Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.
Ekologija & okoljeLahko kmalu pričakujemo ptičjo gripo v Sloveniji? Veterinarji in pristojne službe v...

Lahko kmalu pričakujemo ptičjo gripo v Sloveniji? Veterinarji in pristojne službe v pripravljenosti!

MORDA VAS ZANIMA

V Evropi se je ponovno pojavila ptičja gripa oz. aviarna influenca (HPAI) podtipa H5N8.  Veterinarji in pristojne službe so, kot zagotavljajo, pripravljeni na pojav aviarne influence podtipa H5N8 v Sloveniji. Bolezen ptičje gripe je bila odkrita že v skoraj vseh sosednjih državah v regiji, generalni direktor Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Janez Posedi je dejal, da jo kmalu pričakujejo tudi pri nas.

- Oglas -

Ptičja gripa Slovenija

Največ pojavov v Nemčiji in na Madžarskem

Na Upravi RS za varno hrano so sporočili, »da se je od konca oktobra 2016 po Evropi začel pojavljati nov podtip visoko patogene aviarne influence H5N8. Bolezen so pri prostoživečih pticah in perutnini oziroma pticah v ujetništvu potrdile Madžarska, Poljska, Nemčija, Avstrija, Nizozemska, Danska, Švedska, Finska, Francija, Rusija in Ukrajina. Na Hrvaškem, v Švici, Romuniji in Srbiji pa se je do sedaj bolezen pojavila le pri prostoživečih pticah. Največ pojavov pri perutnini so zabeležili v Nemčiji in na Madžarskem.«

Najprej je bila bolezen potrjena na Madžarskem pri labodu grbcu (Cygnus olor), čez nekaj dni pa so madžarske oblasti obvestile Evropsko komisijo še o pojavu gripe na več kot 10.000 puranih.

Poljska je Komisijo o potrditvi gripe pri prostoživečih pticah obvestila 7. novembra, ko so našli okoli 50 mrtvih ptic. Pri prostoživečih pticah so virus zatem potrdili tudi na Hrvaškem, v Nemčiji, Švici in Avstriji. Predvideva se, da gre na podlagi dosedanjih ugotovitev za začetek kroženja virusov aviarne influence, zaskrbljujoče pa je, da gre za pojav visokopatogenega seva.

Ne krmite prostoživečih vodnih ptic

- Oglas -

Državno središče za nadzor bolezni je zaradi navedene situacije sklenilo, da se v Sloveniji prepove razstave in zbiranja perutnine in ptic. Priporočljivo je zadrževanje perutnine v zaprtih prostorih oziroma na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, krmljenje in napajanje perutnine pa naj bo v zaprtih oziroma v pokritih prostorih. Državno središče za nadzor bolezni odsvetuje tudi krmljenje prostoživečih vodnih ptic zaradi nepotrebnega koncentriranja ptic na posameznih mestih.

Glede na to, da se bolezen trenutno pojavlja predvsem pri prostoživečih pticah, Ministrstvo in Evropska komisija pozivata med drugimi tudi ornitologe in ljubitelje ptic, da pozorno spremljajo spremembe v populacijah prostoživečih ptic v naravi (pogini, nenavadno obnašanje) in o vsaki spremembi nemudoma obvestijo Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×