Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Ekologija & okoljeKatere smrečice so namenjene za okras in praznovanje?

Katere smrečice so namenjene za okras in praznovanje?

MORDA VAS ZANIMA

Približuje se čas krašenja novoletnih smrečic, nekateri pa ste jih že postavili. Zavod za gozdove Slovenije za označitev gozdnih drevesc, namenjenih za okras v prazničnih dnevih, lastnikom gozdov in nasadov letošnji december izdaja nalepke rumene barve z letnico 2016. Ob tem opozarja na pomen pravilnega ravnanja z gozdovi hkrati pa poudarja, da je pri izbiri okrasnega drevesca z odveč bojazen, da bi z nakupom navadne smrečice z rumeno nalepko škodovali gozdovom.

- Oglas -

Novoletna smreka

Drevo mora biti tudi med prodajo označeno z rumeno nalepko

Okrasna drevesca so po zakonu o gozdovih posekana gozdna drevesca, namenjena za okras ali praznovanje. Najpogosteje se za okrasna drevesca pridobiva drevesca smreke, redkeje jelke in bore. Lastniki gozdov pridobijo nalepke, s katerimi morajo biti drevesca označena med prevozom in prodajo, na zavodu za gozdove skupaj z odločbo, v kateri so zapisane usmeritve in pogoji za pridobivanje okrasnih drevesc iz gozda.

Nadzor izvaja gozdarska inšpekcija

Do 25 nalepk lahko lastniki gozdov pridobijo brezplačno, za večje število pa morajo odšteti po 27 centov na nalepko. Z rumeno nalepko morajo biti označena tudi gozdna drevesca, pridobljena na namenskih plantažah v Sloveniji. Nadzor nad pridobivanjem okrasnih drevesc izvaja gozdarska inšpekcija.

V naslednjih letih pridobivanje smrečic za okrasna drevesca celo zaželeno

Smrečice večinoma pridobivajo na zaraščajočih se kmetijskih površinah, na površinah pod daljnovodi ter z namenskih nasadov na kmetijskih površinah. Veliko gozdov na območjih, ki so bili v žledolomu najbolj poškodovani, je v fazi pomlajevanja. Večinoma bo obnova teh gozdov potekala po naravni poti, v manjši meri pa s sajenjem sadik gozdnega drevja.  Gozdarji bodo v naslednjih letih usmerjali razvoj teh mladih gozdov k naravnejši drevesni sestavi, kar zagotavlja razvoj stabilnejšega, pred poškodbami po naravnih ujmah in škodljivcih bolj odpornega gozda. Tako bo v naslednjih letih pridobivanje smrečic za okrasna drevesca celo zaželeno na območjih, kjer želijo zmanjšati delež smreke v mladem gozdu. To so predvsem gozdovi v nižinah in na prisojnih legah, kjer se bo smreka naravno pomladila. Pri izbiri okrasnega drevesca je, kot pravijo na zavodu, torej odveč bojazen, da bi z nakupom navadne smrečice škodovali gozdovom.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×