so ključne tekočine iz solatnih listov. Poleg zelene solate naj bi bila še posebej problematična pakirana špinača. Raziskovalci sicer menijo, da se nam ni treba v celoti odpovedati pakirani solati, ampak bi morali biti pozorni predvsem na to, da je ne hranimo predolgo. Idealno bi bilo, da jo pojemo še isti dan, ko jo kupimo. Pozorni morate biti tudi na rok uporabe, naveden na embalaži, izogibajte pa se nakupu pakirane solate, ki je že na pogled stlačena oziroma v slabem stanju.

NAJNOVEJŠE