Ekologija & OkoljeV Sahari je po skoraj 40 letih zapadel sneg

V Sahari je po skoraj 40 letih zapadel sneg

MORDA VAS ZANIMA

Po 37 letih smo ponovno dočakali sneg v Sahari, ki velja za najbolj vroče področje na vsem zemeljskem površju, saj temperature zraka pogosto presežejo 50 °C. Za Saharo pa niso značilne le izjemno visoke temperature, ampak tudi zelo suh zrak. Nazadnje je v Sahari snežilo februarja leta 1979, in sicer zgolj pol ure.

- Oglas -

Sneg v puščavi

Osupljive fotografije pojava navdušile svet

Letošnji sneg, ki je zaradi vročine skopnel že naslednji dan, je ustvaril čudovit kontrast z rdečkasto peščeno podlago, zato so fotografije tega nenavadnega pojava, ki jih je posnel amaterski fotograf Karim Bouchetata, hitro zaokrožile po svetovnih medijih. Snežilo je sicer le na določenih območjih saharske puščave. Največ snega so bili deležni v alžirskem mestu Ain Sefra, obdanem z gorovjem Atlas, ki se nahaja na 1078 metrih nadmorske višine. Prav tam je snežilo tudi že omenjenega leta 1979.

Vzroki in posledice še precej nejasni

Sahara ima sicer že dolgo časa pomemben vpliv na podnebne spremembe. Pesek, ga iz puščave raznaša v različne dele sveta, naj bi povzročil občutne spremembe temperature oceanov. Znanstveniki še vedno nimajo natančnega pojasnila, zakaj je prišlo do sneženja v Sahari, prav tako pa ne morejo napovedati, kdaj je mogoče pričakovati ponovitev dogodka. V preteklosti naj bi bilo sicer v Sahari precej bolj vlažno, zaradi česar je bilo tam tudi precej več rastlinja, dokler se ni območje spremenilo v največjo puščavo na svetu. Pred nedavnim zapadli sneg bi bil lahko tako znak, da se podnebje v Sahari postopoma spreminja v svojo že preživeto različico.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×